ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αλληλοκατηγορίες στη βάση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού

Κρατούμενοι Ουκρανοί στρατιώτες απελευθερώθηκαν την Κυριακή κοντά στο Ντονέτσκ
Κρατούμενοι Ουκρανοί στρατιώτες απελευθερώθηκαν την Κυριακή κοντά στο Ντονέτσκ
ΚΙΕΒΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Με αλληλοκατηγορίες που εκφράστηκαν και στη ΓΣ του ΟΗΕ, η οποία συνεχίζεται, ανάμεσα στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και την καπιταλιστική Ρωσία κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στην Ουκρανία. Και παρά την εκεχειρία που έχει υπογραφεί από τις 5 Σεπτέμβρη ανάμεσα στην ουκρανική κυβέρνηση και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ σημειώνονται συχνά μάχες. Την Κυριακή και χτες γίνονταν συγκρούσεις γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ με 9 νεκρούς Ουκρανούς στρατιώτες 27 τραυματίες και 3 αμάχους. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται και οι ανταλλαγές 40-40 των κρατουμένων στρατιωτών και μαχητών και από τις δύο πλευρές.

Ενδιαφέρον έχει και η ομιλία του Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας στη ΓΣ του ΟΗΕ, όπου σημείωσε ότι «η κρίση στην Ουκρανία είναι αποτέλεσμα ενός πραξικοπήματος, που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, με σκοπό να αποτραβήξουν το Κίεβο από τον οργανικό του ρόλο ως συνδετικού κρίκου μεταξύ Ανατολής και Δύσης και να αρνηθούν την ευκαιρία της Ουκρανίας να έχει ένα ουδέτερο και ανένταχτο στάτους».

Σε ό,τι αφορά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, είπε ότι ήταν επιλογή του λαού της, ο οποίος είναι στην πλειονότητά του ρωσόφωνος.

Παράλληλα, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Σ. Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα επιθυμεί να βελτιώσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και δεν ενδιαφέρεται για ένα συνεχιζόμενο «πόλεμο κυρώσεων». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών «στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Σε άλλες τηλεοπτικές συνεντεύξεις, πρότεινε μία «επανεκκίνηση» στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις, εκτιμώντας ότι η κατάσταση στην Ουκρανία, που οδήγησε στην επιβολή από μέρους δυτικών χωρών κυρώσεων στη Ρωσία, βελτιώνεται χάρη στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες του Κρεμλίνου.

Επιτέθηκε, ωστόσο, στη «νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου» του ΝΑΤΟ και επέκρινε την Ουάσιγκτον, επειδή απέκλεισε τον σύμμαχο της Ρωσίας Μπασάρ αλ-Ασαντ από την εκστρατεία της εναντίον των μαχητών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία και σημείωσε πως η Ουάσιγκτον «δεν μπορεί πια να ενεργεί ως ο εισαγγελέας, ο δικαστής και ο εκτελεστής σε κάθε μέρος του κόσμου».

Δικαστική έρευνα για «γενοκτονία του ρωσόφωνου πληθυσμού» ξεκινάει η Ρωσία

Η Ρωσία, επίσης, ανακοίνωσε χτες ότι ξεκινά δικαστική έρευνα «για γενοκτονία» του ρωσόφωνου πληθυσμού στην ανατολική Ουκρανία όπου, σύμφωνα με τη Μόσχα, η χρήση βαρέων όπλων προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 2.500 ανθρώπων. «Η Ρωσία ξεκίνησε δικαστική έρευνα για γενοκτονία των ρωσόφωνων πληθυσμών που ζουν στο έδαφος των λαϊκών δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ», δύο από τα κύρια προπύργια των αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του θεσμού αυτού.

Ο Βλαντίμιρ Μαρκίν, εκπρόσωπος της λεγόμενης Επιτροπής Ερευνας σημείωσε ότι «άγνωστοι στο εσωτερικό της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ουκρανίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Εθνοφρουράς και του Δεξιού Τομέα έδωσαν διαταγές που είχαν στόχο την ολοκληρωτική εξόντωση των ρωσόφωνων πολιτών».

Το παζάρι συνεχίζεται

Στο πεδίο της αντιπαράθεσης Ρωσίας και ΕΕ, η ρωσική κυβέρνηση εξέδωσε νέα προειδοποίηση ότι θα λάβει μέτρα, αν η ΕΕ ή η Ουκρανία προχωρήσει σε κινήσεις για την εφαρμογή μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου. Ουκρανία και ΕΕ συμφώνησαν αυτό το μήνα να καθυστερήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015, μετά τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας να επιβάλει δασμούς σε ουκρανικά προϊόντα. Πάντως, η ΕΕ που δηλώνει ότι η Ρωσία δεν μπορεί να επιβάλει τις απόψεις της, από την άλλη, επιχειρεί έναν συμβιβασμό στο διάστημα που θα μεσολαβήσει. Φυσικά, όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ουκρανία αναμένεται να επαναληφθούν την Πέμπτη ή την Παρασκευή στο Βερολίνο οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ουκρανία, Ρωσία και ΕΕ. Την περασμένη Παρασκευή έγινε μια συνάντηση που κατά την ΕΕ και τη Ρωσία αποτελεί βάση για συμφωνία, ενώ κατά την ουκρανική κυβέρνηση μόνο ανταλλαγή απόψεων. Το διακύβευμα είναι η αποπληρωμή χρέους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που οφείλει η Ουκρανία στη Ρωσία για ποσότητες αερίου που έχουν παραδοθεί και ο καθορισμός στην τιμή για 1.000 κυβικά μέτρα, που η Ρωσία προτείνει αρχικά τα 385 δολάρια.

ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Κοινή άσκηση ΗΠΑ - Φιλιππίνων

ΜΑΝΙΛΑ.--

Ξεκίνησε χτες η κοινή εναέρια και θαλάσσια στρατιωτική άσκηση που διεξάγουν κάθε χρόνο οι Φιλιππίνες και οι ΗΠΑ στην περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, σε μια ζώνη όπου έχουν εδαφικές διαφορές πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Κίνα.

Στην άσκηση θα πάρουν μέρος 5.000 στρατιώτες και θα διαρκέσει 11 μέρες. Εχει τον κωδικό «Phiplex» και σύμφωνα με το «Ρόιτερς» θα εστιάσει σε θέματα «θαλάσσιας ασφάλειας» και εδαφικές αμυντικές επιχειρήσεις. Διεξάγεται πολύ κοντά στα νησιά Σπράτλις, που αποτελούν επίκεντρο της διαφιλονικούμενης περιοχής ανάμεσα σε Πεκίνο και Μανίλα.

«Ελπίζουμε να κερδίσουμε νέες τεχνικές από το Αμερικανικό Σώμα των Πεζοναυτών», δήλωσε εκ μέρους της τρίτης θαλάσσιας ταξιαρχίας των Φιλιππίνων ο καπετάνιος Ρέισον Τάλινγκνταν συμπληρώνοντας ότι «αν έχουν νέα δόγματα θα μπορέσουμε να μάθουμε από αυτά». «Οι ασκήσεις στον τομέα της κατάρτισης θα δώσουν στις θαλάσσιες μονάδες των ΗΠΑ και των Φιλιππίνων πολλαπλάσιες ευκαιρίες να συνεχίσουν να βελτιώνουν τις δεξιότητές τους ενώ ταυτόχρονα θα μοιράζονται βελτιωμένες πρακτικές και θα ενισχύουν ένα ήδη υψηλό επίπεδο συνοχής», τονίζεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στη Μανίλα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κακοποίηση προσφύγων

Εντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα περιστατικά βασανισμού μεταναστών από υπαλλήλους ιδιωτικής εταιρείας που είχε σύμβαση με το γερμανικό κράτος για τη φύλαξη κέντρου υποδοχής προσφύγων σε διάφορες πόλεις της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας. Το περιστατικό που δημοσιοποιήθηκε αυτές τις μέρες, και δεν βέβαια το μοναδικό, συνέβη στην πόλη Μπούρμπαχ στην περιοχή Ζίγκερλαντ. Οι βασανιστές βιντεοσκόπησαν μάλιστα τα κατορθώματά τους που έστειλαν σε τοπικά ΜΜΕ και τους απεικονίζουν να πατάνε στο κεφάλι τα θύματά τους. Στις εικόνες φαίνεται ο «σεκιουριτάς» που πατάει στο κεφάλι έναν 20χρονο Αλγερινό πρόσφυγα ενώ ο άλλος βρίσκεται δίπλα του καμαρωτός.

Αστυνομία και Εισαγγελία διενεργούν έρευνα σε βάρος τεσσάρων ατόμων και αναζητούν μάρτυρες παρόμοιων κρουσμάτων. Εκατοντάδες πρόσφυγες που διαμένουν στα προσωρινά κέντρα τα οποία διαχειρίζεται ιδιωτική εταιρεία καλούνται να καταθέσουν. Από την πρώτη έρευνα πάντως διαπιστώθηκε ότι ένα τμήμα των φρουρών δεν είχαν λευκό ποινικό μητρώο.

Καταστροφή μνημείου του Λένιν στο Χάρκοβο

Αλλο ένα δείγμα του αντικομμουνιστικού χαρακτήρα της αντιδραστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας είναι η με καθαρή ανοχή καταστροφή του μνημείου του Β. Ι. Λένιν στην πόλη του Χάρκοβο την Κυριακή το βράδυ. Στη συγκεκριμένη πράξη προχώρησαν οπαδοί του κυβερνητικού εταίρου «Σβόμποντα» και φασίστες του «Δεξιού Τομέα» που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Χαρακτηριστική η ανάρτηση του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοβ, στο διαδίκτυο, ο οποίος ουσιαστικά προέτρεψε να γίνει προσεκτικά η καταστροφή. Εγραψε χαρακτηριστικά: «Να προστατευτεί η ασφάλεια του κόσμου, όχι του ειδώλου». Επίσης, ο Ιγκόρ Μπάλουτ, κυβερνήτης του Χάρκοβο, που έχει οριστεί από την κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι είχε εγκρίνει την καταστροφή του μνημείου. Μόνο ο δήμαρχος της πόλης, Γκενάντι Κέρνες, δήλωσε ότι το μνημείο θα αποκατασταθεί. Το μνημείο αυτό ήταν το μεγαλύτερο άγαλμα του ηγέτη της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Οχτωβριανής Επανάστασης στην Ουκρανία.

Η συγκεκριμένη ενέργεια έρχεται σε συνέχεια της προσπάθειας απαγόρευσης του ΚΚ Ουκρανίας, τα μέλη του οποίου και τα γραφεία δέχονται συνεχώς επιθέσεις από τις αντιδραστικές εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις. Σε δηλώσεις του ο Α' Γραμματέας του ΚΚ Ουκρανίας, Πέτρο Σιμονιένκο, κατήγγειλε τον βανδαλισμό του μνημείου, ως ένα δείγμα ότι η σημερινή αντιδραστική εξουσία φοβάται την προσφορά του σοσιαλιστικού συστήματος και του ηγέτη που ίδρυσε τη Σοβιετική Ενωση.

ΡΩΣΙΑ
«Πρόκληση» η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ

ΣΑΡΑΓΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Με «πρόκληση» παρομοίασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ενδεχόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα Δυτικά Βαλκάνια σε συνέντευξή του στο χτεσινό φύλλο της βοσνιακής εφημερίδας «Ντνέβνι Αβάζ».

Ειδικότερα, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πιθανότητα ένταξης ΠΓΔΜ, Μαυροβουνίου και Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στο ΝΑΤΟ, ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε: «Αναφορικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ, την θεωρώ σφάλμα, ακόμη και πρόκληση (...) Είναι, κατά κάποιον τρόπο, μια ανεύθυνη πολιτική που υπονομεύει την αποφασιστικότητα να οικοδομηθεί ένα σύστημα ίσης και κοινής ασφάλειας στην Ευρώπη, ίσης για τον καθένα ανεξάρτητα από το αν μια χώρα είναι μέλος αυτού ή του άλλου συνασπισμού».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ορκίστηκε ο νέος Πρόεδρος

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Χρέη Προέδρου του Αφγανιστάν ανέλαβε χτες και επίσημα ο 65χρονος Ασραφ Γάνι, αμερικανοσπουδαγμένος, πρώην ακαδημαϊκός και πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε μια τελετή που αστικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν την «πρώτη δημοκρατική μεταβίβαση της εξουσίας στην Ιστορία του Αφγανιστάν». Ο ίδιος ο Γάνι εμφανίστηκε «ενωτικός» και ζήτησε «από τους αντιπάλους μας, και πιο συγκεκριμένα από τους Ταλιμπάν και τη "Χεζμπ ι Ισλάμι", να αρχίσουν πολιτικές συνομιλίες».

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, είχε δηλώσει πως η αμερικανική κυβέρνηση περιμένει ότι ο νέος Πρόεδρος θα υπογράψει τη διμερή συμφωνία. Χτες πάντως σε δύο βομβιστικές επιθέσεις σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι. Παρά τις μεγάλες προσδοκίες που δημιουργεί η νέα αυτή «κυβέρνηση ενότητας» (ο αντίπαλος του Γάνι στις εκλογές Αμπντουλά Αμπντουλά ανέλαβε χρέη πρωθυπουργού) οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί είναι σίγουρο ότι δε θα εκλείψουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ