ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Αύριο οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες των ΕΒΕ

Ενάντια σε χρέη και απειλές για κατασχέσεις

Με αγωνιστικές πρωτοβουλίες απαντούν στα χρέη και τις απειλές για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ. Ομοσπονδίες και Ενώσεις που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ έχουν πάρει απόφαση να μετατρέψουν την Τετάρτη 1η Οκτώβρη σε μέρα πανελλαδικής δράσης, με συγκεντρώσεις και άλλες δράσεις κατά περιοχή, σε ΚΕΑΟ και Εφορίες, ενάντια στους εκβιασμούς για κατασχέσεις περιουσιών.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 9 π.μ., στην Ομόνοια. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων, Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει διαμαρτυρία στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Βαλαωρίτου 38), στις 9 π.μ., με κάλεσμα της τοπικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, έχουν καθοριστεί οι παρακάτω συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από τις τοπικές Γραμματείες της ΠΑΣΕΒΕ:

Στις Σέρρες, στο ΚΕΑΟ. Στην Κατερίνη, στην Εφορία. Στην Καβάλα, στο ΚΕΑΟ. Στην Κομοτηνή, στο ΚΕΑΟ. Στη Λάρισα, στο ΚΕΑΟ. Στην Καρδίτσα, στην κεντρική πλατεία και μετά στην Εφορία. Στα Γιάννενα, στο ΚΕΑΟ. Στη Λιβαδειά, στην Εφορία. Στη Χαλκίδα, στην Εφορία. Στην Πάτρα, στο ΚΕΑΟ. Στην Καλαμάτα, στην Εφορία, μαζί με τη Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ. Στο Αργος, στην Εφορία. Στην Κόρινθο, σε ΟΑΕΕ και Εφορία. Στο Ηράκλειο, στο ΚΕΑΟ. Στη Λαμία, στην Εφορία.

Αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, μεταξύ άλλων, διεκδικούν: Κατάργηση του ΚΕΑΟ για χρέη στον ΟΑΕΕ. Αποποινικοποίηση των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, κατάργηση των αντίστοιχων νόμων. Πάγωμα των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, το Δημόσιο και τις τράπεζες. Κεφαλαιοποίηση των χρεών, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη. «Κούρεμα» των χρεών των αυτοαπασχολούμενων προς τις τράπεζες, από τα δάνεια που έχουν πάρει, με όριο 30% γι' αυτούς που έχουν την επιχείρησή τους, 50% γι' αυτούς που έχουν βάλει λουκέτο και μέχρι 300 χιλιάδες ευρώ το δάνειο. Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας. Αναστολή των κατασχέσεων επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών. Ανανέωση όλων των βιβλιαρίων ασθενείας ανεξαρτήτως χρεών.

Σε κινητοποιήσεις κτηνοτρόφοι και αγρότες

Σε τροχιά κινητοποιήσεων βρίσκονται οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι σε μια σειρά περιοχές της χώρας, συμμετέχοντας στις πρωτοβουλίες στο πλευρό εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων, αλλά και οργανώνοντας κινητοποιήσεις για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων καλούν σήμερα στις 11 π.μ. σε κινητοποίηση, μαζί με σωματεία και μαζικούς φορείς, στην εφορία ενάντια στον ΕΝΦΙΑ, και τις κατασχέσεις για τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια. Επίσης, συμμετέχουν στη συγκέντρωση την Παρασκευή, 3 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Νέων Καταστημάτων. «Στην πλειοψηφία μας, φτωχοί και μεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, έχουμε απλήρωτες παραγωγές από προηγούμενες σοδειές ή είμαστε απλήρωτοι για πολλούς μήνες για τα αγροτοκτηνοτροφικά μας προϊόντα. Τα χαράτσια "πέφτουν σαν το χαλάζι" με τον ΕΝΦΙΑ, τις εισφορές σε ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΟΣΔΕ, για την αδειοδότηση των αρδευτικών γεωτρήσεων, για τη λειτουργία των σταβλικών εγκαταστάσεων, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων και πάει λέγοντας», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος.

Στη Σάμο, η Αγροτική Αναγέννηση, η παράταξη που στηρίζει η ΠΑΣΥ στην Ενωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ), καλεί τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο την Παρασκευή, 3 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Στην ανακοίνωσή της αναφέρεται στα σοβαρά προβλήματα των αγροτών του νησιού: «Ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος της Σάμου ένιωσε στο πετσί του τα αποτελέσματα της επίθεσης του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων. Περιφέρεια, κυβέρνηση και ΕΕ έβαλαν λουκέτο στα σφαγεία, αποχαρακτήρισαν βοσκοτόπια, άσκησαν πολιτική περιορισμών και απαγορεύσεων με στόχο να αφανίσουν τους κτηνοτρόφους του νησιού και να δωρίσουν το εισόδημά τους στους εμποροβιομήχανους παραγωγής γάλακτος και κρεάτων. Η διάλυση των συνεταιρισμών στον κλάδο του ελαιολάδου και η κατάργηση της κρατικής παρέμβασης στις τιμές, είχε ως αποτέλεσμα τη δραματική πτώση της τιμής παραγωγού και τη συσσώρευση υπερκερδών στα ταμεία των μεγαλεμπόρων και τραπεζιτών. Σήμερα, τη στιγμή που το λαϊκό νοικοκυριό αγοράζει πανάκριβο το ελαιόλαδο ο ελαιοπαραγωγός της Σάμου δεν καλύπτει ούτε το καλλιεργητικό κόστος. Η αμπελουργία του νησιού δέχεται επίθεση από ιδιωτικά συμφέροντα και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους, ΕΕ, περιφέρεια, κυβερνήσεις, κόμματα του ευρωμονόδρομου. Η τραπεζική τοκογλυφία και η κρατική φοροληστεία σε συνδυασμό με την ενδοτική στάση των συμβιβασμένων ΔΣ της ΕΟΣΣ στην αντιαγροτική, αντισυνεταιριστική πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ, μείωσαν το εισόδημα του Σαμιώτη αμπελουργού στο 50% την τελευταία δεκαετία».

Σύσκεψη στην Αμφιλοχία

Σε συγκέντρωση στις 8 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στον κόμβο της Αμφιλοχίας, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας. Η απόφαση πάρθηκε στη σύσκεψη που έγινε με μαζική συμμετοχή την περασμένη Παρασκευή από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΟΑΣ) και την ΠΑΣΥ Αιτωλοακαρνανίας στα Σαρδίνια Αμφιλοχίας, με επίκεντρο τον καταρροϊκό πυρετό. Στη σύσκεψη, μίλησαν ο πρόεδρος της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας, Σπύρος Κοτοπούλης, και ο αντιπρόεδρος της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας και βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης.

Ο Σπύρος Κοτοπούλης τόνισε ότι το προηγούμενο διάστημα οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ που δραστηριοποιούνται σε Ομοσπονδίες και Αγροτικούς - Κτηνοτροφικούς Συλλόγους πήραν μια σειρά πρωτοβουλίες για τον καταρροϊκό πυρετό, αναδεικνύοντας τα σοβαρά προβλήματα, διεκδικώντας λύσεις προς όφελος των αγροτών. Το επόμενο διάστημα, οι πρωτοβουλίες αυτές θα συνεχιστούν, διεκδικώντας κρατική παρέμβαση, με άμεσα μέτρα για τον καταρροϊκό πυρετό και στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών. Ο Νίκος Μωραΐτης στάθηκε στα οξυμένα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, προβλήματα τα οποία προκύπτουν, όπως ανέφερε, από την πολιτική της συγκυβέρνησης και πλήττουν τους φτωχούς κτηνοτρόφους. Η συγκυβέρνηση, οι περιφέρειες και οι δήμοι έχουν πολύ σημαντικές ευθύνες, τόνισε, και στηλίτευσε το γεγονός ότι προσπαθούν με μπαλώματα να λύσουν το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού.

Πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του δίμηνου δράσης

Με μια σειρά πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις συνεχίζεται το δίμηνο δράσης του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Ανάμεσα στις κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών περιλαμβάνονται και οι παρακάτω:

  • Από σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές στη Θεσσαλονίκη, παράσταση διαμαρτυρίας στις 3/10, στις 11 π.μ., στον ΟΑΕΔ (Δωδεκανήσου).
  • Από τη Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, στις 3/10, για τα προβλήματα των ανέργων, στις 10 π.μ., στον ΟΑΕΔ.
  • Από το Σύλλογο της ΟΓΕ στην Πρέβεζα εκδήλωση με θέμα την Υγεία, στις 11/10.
  • Από τη Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ, στις 3/10, εξόρμηση στα γραφεία του ΟΑΕΔ, στις 8/10 κινητοποίηση στη ΔΟΥ Χαλκίδας, στις 15/10 στο Εργατικό Κέντρο, εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Παιδεία και το «νέο» σχολείο και στις 22/10, στις 10 π.μ., συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας για τα ζητήματα της Υγείας.
  • Από το Εργατικό Κέντρο Αρτας, κινητοποίηση στις 9/10 στο Νοσοκομείο της πόλης.
  • Από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αχαΐας, στις 13/10 παρέμβαση στο ΙΚΑ για τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα των καθαριστριών.
Μέρα Δράσης με αιχμή την ανεργία από την ΠΣΟ

Μέρα Διεθνούς Δράσης ενάντια στην ανεργία διοργανώνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) στις 3 Οκτώβρη. Η ΠΣΟ καλεί τα συνδικάτα που ανήκουν στη δύναμή της, σε όλες τις χώρες του κόσμου, να οργανώσουν εκείνη τη μέρα δραστηριότητες, απεργίες, διαδηλώσεις, αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των ανέργων. Αίτημα των κινητοποιήσεων είναι: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, εξάλειψη των αιτιών που προκαλούν την ανεργία, μέτρα για την προστασία των ανέργων. Η κεντρική πρωτοβουλία της ΠΣΟ θα γίνει στις 3 και 4 Οκτώβρη στην Παλμέλα της Πορτογαλίας, με τίτλο «Παλεύοντας ενάντια στην ανεργία για δουλειά με δικαιώματα».

Συσκέψεις και συνελεύσεις

Με επίκεντρο την οργάνωση της συμμετοχής εργαζομένων και ανέργων στο πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη αλλά και στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν σε όλη τη χώρα στις αρχές Οκτώβρη, συνεχίζονται οι Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Οι προγραμματισμένες συνεδριάσεις συνεχίζονται με βάση το παρακάτω πρόγραμμα:

Σήμερα, 30/9: Ενωση Λογιστών Αθήνας (σύσκεψη ανέργων), Συνδικάτο Οικοδόμων Μεσσηνίας (σύσκεψη για την ανεργία).

1/10: Ναυτεργατικά σωματεία (ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ - ΝΑΤ, Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών), Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Αττικής (Γενική Συνέλευση στις 19/10), Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας (Γενική Συνέλευση), Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου (σύσκεψη με σωματεία και φορείς).

8/10: Σωματείο εργαζομένων «Τasty» (Γενική Συνέλευση).

9/10: Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας (Γενική Συνέλευση), Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Αχαΐας (Γενική Συνέλευση).

12/10: Εργαζόμενοι σε «Lidl», «Καρφούρ» και «ΜΑΚΡΟ» (σύσκεψη).

15/10: Ενωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας (Γενική Συνέλευση), Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας (Γενική Συνέλευση).

21/10: Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (Γενική Συνέλευση).

ΤΡΙΚΑΛΑ
Στήνουν φραγμό στον πλειστηριασμό

Στα Τρίκαλα, αύριο, Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των ΕΒΕ στο χώρο όπου έχει οριστεί να γίνει ο πλειστηριασμός του μαγαζιού (πρατήριο καυσίμων - αναψυκτήριο), επαγγελματία από τη Φαρκαδόνα. Στον πλειστηριασμό προχωράει η ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ για οφειλή του επαγγελματία η οποία, με τους τόκους και τα πανωτόκια, φτάνει περίπου στις 70.000 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ