ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Πλημμύρισε τους δρόμους της Αθήνας το δίκιο τους

Χιλιάδες συνταξιούχοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση που οργάνωσαν χθες στην Αθήνα οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΤΑΕ ΟΑΕΕ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προχθεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη.

Συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου την κεντρική ομιλία έκανε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι προξενεί «αγανάκτηση και οργή η προκλητική στάση της κυβέρνησης με τη διανομή των 500 ευρώ, από τα ματωμένα με το αίμα μας πρωτογενή πλεονάσματα, σε κάποιους ανήμπορους. Ανάλογα συναισθήματα προξενούν και οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος από εκεί που θα έσκιζε τα μνημόνια, τώρα υπόσχεται ότι θα δώσει δώρο-επίδομα 400 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους» και ενώ στο μεταξύ «οι πολιτικές που υλοποιούν και στηρίζουν, μας έχουν τσακίσει. Οταν οι κύριες συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 40%, οι επικουρικές 65%».

Ακόμα, χαιρετισμό απηύθυναν ο Παναγιώτης Βαβουγιός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου, ο Τάσος Γεωργιάδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, ο Σωτήρης Ραυτόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΣΕ, ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ και η Γεωργία Παπαδάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Εμπόρων. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ ενώ μηνύματα αλληλεγγύης έστειλαν συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μεγάλη πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, όπου αντιπροσωπεία των συνταξιούχων συναντήθηκε με εκπρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά. Να σημειωθεί ότι κλούβες των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει την οδό Ηρώδου Αττικού. Μετά τη συνάντηση, ο Δήμος Κουμπούρης ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους καταγγέλλοντας πως ενώ οι συνταξιούχοι έχουν γνωστοποιήσει τα αιτήματά τους από το καλοκαίρι, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμιά απάντηση. Τόνισε την ανάγκη διαρκούς αγωνιστικής ετοιμότητας και ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με αίτημα αιχμής την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων αλλά και την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων.

Ακόμα κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ το Σάββατο 4 Οκτώβρη που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα την 1η Νοέμβρη.

Επίσης, χθες έγινε συγκέντρωση και πορεία στο Ρέθυμνο από τα σωματεία της Κρήτης που συσπειρώνονται στις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Μανώλης Ραλλάκης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι των συνταξιουχικών σωματείων. Υπενθυμίζεται ότι συγκέντρωση συνταξιούχων θα γίνει και στο Αγρίνιο, την Τετάρτη 22 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας.

Το πλαίσιο πάλης που προβάλλουν οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις είναι:

  • Καμιά περικοπή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Αμεση επαναφορά των δώρων και του επιδόματος άδειας.
  • Επαναφορά του ΕΚΑΣ στους κάτω από 65 χρονών.
  • Αμεση έκδοση κύριων και επικουρικών συντάξεων.
  • Επαναφορά των προγραμμάτων λουτροθεραπειών και κοινωνικού τουρισμού.
  • Αμεση συνταξιοδότηση στους επαγγελματίες που θεμελιώνουν δικαίωμα.
  • Κάλυψη σε φάρμακα, ιατρικές εξετάσεις, δωρεάν θεραπεία σε όσους το έχουν ανάγκη, χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα.

Συνεχίζουμε τον αγώνα και απαιτούμε:

  • Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντεργατικοί, αντιασφαλιστικοί και φορομπηχτικοί νόμοι.
  • Αποκατάσταση όλων των περικοπών στις συντάξεις μας.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Συγκρότηση Συντονιστικού Επιτροπών ΙΔΑΧ Αττικής

Συγκέντρωση χτες στον Ασπρόπυργο

Συντονιστικό Επιτροπών ΙΔΑΧ Αττικής συγκροτήθηκε στη χτεσινή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Ασπροπύργου, την οποία οργάνωσαν Σωματεία Εργαζομένων από δήμους της Αττικής και πέντε Επιτροπές ΙΔΑΧ (εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου). Το Συντονιστικό συγκρότησαν οι Επιτροπές ΙΔΑΧ Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων, Ηλιούπολης, Ασπρόπυργου και Μάνδρας.

Η συγκέντρωση έγινε ενάντια στον «επανέλεγχο» των συμβάσεων. Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ασπροπύργου είναι οι πρώτοι που κλήθηκαν να καταθέσουν σχετικά έγγραφα για τον «επανέλεγχο». Αντιδρώντας σε αυτό, έχουν προχωρήσει στο κλείσιμο των υπηρεσιών του δήμου από την περασμένη Κυριακή και συνεχίζουν μέχρι και την επόμενη, όταν και θα κάνουν νέα Γενική Συνέλευση.

Στη συγκέντρωση μίλησαν η πρόεδρος του Σωματείου Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας - Ειδυλλίας, Ελένη Χόνδρου και ο αντιπρόεδρος Γιώργος Πατεράκης. Ακόμα, ο Χρύσανθος Κυριαζής, εκ μέρους του Σωματείου και της Επιτροπής ΙΔΑΧ Πετρούπολης, η Ελ. Καμαρινοπούλου, εκ μέρους του Σωματείου Αγίων Αναργύρων, και η πρόεδρος του Σωματείου Ηλιούπολης, Θ. Καραγιαννίδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελένη Χόνδρου κατήγγειλε τη δημοτική αρχή Ασπροπύργου που προχώρησε τη διαδικασία της «αξιολόγησης» και έδωσε τα στοιχεία για τον «επανέλεγχο». Ακόμα κατήγγειλε ότι η ΠΟΕ - ΟΤΑ σε χτεσινή ανακοίνωσή της αναπαρήγαγε τους ψευδείς ισχυρισμούς της δημοτικής αρχής πως τάχα η αποστολή στοιχείων έγινε σε συνεννόηση με το σωματείο.

Πλαίσιο αιτημάτων

Σε ανακοίνωσή του, το Συντονιστικό σημειώνει ότι η συγκρότησή του απαντά «ανάγκη έντασης και διεύρυνσης του αγώνα ενάντια στον "επανέλεγχο" των συμβάσεων και την «αξιολόγηση», τα οποία αποτελούν εργαλεία στα χέρια της κυβέρνησης για νέες μαζικές απολύσεις, για τον εκφοβισμό και τη χειραγώγηση των εργαζομένων».

Με στόχο το συντονισμό του αγώνα καλεί «όλους τους εργαζόμενους ΙΔΑΧ με μαζικές διαδικασίες σε κάθε χώρο δουλειάς να συζητήσουν το παρακάτω πλαίσιο πάλης και να συγκροτήσουν Επιτροπές Αγώνα ανά Δήμο» και αναφέρει ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινώσει πρωτοβουλίες που θα πάρει στην κατεύθυνση αυτή».

Το πλαίσιο αιτημάτων είναι:

  • Οχι στο λεγόμενο επανέλεγχο των συμβάσεων των ΙΔΑΧ και τον επιμερισμό του 15%.
  • Καμία διαθεσιμότητα, καμία απόλυση. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αμεσα μέτρα ανακούφισης όλων των απολυμένων, όλων των ανέργων.
  • Σταθερή, μόνιμη δουλειά για όλους. Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων.
  • Κατάργηση του ν. 4250 περί αξιολόγησης και του λεγόμενου επανελέγχου των ΙΔΑΧ.
  • Οχι στην ανασφάλιστη εργασία και στο λεγόμενο εθελοντισμό που αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση ως όχημα για την καταστρατήγηση των συμβάσεων των ΙΔΑΧ.
  • Να τους εμποδίσουμε, να τους σταματήσουμε, να ανατρέψουμε κάθε αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει τις ζωές και τα όνειρά μας.
Ούτε ώρα χαμένη μέχρι το πανελλαδικό συλλαλητήριο

Σύσκεψη ναυτεργατικών σωματείων για την οργάνωση της κινητοποίησης

Σύσκεψη για την οργάνωση της συμμετοχής εργαζομένων και ανέργων στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ αύριο, Σάββατο, στις 11 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη και την 1η Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα, έκαναν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ. Στο κάλεσμά τους ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν μέλη των προεδρείων της Πανελλήνιας Ενωσης Αρχιθαλαμηπόλων - Θαλαμηπόλων ΕΝ και της Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού Τροφοδοσίας ΕΝ.

Τα ναυτεργατικά σωματεία αποφάσισαν να συνεχίσουν τις καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες στα πλοία, τις παρεμβάσεις στο ΝΑΤ και στον Οίκο Ναύτη, στην Ακτή Μιαούλη και τις σχολές ναυτικής εκπαίδευσης, χωρίς να αφήσουν να χαθεί ούτε ώρα, στην προσπάθεια να φτάσει παντού το κάλεσμα για συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Στη σύσκεψη τονίστηκε η ανάγκη να συνεδριάσει άμεσα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ προκειμένου να συζητήσει για τα οξυμένα προβλήματα των ναυτεργατών και να πάρει αποφάσεις για την οργάνωση του αγώνα τους.

Στην εισήγησή του ο Α' Γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης, επισήμανε πως στους ναυτεργάτες καλπάζει η ανεργία, οργιάζουν η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία και τα δουλεμπορικά κυκλώματα, με περίπου 60.000 να εργάζονται κάτω από τέτοιες συνθήκες. Οσο για τους 15.000 ανέργους, η πλειοψηφία τους βρίσκεται χωρίς κανένα επίδομα ή κοινωνικο-ασφαλιστική προστασία. Η επιδότηση, για τους ελάχιστους που τη λαμβάνουν, είναι ένα ξεροκόμματο της τάξης των 235 ευρώ (για τους άγαμους) και των 293 ευρώ (για έγγαμους), με αποτέλεσμα να μην επαρκεί ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης. Σημείωσε ακόμα ότι, πίσω από την εξαθλίωση των ναυτεργατών, η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι η πρωτοκαθεδρία του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου στην παγκόσμια ναυτιλία, οι επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ σε ναυπηγήσεις και αγορές πλοίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια μέρα στη Βουλή συζητήθηκε τροπολογία που μετέτρεψε την καταβολή των ψίχουλων της φορολόγησης των εφοπλιστών από «υποχρεωτική» σε «οικειοθελή». Τα ναυτεργατικά σωματεία σχολιάζουν πως η τροπολογία επισφραγίζει την επίθεση εφοπλιστών και κυβέρνησης ενάντια στις Συλλογικές Συμβάσεις, τη διάλυση του ΝΑΤ και της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ναυτεργατών.

«Δεν είναι τυχαία η διαλυτική κατάσταση που επικρατεί στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον Οίκο Ναύτη», ανέφερε ακόμα ο Θ. Ευαγγελάκης, και πρόσθεσε πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί για εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους «από την επικείμενη συγχώνευση Οίκου Ναύτη - ΓΕΝΕ στο νέο φορέα ΟΝΝΕ». Υπενθύμισε τη δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτη, στις αρχές του Αυγούστου, που είπε στους ναυτεργάτες πως «θα σας συμφέρει να το κλείσουμε το ΝΑΤ», αλλά και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που έχουν πάρει για το ζήτημα αυτό τα σωματεία τον τελευταίο μήνα.

Στη σύσκεψη καταδικάστηκαν οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, που από τη Γενεύη και προετοιμάζοντας την επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και την απεργία, ύμνησε τον «κοινωνικό διάλογο», καθώς και τη στάση της ΓΣΕΕ, η οποία κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα στον ΟΑΕΔ

Παράσταση διαμαρτυρίας, σήμερα Παρασκευή, στις 11 π.μ., στα κεντρικά του ΟΑΕΔ (Δωδεκανήσου), προγραμματίζει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ από κοινού με τις επιτροπές ανέργων και τις λαϊκές επιτροπές, στο πλαίσιο της ημέρας Διεθνούς Δράσης ενάντια στην ανεργία που διοργανώνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), αλλά και στο πλαίσιο της δίμηνης καμπάνιας του ΠΑΜΕ για τα ζητήματα της ανεργίας, της ανασφάλιστης και απλήρωτης εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ