Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ-ΙΡΑΝ
«Ισλαμικό Κράτος» και πυρηνικά στο επίκεντρο συνάντησης Κάμερον-Ροχανί

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και στην ανάγκη επίτευξης μίας βιώσιμης συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο των διεθνών διαπραγματεύσεων που έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στις 24 Νοέμβρη, συμφώνησαν αργά το βράδυ της Τετάρτης οι ηγέτες Ιράν Χασάν Ροχανί και Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον στη διάρκεια συνάντησής τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σε ανακοίνωση που εξεδόθη από το Γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού, αναγνωρίζεται η ύπαρξη σημαντικών διαφωνιών ανάμεσα στις δύο χώρες κατά το παρελθόν και χαιρετίζεται η επιλογή του Ιράν να στηρίξει τη νέα ιρακινή κυβέρνηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι. Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση, καλείται το Ιράν να δώσει ανάλογη στήριξη για το σχηματισμό μίας «νέας κυβέρνησης» στη Συρία «που θα εκπροσωπεί όλους τους Σύρους».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι Κάμερον-Ροχανί επικέντρωσαν ένα σημαντικό μέρος της συνάντησής τους στις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», οι οποίοι είχαν χαρακτηριστεί νωρίτερα από τον Ιρανό ηγέτη «παγκόσμια απειλή για τη διεθνή ασφάλεια». Συμφώνησαν ακόμη στην ανάγκη αξιοποίησης της ευκαιρίας που δίνουν οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μεταξύ του Ιράν, των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας.

Η συνάντηση των δύο ηγετών, που έγινε στα γραφεία της βρετανικής διπλωματικής αποστολής στον ΟΗΕ, είναι η πρώτη αυτού του επιπέδου που πραγματοποιείται από το 1979. Οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών είχαν «παγώσει» στο τέλος του 2011, όταν είχαν εισβάλει ακραίοι διαδηλωτές στη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Τον περασμένο Ιούνη ανακοινώθηκε πως θα ξανανοίξει η πρεσβεία της Βρετανίας στην Τεχεράνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ