ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Βομβαρδισμοί σε σχολείο και στάση λεωφορείου δυναμιτίζουν το κλίμα

Συνέχεια στο παζάρι για την ενέργεια

Σκοτωμένοι άνθρωποι από το βομβαρδισμό σε στάση λεωφορείου στο κέντρο του Ντονέτσκ
Σκοτωμένοι άνθρωποι από το βομβαρδισμό σε στάση λεωφορείου στο κέντρο του Ντονέτσκ
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Ολο και πιο συχνές είναι οι ανταλλαγές πυρών στην Ανατολική Ουκρανία ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατού της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες, παρά τη συμφωνία εκεχειρίας που έχει υπογραφεί στις 5 Σεπτέμβρη στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Χτες 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς στο Ντονέτσκ κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης όπου παραμένει μια μονάδα του ουκρανικού στρατού, παρά τις προτροπές από τους πολιτοφύλακες να φύγει με ασφάλεια. Η μία οβίδα έπεσε σε δημοτικό σχολείο, την πρώτη μάλιστα μέρα των μαθημάτων (όπου υπήρχαν 70 μαθητές), και σκότωσε 11 ανθρώπους, ανάμεσά τους 1 εκπαιδευτικό, ενώ δεύτερη οβίδα κοντά σε στάση λεωφορείου σκότωσε 6 ανθρώπους.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Ρωσίας και του υπουργείου Εξωτερικών, που σε σχέση με το βομβαρδισμό σχολείου κατήγγειλε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Την καταδίκη του για το γεγονός εξέφρασε και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, χωρίς να καταδείξει τον υπεύθυνο. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας Αντριι Λισένκο εκθείασε τη δράση της μονάδας στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, ενώ οι ουκρανικές αρχές παρουσίασαν τους βομβαρδισμούς ως ενέργεια των ρωσόφωνων.

Την ίδια ώρα, σε πρώτες ανακοινώσεις προχώρησε η Ερευνητική Επιτροπή που έχει συστήσει η Ρωσία για τη γενοκτονία του ρωσόφωνου πληθυσμού στην Ανατολική Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Βλαντιμίρ Μαρκίν, είπε ότι έχουν γίνει περισσότερες από 60.000 συνεντεύξεις και έχουν χαρακτηριστεί ως θύματα 12.000, ενώ πάνω από 2.500 άμαχοι υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί. Οι εκτιμήσεις και του ΟΗΕ αναφορικά με τις 5μηνες επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού αναφέρουν ότι 3.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 8.000 έχουν τραυματιστεί. Επίσης, η επιτροπή έδωσε στοιχεία για ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν στα περίχωρα του Ντονέτσκ, που σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που ξέφυγαν από τις ομαδικές σφαγές σε χωριά της περιοχής, υπεύθυνοι για τα εγκλήματα είναι η λεγόμενη Εθνική Φρουρά και τα τάγματα θανάτου του φασιστικού «Δεξιού Τομέα», ενώ ειπώθηκε ότι υπάρχουν καταγεγραμμένα και τα ονόματα ορισμένων επικεφαλής αυτών των εγκληματιών.

Στο κρίσιμο ζήτημα των διαπραγματεύσεων για την ενέργεια, ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γιούρι Προντάν δήλωσε χτες ότι την Πέμπτη θα έχει διμερή συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες και πιθανά τριμερή συνάντηση Ουκρανίας, Ρωσίας και ΕΕ την Παρασκευή, πράγμα όμως που δεν επιβεβαιώνει η ρωσική πλευρά. Η ουκρανική κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένη με το λεγόμενο «χειμωνιάτικο σχέδιο» που έχουν συμφωνήσει η Ρωσία και η ΕΕ για τιμή στα 1.000 κυβικά μέτρα τα 385 δολάρια και αποπληρωμή χρέους προς τη ρωσική Γκαζπρόμ ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως το Δεκέμβρη του 2014.

Επίσης χτες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ανταπαντώντας σε επιστολή που του απέστειλε στις 17 Σεπτέμβρη ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν ότι θα επιβάλει δασμούς κατά της Ουκρανίας, εξέφρασε τις «έντονες ανησυχίες» του για το ενδεχόμενο αυτό. Λέει χαρακτηριστικά στην επιστολή ο Μπαρόζο:

«Η εφαρμογή ενός διατάγματος της ρωσικής κυβέρνησης που προτείνει νέους εμπορικούς φραγμούς ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία ήδη αντιβαίνει τη συμφωνία, βάσει της οποίας η ΕΕ αποδέχτηκε να αναβάλει την εφαρμογή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που έχει συνάψει με το Κίεβο». Πρόκειται για την αναβολή ως την 1η Γενάρη του 2016 της εφαρμογής της εμπορικής πτυχής της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας.

Ο Μπαρόζο αναφέρει: «Η Συμφωνία Σύνδεσης παραμένει μια διμερής συμφωνία και... σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο οι όποιες τροποποιήσεις σε αυτήν μπορούν να γίνουν μόνον κατόπιν αιτήματος της μιας πλευράς και με τη συμφωνία της άλλης».

Στο φως τα σχέδια επέμβασης των ΗΠΑ στην Κούβα το 1976

Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του Εθνικού Αρχείου Ασφαλείας που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας αποδεικνύουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση σχεδίαζε το 1976 αεροπορικές επιδρομές ενάντια στη σοσιαλιστική Κούβα. Στα έγγραφα αυτά καταγράφονται τα σχέδια του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, του περιβόητου Χένρι Κίσινγκερ που εμφανίζονται ως απάντηση στην «στρατιωτική επέμβαση της Κούβας στην Αγκόλα», δηλαδή της διεθνιστικής βοήθειας στην ΛΔ της Αγκόλας.

Τα έγγραφα δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο και εκδόθηκαν στο «Back Chanell to Cuba», το νέο βιβλίο του William M. Leo Grande, που εμφανίζεται ως ειδικός σε θέματα Κούβας και του διευθυντή του Cuba Documentation Project, Peter Kornbluh, που προέρχονται από τη Βιβλιοθήκη του τότε Προέδρου των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ. Αυτά καταγράφουν σχέδια που περιελάμβαναν πλήγματα κατά λιμανιών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Κούβα, και εμπλοκή των Αμερικανών πεζοναυτών στη βάση του Γκουαντάναμο σε μάχες με τους Κουβανούς. Το σχέδιο προέβλεπε και καταλήψεις ακτών της Κούβας. Σύμφωνα με τα σχέδια, η κύρια ανησυχία της Ουάσιγκτον ήταν πως θα φανεί αδύναμη στον υπόλοιπο κόσμο αν δεν απαντούσε σε μία χώρα μόλις 8 εκατομμυρίων. «Πιστεύω πως αργά ή γρήγορα θα πρέπει περιορίσουμε τους Κουβανούς», είπε ο Χένρι Κίσινγκερ στον Πρόεδρο Φορντ σε συνάντηση που είχαν στο Οβάλ Γραφείο το 1976. Οπως αναφέρεται στα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα, ο τότε επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ήταν έτοιμος να προτείνει την επίθεση στην Κούβα μετά τις προεδρικές εκλογές του 1976, αλλά το σχέδιο δεν προχώρησε λόγω της εκλογής του Τζίμι Κάρτερ.

Η νέα αυτή επιχείρηση προγραμματιζόταν 15 χρόνια μετά τη συντριπτική ήττα των Αμερικανών ιμπεριαλιστών μέσω των μισθοφόρων αντεπαναστατών στον Κόλπο των Χοίρων από τις Ενοπλες Επαναστατικές δυνάμεις της Κούβας, μέσα σε 73 ώρες, τον Απρίλη του 1961.

ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος του αιμορραγικού ιού «Εμπολα» στο Ντάλας του Τέξας απέδειξε στην πράξη ότι οι επιδημίες, στη σύγχρονη εποχή, δε γνωρίζουν σύνορα, ιδιαίτερα όταν ξεκινούν και εξαπλώνονται σε χώρες με διαλυμένα ή ανύπαρκτα δημόσια συστήματα υγείας, όπως αυτά των δυτικοαφρικανικών χωρών...

Το κρούσμα εκδηλώθηκε σε άνδρα άγνωστων λοιπών στοιχείων που βρισκόταν στη Λιβερία και επέστρεψε στο Τέξας στις 20 Σεπτέμβρη, δίχως να εκδηλώσει ως εκείνη τη μέρα κάποιο σύμπτωμα της ασθένειας. Ωστόσο, τέσσερις με πέντε μέρες μετά, άρχισε να δυσφορεί υποφέροντας από υψηλό πυρετό, μυϊκούς πόνους, εξάντληση και εμετό, αναζητώντας ανακούφιση σε νοσοκομείο του Ντάλας, το οποίο ωστόσο του έδωσε εξιτήριο, αγνοώντας ότι είχε ταξιδέψει σε χώρα υψηλού κινδύνου.

Ο διευθυντής των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, Τομ Φρίντεν, εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά το ενδεχόμενο μόλυνσης συνεπιβατών του ασθενούς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του από τη Λιβερία στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η νόσος δεν μπορεί να μεταδοθεί εάν δεν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα. Συνέστησε όμως προσοχή και επαγρύπνηση, σημειώνοντας ότι τα συμπτώματα του «Εμπολα» μπορούν να εκδηλωθούν έως και 21 μέρες μετά από την έκθεση ενός οργανισμού στον ιό.

Ο τελευταίος απολογισμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρει πάνω από 3.338 θανάτους σε περισσότερα από 7.178 κρούσματα που εκδηλώνονται, ως επί το πλείστον, σε χώρες της Δυτικής Αφρικής από τον περασμένο Μάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ