ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Να συζητηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα

Τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, που είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής επέλασης της ΕΕ, της κυβέρνησης και της ελληνικής αστικής τάξης, πρέπει να συζητηθούν άμεσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση». Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε επιστολή των περιφερειακών συμβούλων του ΚΚΕ προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου, τον περιφερειάρχη και τους υπόλοιπους συμβούλους, πρέπει όχι μόνο να συζητηθούν αλλά το Συμβούλιο να πάρει θέση για ορισμένα βασικά από αυτά.

Ενόψει λοιπόν του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 12 Οκτώβρη, προτείνονται προς συζήτηση η ιδιωτικοποίηση δημόσιων εκτάσεων και δημόσιων υποδομών (όπως λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες κ.λπ.), η λεγόμενη αξιολόγηση που είναι το όχημα για εκτεταμένες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και την παραχώρηση των υπηρεσιών που αυτοί καλύπτουν σε ιδιωτικές εταιρείες, η μεταφορά των μαθητών, να υπάρξει χρηματοδότηση για την κατασκευή πέντε νέων σχολικών κτιρίων και να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των ανέργων. Για τα δύο πρώτα, ζητούν από το Συμβούλιο να εκφράσει τη συνολική αντίθεσή του σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υποδομών και εκτάσεων και να απαιτήσει την κατάργηση του νόμου και να αποφασίσει να μην προχωρήσει η διαδικασία της «αξιολόγησης» στους υπαλλήλους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Παράλληλα, οι σύμβουλοι του ΚΚΕ προτείνουν να υπάρξουν τρία ψηφίσματα σχετικά με την απαίτηση από την κυβέρνηση για την κατάργηση του άδικου και αντιλαϊκού ΕΝΦΙΑ, να υιοθετηθεί το ψήφισμα του Σωματείου Ναυτεργατών Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας που αφορά την ασφάλεια των δρομολογίων των πλοίων και να απαιτηθούν από τους ξενοδόχους και την κυβέρνηση η καταβολή όλων των δεδουλευμένων στους ξενοδοχοϋπαλλήλους και η κατάργηση του εργασιακού μεσαίωνα που έχουν επιβάλει στα ξενοδοχεία με άγρια εντατικοποίηση, εργοδοτική τρομοκρατία, απλήρωτα ρεπό που οδηγούν σε λιποθυμίες ξενοδοχοϋπαλλήλων, σε παραιτήσεις επειδή δεν αντέχουν.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΚΑΡΙΑΣ
Ψήφισμα για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Την έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων του νησιού για το πρόβλημα που υπάρχει στη σύνδεση με τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και για τη γενικότερη αδιέξοδη κατάσταση στο χώρο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών εκφράζει, με ψήφισμά του, το δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας.

Με το ψήφισμά του, ο δήμος διαμαρτύρεται για την απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας, που αφήνει εκτός της δρομολογιακής γραμμής που χρηματοδοτεί η σύμβαση δημόσιας υπηρεσίας του υπουργείου τα νησιά της Ικαρίας και των Φούρνων, και αναδεικνύει το αίτημα οι συγκοινωνίες να αντιμετωπιστούν από το κράτος και τις κυβερνήσεις ως κοινωνικό αγαθό, μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο Εθνικό Φορέα Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

Σημειώνεται ότι είναι άμεση ανάγκη να ληφθούν επειγόντως μέτρα ώστε:

  • Να τροποποιηθεί το δρομολόγιο του «Νήσος Μύκονος», που χρηματοδοτεί η σύμβαση δημόσιας υπηρεσίας του υπουργείου, στη δρομολογιακή γραμμή για τη Βόρεια Ελλάδα, ώστε να προσεγγίζει στα νησιά της Ικαρίας (με εκ περιτροπής προσέγγιση και στα δυο λιμάνια) και των Φούρνων.
  • Να εξασφαλιστεί η τακτική σύνδεση της Ικαρίας και των Φούρνων με τον Πειραιά σε πάγια βάση, ανεξαρτήτως των σχεδιασμών των ακτοπλοϊκών εταιρειών. Καλούμε το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου να κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, παίρνοντας μέτρα ταυτόχρονα για την αντικατάσταση του «European Express» και του «Μυτιλήνη» με σύγχρονα πλοία.

Καταλήγοντας, το δημοτικό συμβούλιο καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα κατοίκους, επαγγελματικούς φορείς και εργατικά σωματεία, καθώς «δεν είναι δυνατό να αφεθούμε μοιρολατρικά στις διαθέσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών θυσιάζοντας στο βωμό του κέρδους τους το μέλλον και την ύπαρξη του τόπου μας».

ΧΑΛΑΝΔΡΙ
Κατεδάφιση παραπηγμάτων σε καταυλισμό

Αρχισε χτες η κατεδάφιση κτισμάτων - προς το παρόν ακατοίκητων - στον καταυλισμό των Ρομά στο Χαλάνδρι.

Παράλληλα, άρχισε η αναζήτηση χώρου για την μετεγκατάστασή τους, καθώς έχει απορριφθεί από τους ίδιους, και δικαίως, η μεταφορά τους στην κορφή Κανδύλι του όρους Πατέρα, στα ερείπια της πρώην αμερικανικής βάσης. Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένοι Ρομά μένουν στο χώρο από τον οποίο τώρα τους διώχνουν εδώ και 40 χρόνια. Την Τρίτη με τη συναίνεση των Ρομά συμφωνήθηκε η αναστολή μεταφοράς στα Μέγαρα για έξι μήνες μέχρι ο δήμαρχος Χαλανδρίου να βρει έναν άλλο χώρο, τον οποίο να αποδέχονται οι Ρομά για την εγκατάστασή τους.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ισχυρίζεται ότι τα κτίρια της πρώην αμερικανικής βάσης στο Κανδύλι σε υψόμετρο 750 μέτρων και σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από το πλησιέστερο κατοικήσιμο σημείο, «πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις που ορίζουν οι διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»... Κρύβεται, δηλαδή, πίσω από τυπικές προϋποθέσεις για να αιτιολογήσει μια απόφαση που έχει όλα τα στοιχεία της απανθρωπιάς.

Σήμερα η δίκη Κασιδιάρη για την επίθεση στη Λ. Κανέλλη

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί να γίνει η δίκη για την τραμπούκικη επίθεση που δέχτηκε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, στις 7/6/2012 από τον τότε εκπρόσωπο Τύπου της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, στη διάρκεια πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του ΑΝΤ1, όπου ήταν προσκεκλημένη. Σε βάρος του χρυσαυγίτη Ηλ. Κασιδιάρη είχε ασκηθεί αυτεπάγγελτα ποινική δίωξη από την Εισαγγελία για απρόκλητη και έμπρακτη εξύβριση. Οι κατηγορίες αφορούν την επίθεση στη Λ. Κανέλλη, και όχι το νερό που εκσφενδόνισε στην ίδια εκπομπή ενάντια στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Δούρου. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο χρυσαυγίτης Ηλ. Κασιδιάρης είχε επιτεθεί με βρισιές στη Λιάνα Κανέλλη και στη Ρ. Δούρου, ενάντια στην οποία εκσφενδόνισε ένα ποτήρι με νερό. Ο τραμπούκος χρυσαυγίτης έσπρωξε στη συνέχεια τη Λιάνα Κανέλλη και την γρονθοκόπησε στο πρόσωπο.

Το γεγονός είχε καταγγείλει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, που σε ανακοίνωσή του τόνιζε: «Το ΚΚΕ καταγγέλλει την τραμπούκικη επίθεση του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής ενάντια στη βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, και γενικά τη συμπεριφορά του στο πάνελ της εκπομπής "Καλημέρα Ελλάδα", εναντίον και άλλων εκπροσώπων κομμάτων, όπως του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ναζιστικά μορφώματα αντιμετωπίζονται από τον ίδιο το λαό, με την ισχυροποίηση και ριζοσπαστικοποίηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Μόνο ένα τέτοιο κίνημα ρήξης και ανατροπής μπορεί να εξουδετερώσει οριστικά τέτοιες οργανώσεις, που είναι ένα μαστίγιο του ίδιου του συστήματος. Εξάλλου, η Χρυσή Αυγή εδώ και πολλά χρόνια στηρίζει εργοδοτικούς μηχανισμούς κατά των εργαζομένων για το σπάσιμο απεργίας κλπ. Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι που ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή πρέπει να την εγκαταλείψουν και να συμπαραταχτούν με την τάξη τους και το ΚΚΕ».

Εκδήλωση αντιστασιακών

Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Περιστερίου και το Μουσείο ΕΑΜικής Αντίστασης, την Κυριακή 5 Οκτώβρη 2014 ώρα 10.30 π.μ., στο χώρο που έγινε το Μπλόκο (Τζων Κέννεντυ και Δαμασκηνού), διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για τους συλληφθέντες και εκτελεσθέντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης Περιστερίου (6 Ιούλη 1944) στο Λόφο Αξιωματικών από τους Γερμανοφασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ
Ενοχοι χωρίς τον «τρομονόμο»

Σε ποινές κάθειρξης 15 και 16 χρόνια καταδικάστηκαν οι Α. Δ. Μπουρζούκος, Α. Ντάλιος, Δ. Πολίτης, Φ. Χαρίσης, Γ. Μιχαηλίδης και Ν. Ρωμανός για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης (σε Τράπεζα και ΕΛΤΑ το 2013). Το δικαστήριο δε δέχθηκε αναγνώριση ελαφρυντικών, με το σκεπτικό ότι η πράξη των κατηγορουμένων δεν ήταν αποτέλεσμα απερισκεψίας, αλλά προϊόν συνειδητής επιλογής. Το δικαστήριο στον Κορυδαλλό, δε δέχθηκε για τους έξι, την κατηγορία για συμμετοχή στην αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Επίσης, σύμφωνα και με την πρόταση του εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, έκρινε ότι κανένα αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται, δεν είναι υπό το πρίσμα του 187Α («τρομονόμος»). Επιπρόσθετα, το δικαστήριο μετέτρεψε προς το επιεικέστερο αδικήματα όπως η αρπαγή, κρίνοντας ότι πρέπει να καταδικαστούν μόνο για παράνομη κατακράτηση, αφού σκοπός τους ήταν η διαφυγή και άρα δεν προσβλήθηκε η ελευθερία του πολίτη που πήραν μαζί τους.

Να σημειωθεί ότι για κάποιους από τους κατηγορούμενους εκκρεμεί δικαστική έρευνα για τις καταγγελίες ότι βασανίστηκαν και ξυλοκοπήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Βέροιας. Υπενθυμίζεται ότι με εισαγγελική διάταξη, οι αστυνομικές αρχές είχαν δώσει τότε στη δημοσιότητα φωτογραφίες των συλληφθέντων, στις οποίες ήταν εμφανώς κακοποιημένοι...

«Λευκή Νύχτα» με μαύρη προοπτική

Διαβάζουμε: «Αίτημα για τη διοργάνωση "Λευκής Νύχτας", που θα επιτρέψει στα καταστήματα να παραμείνουν ανοιχτά πιο αργά την 24η Οκτώβρη (Παρασκευή), κατέθεσε ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας προς την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου». Σε ανάλογες περιπτώσεις, έμποροι άλλων περιοχών είχαν ζητήσει τη σχετική άδεια επικαλούμενοι υψηλό αγοραστικό ενδιαφέρον που στην πράξη αποδείχτηκε τζίφος. Αυτό που κατάφεραν - και αυτό είναι το ζουμί - ήταν να σπάσουν το ωράριο εργασίας και να αναγκάσουν τους εργαζόμενους να ξεροσταλιάζουν μέσα στη νύχτα. Οι Αθηναίοι έμποροι δεν επικαλούνται καν «αγοραστικό ενδιαφέρον», ελπίζουν μόνο - λένε οι ίδιοι - η εικόνα των ανοιχτών μαγαζιών να δώσει έμπνευση σε κάποιους μπλόγκερ να γράψουν μια καλή κουβέντα για την αγορά της Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ