ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρεμβάσεις για τα προβλήματα των μεταναστών - προσφύγων στο Κιλκίς

Αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, βουλευτή και τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, επισκέφτηκαν χτες το πρωί τον κ. Αθ. Παζαρλή, Αστυνομικό Διευθυντή Κ. Μακεδονίας, προκειμένου να ενημερωθούν περαιτέρω για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών - προσφύγων στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Αξιούπολης του Κιλκίς, στην Ειδομένη.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, οι βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων τόνισαν: «....Εκατοντάδες μετανάστες συνωστίζονται στην ύπαιθρο της παραμεθόριου περιοχής της Ειδομένης, κάτω από τραγικές συνθήκες διαβίωσης, στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν. Πρόκειται για πρόσφυγες, οι οποίοι εγκαταλείπουν τις χώρες τους, που στενάζουν από πολέμους, συγκρούσεις, πείνα και εξαθλίωση, αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο.

Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ανύπαρκτη, όταν πολλοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Την ίδια ώρα, μια σειρά προσφύγων παραμένουν έγκλειστοι στο Τ.Σ.Φ. Αξιούπολης όπου οι συνθήκες κράτησής τους είναι ακόμη χειρότερες. Στοιβαγμένοι σε πολύ μικρά κελιά, χωρίς προαυλισμό για μήνες, χωρίς επαρκή σίτιση και καμιά ιατρική φροντίδα, ενώ όλοι σχεδόν είναι άρρωστοι.

Η κυβέρνηση και η ΕΕ φέρουν τεράστιες ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση, η οποία αποτελεί χαρακτηριστική πλευρά της κατασταλτικής αντιμεταναστευτικής πολιτικής και νομοθεσίας της ΕΕ, που συναποφασίζουν και υλοποιούν η ελληνική και οι άλλες κυβερνήσεις των κρατών - μελών της σε βάρος των μεταναστών και προσφύγων.

Είναι επιτακτική ανάγκη, να δημιουργηθούν ανθρώπινοι χώροι ανοικτών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, όπου άμεσα θα υπάρχει μια πρώτη αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων υγείας και άμεσων αναγκών που έχουν.

Να χορηγηθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες, να νομιμοποιούνται όσοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και να χορηγούνται νομιμοποιητικά έγγραφα σε όσους επιθυμούν να μεταβούν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Να καταργηθούν οι Κανονισμοί Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ».

Παράλληλα, χτες, η «Λαϊκή Συσπείρωση. Κεντρικής Μακεδονίας, κατέθεσε Επερώτηση στον Περιφερειάρχη για τα οξυμένα προβλήματα των μεταναστών - προσφύγων στην Ειδομένη.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Ψάχνουν σωτηρία, βρίσκουν θάνατο

Παρά την ένταση των μέτρων της ΕΕ στα σύνορά της κατά των προσφύγων και των μεταναστών, οι τελευταίοι συνεχίζουν να διακινδυνεύουν τις ζωές τους στη Μεσόγειο, για να γλιτώσουν από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την πείνα.

Σύμφωνα με πρόσφατη νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστείας, από την αρχή του έτους, περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι πνίγηκαν ή εξαφανίστηκαν στη Μεσόγειο στο δρόμο από τη Βόρεια Αφρική.

Υπάρχει, επίσης, μια σημαντική αύξηση των αφίξεων στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. Στην έκθεση επισημαίνεται πως λόγω της αποτελεσματικής σφράγισης των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία, απόρροια των αυξημένων μέτρων ελέγχου των συνόρων, η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που φθάνουν στην Ελλάδα είναι εξαναγκασμένοι να ακολουθήσουν τις πιο επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές. Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2014, περισσότερα από 22.000 άτομα, τα περισσότερα των οποίων διέφευγαν από τις συγκρούσεις στη Συρία και το Αφγανιστάν, έχουν φτάσει με σκάφη μέσω αυτών των διαδρομών.

Μεταξύ του Αυγούστου 2012 και του Ιούλη 2014 τουλάχιστον 210 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, έχασαν τη ζωή τους ή αναφέρθηκαν ως αγνοούμενοι στο Αιγαίο, ενώ, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, εκατοντάδες άνθρωποι διασώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο το 2014. Το 2014, περισσότεροι από 130.000 πρόσφυγες και μετανάστες διέσχισαν τα νότια σύνορα της Ευρώπης από τη θάλασσα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων πήραν το θαλάσσιο δρόμο από τη διαμελισμένη από τον πόλεμο Λιβύη.

Επίσης, σχεδόν 40.000 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία 14 χρόνια στην προσπάθειά τους να φτάσουν στις πλουσιότερες χώρες. Σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ), οκτώ μετανάστες κατά μέσο όρο χάνουν τη ζωή τους καθημερινά σε μεταναστευτικές οδούς. Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΜ, 22.000 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους, προσπαθώντας να φτάσουν στην ΕΕ - ο μισός αριθμός από αυτούς χάθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο. Μόνο φέτος, σύμφωνα με τον οργανισμό, έχασαν τη ζωή τους 4.077 μετανάστες, αριθμός - ρεκόρ. Από αυτούς το 75% στη Μεσόγειο. Περισσότεροι από 112.000 μετανάστες εντοπίστηκαν από τις ιταλικές αρχές το 2014, αριθμός τρεις φορές μεγαλύτερος από εκείνον του 2013.

Τον ξυλοκόπησαν

Αλλη μία ρατσιστική επίθεση από φασίστες σημειώθηκε στην παλιά Κοκκινιά. Εργάτης, μετανάστης από το Πακιστάν δέχτηκε επίθεση από τέσσερα άτομα στις 4.15 το απόγευμα της Παρασκευής στην οδό Αρτας και Κορυτσάς. Οι δράστες τον χτύπησαν με σιδερογροθιά στο σβέρκο και το πρόσωπο, σπάζοντάς του τη μύτη.

Γείτονες και περαστικοί που αντιλήφθηκαν το γεγονός διαμαρτυρήθηκαν και ειδοποιήθηκε η Αστυνομία. Η τελευταία δεν κατάφερε να εντοπίσει τους δράστες. Σύμφωνα με τον 57χρονο Πακιστανό, οι δράστες ήταν από τη διπλανή γειτονιά, κοντοκουρεμένοι, οπλισμένοι με σιδηρογροθιές. Πρόσθεσε δε πως «τους βλέπουμε συνέχεια». Είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών και ζει στη χώρα μας 17 χρόνια.

ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Κινητοποίηση στα διόδια της Αγίας Τριάδας

Κινητοποίηση στα διόδια της Αγίας Τριάδας έκαναν το απόγευμα της Κυριακής εργαζόμενοι, άνεργοι, μικροεπαγγελματίες, αγρότες, γυναίκες και συνταξιούχοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα εργατικών σωματείων και αγροτικών συλλόγων της Φθιώτιδας. Η κινητοποίηση ήταν ενταγμένη στο δίμηνο προγραμματισμό δράσης με αιχμή την ανεργία και κορύφωση το πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα. Στους διερχόμενους οδηγούς μοιράστηκαν ανακοινώσεις των φορέων, που καλούσαν σε συμμετοχή σε μια σειρά κινητοποιήσεις στην περιοχή, μέχρι την κορύφωση με το μεγάλο συλλαλητήριο της 1ης του Νοέμβρη στην Αθήνα.

Στη Φθιώτιδα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, με τους μετωπικούς και πλευρικούς σταθμούς των διοδίων να ξεφυτρώνουν ο ένας μετά τον άλλο και να αναγκάζουν εργαζόμενους και ανέργους να χρυσοπληρώνουν τη μετακίνησή τους ή να κυκλοφορούν από τους παράδρομους και το δευτερεύον οδικό δίκτυο.

Χτες, συγκέντρωση για το ζήτημα των διοδίων έγινε στη Λαμία, στην πλατεία Πάρκου, με πρωτοβουλία του δήμου. Στη συγκέντρωση έκανε παρέμβαση ο Τάσος Χρονάς, δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ζητώντας την κατάργηση όλων των διοδίων.

ΙΚΑΡΙΑ
Αναβλήθηκε η δίκη για το ακτοπλοϊκό

Αναβολή για τις 15 Νοέμβρη πήρε χτες η δίκη των 7 διωκόμενων, μεταξύ των οποίων συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, εκλεγμένος δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ικαρίας και άλλοι αγωνιστές που κατηγορούνται επί της ουσίας επειδή συμμετείχαν το φθινόπωρο του 2011 σε κινητοποιήσεις για τη βελτίωση των συγκοινωνιών και της ζωής των κατοίκων των νησιών, γενικότερα. Η κατηγορία αφορά στην παρακώλυση συγκοινωνιών. Να υπενθυμίσουμε ότι οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας αφορούσαν στην υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και τη δρομολόγηση τότε του υπέργηρου πλοίου «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» που παρουσίαζε προβλήματα, είχε μόνιμη κλίση κ.ά.

Το πρόβλημα από τότε όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά η συγκοινωνία έγινε και «είδος εν ανεπαρκεία» (μείωση δρομολογίων, καθυστερήσεις, αραιά δρομολόγια κ.ά.). Σε πρόσφατο μάλιστα ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ικαρίας για το πρόβλημα της σύνδεσης της Ικαρίας με τη βόρεια Ελλάδα όσο και για τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών αναδείχτηκε, για ακόμη μια φορά, το αίτημα οι συγκοινωνίες να αντιμετωπισθούν ως κοινωνικό αγαθό, μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο Εθνικό Φορέα Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Τονίστηκε η ανάγκη τροποποίησης του δρομολογίου του πλοίου «Νήσος Μύκονος», που χρηματοδοτεί η σύμβαση δημόσιας υπηρεσίας του υπουργείου, στη δρομολογιακή γραμμή για τη Βόρεια Ελλάδα, ώστε να προσεγγίζει στα νησιά της Ικαρίας (με εκ περιτροπής προσέγγιση και στα δυο λιμάνια) και των Φούρνων.

Την αγωνιστική συμπαράσταση στους διωκόμενους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και στους εκλεγμένους, δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους, της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ικαρίας εκφράζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Σάμου.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Το Παράρτημα Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και το Μουσείο ΕΑΜικής Αντίστασης, την Κυριακή 5 Οκτώβρη 2014 στις 10.30 π.μ., στο χώρο που έγινε το Μπλόκο (Τζων Κέννεντυ και Δαμασκηνού), διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για τους συλληφθέντες και εκτελεσθέντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης Περιστερίου (6 Ιούλη 1944) στο Λόφο Αξιωματικών από τους Γερμανοφασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

ΣΕΡΡΕΣ
Προβλήματα από τη φύλαξη της Αμφίπολης

Την άμεση διακοπή αποσπάσεων αστυνομικού προσωπικού από την Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών, την ενίσχυσή της με ικανό αριθμό αστυνομικών, τη χορήγηση και διάθεση ενός υπηρεσιακού λεωφορείου, περιπολικών αυτοκινήτων τύπου τζιπ και την εγκατάσταση στην περιοχή κλωβών για την ασφάλεια του αστυνομικού προσωπικού, ζητά η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών. Η σχετική επιστολή προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης κατατέθηκε στη Βουλή ως Αναφορά από τους βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόση Κωνσταντινίδη και Ελένη Γερασιμίδου.

Στην Αναφορά περιγράφονται οι συνθήκες εργασίας των αστυνομικών που φρουρούν τον ευρύτερο χώρο της ανασκαφής στο λόφο Καστά της Αμφίπολης. Οι 23 αστυνομικοί που εργάζονται σε αλλαγές 24ωρης βάρδιας στερούνται από τις υπηρεσίες τους που έχουν ελλείψεις, αφού την ίδια ώρα η δύναμη που υπηρετεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών υπολείπεται κατά 100 άτομα της οργανικής. Παράλληλα, το προσωπικό κάθε μέρα μετακινείται με ακατάλληλα περιπολικά κάνοντας 60 χιλιόμετρα, χωρίς να υπάρχει καμιά υποδομή στο χώρο για την αξιοπρεπή παραμονή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ