Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Σε κινητοποιήσεις κτηνοτρόφοι και αγρότες

Σε τροχιά κινητοποιήσεων βρίσκονται οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι σε μια σειρά περιοχές της χώρας, συμμετέχοντας στις πρωτοβουλίες στο πλευρό εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων, αλλά και οργανώνοντας κινητοποιήσεις για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων καλούν σήμερα στις 11 π.μ. σε κινητοποίηση, μαζί με σωματεία και μαζικούς φορείς, στην εφορία ενάντια στον ΕΝΦΙΑ, και τις κατασχέσεις για τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια. Επίσης, συμμετέχουν στη συγκέντρωση την Παρασκευή, 3 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Νέων Καταστημάτων. «Στην πλειοψηφία μας, φτωχοί και μεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, έχουμε απλήρωτες παραγωγές από προηγούμενες σοδειές ή είμαστε απλήρωτοι για πολλούς μήνες για τα αγροτοκτηνοτροφικά μας προϊόντα. Τα χαράτσια "πέφτουν σαν το χαλάζι" με τον ΕΝΦΙΑ, τις εισφορές σε ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΟΣΔΕ, για την αδειοδότηση των αρδευτικών γεωτρήσεων, για τη λειτουργία των σταβλικών εγκαταστάσεων, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων και πάει λέγοντας», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος.

Στη Σάμο, η Αγροτική Αναγέννηση, η παράταξη που στηρίζει η ΠΑΣΥ στην Ενωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ), καλεί τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο την Παρασκευή, 3 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Στην ανακοίνωσή της αναφέρεται στα σοβαρά προβλήματα των αγροτών του νησιού: «Ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος της Σάμου ένιωσε στο πετσί του τα αποτελέσματα της επίθεσης του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων. Περιφέρεια, κυβέρνηση και ΕΕ έβαλαν λουκέτο στα σφαγεία, αποχαρακτήρισαν βοσκοτόπια, άσκησαν πολιτική περιορισμών και απαγορεύσεων με στόχο να αφανίσουν τους κτηνοτρόφους του νησιού και να δωρίσουν το εισόδημά τους στους εμποροβιομήχανους παραγωγής γάλακτος και κρεάτων. Η διάλυση των συνεταιρισμών στον κλάδο του ελαιολάδου και η κατάργηση της κρατικής παρέμβασης στις τιμές, είχε ως αποτέλεσμα τη δραματική πτώση της τιμής παραγωγού και τη συσσώρευση υπερκερδών στα ταμεία των μεγαλεμπόρων και τραπεζιτών. Σήμερα, τη στιγμή που το λαϊκό νοικοκυριό αγοράζει πανάκριβο το ελαιόλαδο ο ελαιοπαραγωγός της Σάμου δεν καλύπτει ούτε το καλλιεργητικό κόστος. Η αμπελουργία του νησιού δέχεται επίθεση από ιδιωτικά συμφέροντα και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους, ΕΕ, περιφέρεια, κυβερνήσεις, κόμματα του ευρωμονόδρομου. Η τραπεζική τοκογλυφία και η κρατική φοροληστεία σε συνδυασμό με την ενδοτική στάση των συμβιβασμένων ΔΣ της ΕΟΣΣ στην αντιαγροτική, αντισυνεταιριστική πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ, μείωσαν το εισόδημα του Σαμιώτη αμπελουργού στο 50% την τελευταία δεκαετία».

Σύσκεψη στην Αμφιλοχία

Σε συγκέντρωση στις 8 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στον κόμβο της Αμφιλοχίας, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας. Η απόφαση πάρθηκε στη σύσκεψη που έγινε με μαζική συμμετοχή την περασμένη Παρασκευή από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΟΑΣ) και την ΠΑΣΥ Αιτωλοακαρνανίας στα Σαρδίνια Αμφιλοχίας, με επίκεντρο τον καταρροϊκό πυρετό. Στη σύσκεψη, μίλησαν ο πρόεδρος της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας, Σπύρος Κοτοπούλης, και ο αντιπρόεδρος της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας και βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης.

Ο Σπύρος Κοτοπούλης τόνισε ότι το προηγούμενο διάστημα οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ που δραστηριοποιούνται σε Ομοσπονδίες και Αγροτικούς - Κτηνοτροφικούς Συλλόγους πήραν μια σειρά πρωτοβουλίες για τον καταρροϊκό πυρετό, αναδεικνύοντας τα σοβαρά προβλήματα, διεκδικώντας λύσεις προς όφελος των αγροτών. Το επόμενο διάστημα, οι πρωτοβουλίες αυτές θα συνεχιστούν, διεκδικώντας κρατική παρέμβαση, με άμεσα μέτρα για τον καταρροϊκό πυρετό και στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών. Ο Νίκος Μωραΐτης στάθηκε στα οξυμένα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, προβλήματα τα οποία προκύπτουν, όπως ανέφερε, από την πολιτική της συγκυβέρνησης και πλήττουν τους φτωχούς κτηνοτρόφους. Η συγκυβέρνηση, οι περιφέρειες και οι δήμοι έχουν πολύ σημαντικές ευθύνες, τόνισε, και στηλίτευσε το γεγονός ότι προσπαθούν με μπαλώματα να λύσουν το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ