Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
69η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΗΕ
Στο επίκεντρο οι επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή

Από τη συνεδρίαση της Γενική Συνέλευσης του ΟΗΕ
Από τη συνεδρίαση της Γενική Συνέλευσης του ΟΗΕ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Η κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, οι επεμβάσεις σε Συρία και Ιράκ, η αξιοποίηση του προσχήματος των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» που δημιούργησαν και εξέθρεψαν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αποτέλεσαν τα κεντρικά ζητήματα γύρω από τα οποία επικεντρώθηκαν πολλές από τις ομιλίες των δεκάδων ηγετών που ανέβηκαν μέσα στο τελευταίο 24ωρο στο βήμα ομιλητή της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν.Υόρκη.

Ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί ανεβαίνοντας στο βήμα κατηγόρησε τη Δύση για «στρατηγικές γκάφες» στη Μέση Ανατολή και πρότεινε να αναλάβουν οι μετριοπαθείς δυνάμεις της περιοχής έναν κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση του εξτρεμισμού. «Η ακατάλληλη ανάμειξη στις εξελίξεις στη Συρία είναι σαφές παράδειγμα αυτής της εσφαλμένης στρατηγικής προσέγγισης στη Μέση Ανατολή», προσθέτοντας ότι αυτές οι «στρατηγικές γκάφες» της Δύσης και στις περιοχές της Κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου μετέτρεψαν αυτά τα μέρη του κόσμου «σε παράδεισο τρομοκρατών και εξτρεμιστών». Επέρριψε τις ευθύνες για τη δημιουργία του «Ισλαμικού Κράτους» και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων «σε συγκεκριμένες μυστικές υπηρεσίες», σημειώνοντας ότι η λύση για την αντιμετώπισή τους μπορεί να προέρθει «μόνον από την περιοχή της Μέσης Ανατολής». Πρόσθεσε ότι «στόχος των εξτρεμιστών είναι η δημιουργία χάους στη Μέση Ανατολή, η καταστροφή του πολιτισμού και η αύξηση της ισλαμοφοβίας» ώστε να δημιουργήσουν «γόνιμο έδαφος για περαιτέρω επέμβαση των ξένων δυνάμεων στην περιοχή μας».

Επέκρινε τη Δύση για τις κυρώσεις κατά του Ιράν, διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα συνεχίσει καλόπιστα τις συνομιλίες με στόχο την εξασφάλιση συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, προειδοποιώντας για τις συνέπειες μίας ενδεχόμενης αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.

Στην ομιλία του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» να συγκροτήσει από κοινού ένα σχέδιο που θα νικήσει την ιδεολογία του εξτρεμισμού «που είναι η ρίζα της τρομοκρατίας για να νικήσει και στη μάχη ιδεών και όχι μόνον με τη στρατιωτική ισχύ». Εχοντας λίγες ώρες νωρίτερα συναντηθεί με τον Ιρανό πρόεδρο Χ. Ροχανί, απηύθυνε έκκληση προκειμένου να δοθεί στο Ιράν η ευκαιρία να δείξει «ότι μπορεί να συμβάλει σε μια λύση» στη Συρία. Εκτίμησε ότι οι Ιρανοί ηγέτες «θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε να ηττηθεί η απειλή που συνιστά η οργάνωση "Ισλαμικό Κράτος"».

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατηγόρησε τις δυτικές δυνάμεις ότι συνέβαλαν δραματικά στην άνοδο της ισχύος των «τζιχαντιστών» στη Μέση Ανατολή, ενός «τέρατος» που, όπως σημείωσε, «δεν θα ηττηθεί παρά μόνο αν σεβαστούμε τους λαούς της περιοχής». Υπογράμμισε ότι η Βενεζουέλα «συμφωνεί να αγωνισθεί εναντίον της τρομοκρατίας», επικρίνοντας εντούτοις τη στρατηγική που εφαρμόζεται από τις ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους». Τόνισε ότι αν ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ είχε ανατραπεί, «μια εξουσία τρομοκρατικών οργανώσεων θα είχε σήμερα εγκαθιδρυθεί σ' αυτή την εκτεταμένη περιοχή που περιλαμβάνει τη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ και την Ιορδανία» και κατέληξε ότι «η δημοκρατική και συνταγματική κυβέρνηση της Συρίας σταμάτησε τους τρομοκράτες». Τέλος, τάχθηκε υπέρ «μίας βαθιάς δημοκρατικής μεταμόρφωσης» του ΟΗΕ.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι αξιοποίησε την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ απευθύνοντας έκκληση για καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας σε διεθνές επίπεδο. Σε επόμενο σημείο, υποστήριξε πως για τη χώρα του μία από τις προτεραιότητες είναι το παλαιστινιακό ζήτημα. Ζήτησε έτσι τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του. «Η συνεχιζόμενη στέρηση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης από ορισμένες δυνάμεις για να πυροδοτήσουν άλλες κρίσεις, να εξυπηρετήσουν μυστικές σκοπιμότητες, να διαρρήξουν την αραβική ενότητα, να ελέγξουν τον παλαιστινιακό λαό», είπε χαρακτηριστικά ο Αιγύπτιος πρόεδρος. Καταφέρθηκε ενάντια σε τρομοκρατικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή που διασύρουν, όπως είπε, το όνομα του Ισλάμ. Αποκάλυψε τέλος τα σχέδιά του για την οικοδόμηση μίας «ισχυρής οικονομίας της ελεύθερης αγοράς» με βατήρα το Σχέδιο για ένα Νέο Κανάλι του Σουέζ.

Ο Νιγηριανός πρόεδρος Γκουντλάκ Τζόναθαν σημείωσε ως πρωτεύον να «σωθούν οι επόμενες γενιές από τη λαίλαπα του πολέμου», λέγοντας πως η υφήλιος εξακολουθεί ως σήμερα να γίνεται «μάρτυρας του πολέμου και της τρομοκρατίας», προσθέτοντας ότι κοινό χαρακτηριστικό πολλών τρομοκρατικών ομάδων είναι πλέον η ανάμιξη ξένων μαχητών ασχέτως εάν ανήκουν σε οργανώσεις όπως η «Αλ Κάιντα» του Ισλαμικού Μαγκρέμπ, η «Αλ Σαμπάμπ» στη Σομαλία, η «Μπόκο Χαράμ» στη Νιγηρία ή το «Ισλαμικό Κράτος σε Συρία και Ιράκ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ