ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κόβουν σπουδαστές από την πρακτική

Να αποκλείσουν από την πρακτική άσκηση το 90% των σπουδαστών των Τμημάτων Νοσηλευτικής και Ιατρικών Εργαστηρίων της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) του ΤΕΙ Λάρισας αποφάσισε η ενιαία διοίκηση των δύο νοσοκομείων της Λάρισας, επικαλούμενη έλλειψη κονδυλίων για την κάλυψη των 176 ευρώ το μήνα που πληρώνεται ο κάθε φοιτητής στην πρακτική του! Και να σημειωθεί ότι, μόλις πριν από λίγες μέρες, ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, Λ. Μακρής, δήλωνε στα τοπικά ΜΜΕ ότι υπάρχει μεγάλο περίσσευμα χρημάτων στη διάθεση των δύο νοσοκομείων, το οποίο δεν αξιοποιείται!

Από τους 112 φοιτητές που τα δύο νοσοκομεία (το Νομαρχιακό και το Πανεπιστημιακό) έπαιρναν για πρακτική άσκηση, τώρα θα παίρνουν μόνο 35. Οι υπόλοιποι που αποκλείονται είναι αναγκασμένοι είτε να μείνουν χωρίς πρακτική άσκηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απόκτηση του πτυχίου τους, είτε να ψάξουν να βρουν ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία για την πρακτική τους, τα οποία, όμως δεν προσφέρουν τη δυνατότητα μιας πλήρους κατάρτισης σε όλα τα αντικείμενα σπουδών.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν γι' αυτό το ζήτημα στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας μέλη της Επιτροπής Αγώνα ΣΕΥΠ του ΜΑΣ ανέφεραν ότι ζήτησαν συνάντηση με τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, αλλά ο πρόεδρός της αρνήθηκε, δηλώνοντας «αναρμόδιος»! Αναρμόδια δηλώνει και η διοίκηση του ΤΕΙ, ρίχνοντας το μπαλάκι στη διοίκηση των νοσοκομείων και εκπρόσωπός της στη συνέλευση του ΤΕΙ αρκέστηκε να πει, «θα δούμε τι θα κάνουμε με τους υπόλοιπους σπουδαστές».

Οπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα, «η κατάσταση που ζούμε και με αυτό το πρόβλημα δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Η περικοπή μας ως "κόστος" συμβαίνει γιατί είναι η μια από τις προϋποθέσεις για να γίνουμε "ανταγωνιστικοί"! Τα 176 ευρώ που παίρνουμε ως "πρακτικάριοι" και που δεν ισοδυναμούν ούτε με ψίχουλα, είναι προφανώς πολλά για την κυβέρνηση και την EE, στην οποία είναι δεσμευμένη».

Κατήγγειλαν, επίσης, ότι «ενώ τα Νοσοκομεία απαλλάσσονται από το "κόστος" μας, ανοίγει ο δρόμος για φτηνό εργατικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές και κέντρα αποκατάστασης, διευκολύνοντάς τους σε μια σειρά λειτουργίες τους, με τζάμπα χρήμα (θα πληρωνόμαστε μέσω ΟΑΕΔ)»!

Και κάλεσαν όλους τους σπουδαστές της ΣΕΥΠ να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, την 1η Νοέμβρη, στην Αθήνα, διεκδικώντας:

  • Αμεση ανάκληση της απόφασης του ΔΣ των Νοσοκομείων για περικοπή 90% των σπουδαστών που θέλουν να κάνουν πρακτική.
  • Να απορροφηθούν όλοι οι σπουδαστές από τα Νοσοκομεία της πόλης μας το Μάρτη του 2015.
  • Η αμοιβή των «πρακτικάριων» να φτάνει στο ύψος του 80% του μισθού του κανονικού εργαζόμενου.
  • Η Ασφάλιση να γίνεται από την πρώτη μέρα και τα ένσημα να είναι συντάξιμα.
Με τα ... στοιχειώδη λειτουργούν τα σχολεία

MotionTeam

Με τα... στοιχειώδη και με κενά λειτουργούν τα σχολεία, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, ο οποίος μιλώντας χτες στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και διευκρινίζοντας τι σημαίνει ότι τα σχολεία λειτουργούν «με επάρκεια», σημείωσε: «Οταν είπα με επάρκεια, είπα με τα βασικά και με κενά. Το δέχτηκα από την αρχή αυτό και τέλειωσα μια συζήτηση άγονη, γιατί για να κάλυπτα και όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή πλήρως τα ολοήμερα ή την Ειδική Αγωγή 100% ή τα ΕΠΑΛ πλήρως, θα έπρεπε να έχουμε ακόμα κάποιες χιλιάδες αναπληρωτών»! «Για να είμαστε σοβαροί, το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα χτυπήθηκε από την κρίση, πρέπει να κρατηθούν όρθιες οι βασικές του υποδομές και με επάρκεια, όχι με πληρότητα, πληρότητα δε θα έχουμε», δήλωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, κάνοντας σαφές ότι πρέπει ο λαός και η νεολαία να συμβιβαστούν να ζουν με ελλείψεις, με κενά, με μισή μόρφωση, μισή Υγεία κ.ο.κ.

Ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για αιτήσεις συνταξιοδοτήσεων που κατατέθηκαν και αφού άνοιξαν τα σχολεία και προέβλεψε ότι του χρόνου οι συνταξιοδοτήσεις θα είναι περισσότερες. Επανέλαβε ότι κατατέθηκε πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για άρση της αναλογίας προσλήψεων - αποχωρήσεων 1 προς 10 στους εκπαιδευτικούς, «για να κάνουμε ένα διαγωνισμό ζητήσαμε 15.000 τελικά θέσεις». Σε ό,τι αφορά την επίκληση της αναλογίας 1 προς 10 από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ως κώλυμα για διορισμούς, σημειώνεται ότι σήμερα ο λόγος αποχωρήσεις προς διορισμούς είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με παλαιότερα. Είναι ενδεικτικό ότι για 9.500 συνταξιοδοτήσεις οι διορισμοί και στις δύο βαθμίδες της Εκπαίδευσης ήταν φέτος μόλις 212.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΚΑΝΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Εγκαλούν για αυθαιρεσίες τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ

Για αυθαίρετες και παράνομες αποφάσεις, εκβιασμούς και καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας καταγγέλλουν τη διοίκηση του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ και το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών με ανακοινώσεις τους, αποκωδικοποιώντας τα όσα συμβαίνουν ως προσπάθεια να παραδώσει τομείς και υπηρεσίες στους ιδιώτες.

«Είναι σε κίνδυνο όχι μόνο η επαγγελματική και επιστημονική μας υπόσταση, όχι μόνο η ασφάλεια των χορηγούμενων αλλά και η δημόσια Υγεία», τονίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ περιγράφοντας την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί από την υποχρηματοδότηση του Οργανισμού. Συγκεκριμένα, αναφέρει: Ελλειψη στοιχειωδών αναλώσιμων (όπως αντιδραστήρια για τον έλεγχο της παράλληλης χρήσης), διακοπή των προγραμμάτων εμβολιασμού και πλημμελής κάλυψη των ιατρικών αναγκών του πληθυσμού. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στις δομές του Οργανισμού παραμένουν χωρίς ΣΣΕ, έχουν υπερδιπλασιάσει την ένταση της εργασίας τους, ενώ στον ΟΚΑΝΑ κυριαρχούν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μπλοκάκια κ.ά.).

Ο Σύλλογος Εργαζομένων καταλογίζει στη διοίκηση του Οργανισμού ότι καλλιεργεί κλίμα φόβου στους εργαζόμενους, «προβαίνοντας ακόμα και σε διώξεις συναδέλφων ενώ την ίδια ώρα ετοιμάζεται να παραδώσει, ως λάφυρα, υπηρεσίες του Οργανισμού σε ιδιώτες - εργολάβους».

Εκβιασμός για την υπογραφή «πειραγμένων» συμβάσεων

Για απόπειρες εκβιασμού και εκφοβισμού εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) προκειμένου να υπογραφούν συμβάσεις «πειραγμένες», κάνει λόγο και το Σωματείο Εργαζομένων των ΚΠ. Το Σωματείο καταγγέλλει ότι η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ προωθεί «συμβάσεις αναδρομικά τροποποιημένες, προκειμένου τα έξοδα των Κέντρων Πρόληψης αναδρομικά να προϋπολογίζονται λιγότερα από όσα στην πραγματικότητα υπήρξαν. Πώς, άρα, να μη σκεφτούμε ότι η σημερινή ηγεσία του ΟΚΑΝΑ προσπαθεί να "αποσβέσει" τα εκατομμύρια ευρώ οφειλών προς τα Κέντρα Πρόληψης, την τύχη των οποίων αυτή τη στιγμή ερευνά η Δικαιοσύνη...».

Υπενθυμίζεται ότι ήδη υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι σε τουλάχιστον 10 Κέντρα Πρόληψης ενώ απλήρωτες είναι και υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, καθώς και οι υποχρεώσεις για λειτουργικά και άλλα έξοδα στοιχειώδους λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης. Με αποτέλεσμα ήδη να έχουν αρχίσει να στέλνονται έγγραφα από το ΙΚΑ, που απειλούν τους εκπροσώπους ΔΣ των Κέντρων Πρόληψης με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις των περιουσιών τους.

Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης ειδοποιούν την κυβέρνηση «να μην παριστάνει την απληροφόρητη. Αν δεν συμφωνεί με αυτές τις πρακτικές να φέρει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση για τα μισθολογικά μας, γύρω από τα οποία παρατυπούν ασύστολα οι από αυτήν διορισμένες διοικήσεις του ΟΚΑΝΑ, απορρυθμίζοντας τα Κέντρα Πρόληψης, διαλύοντας τις υπηρεσίες μας στην κοινωνία».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ»
Μέτρα αποτροπής της «αξιολόγησης»

Ετοιμάζεται από το υπουργείο Παιδείας η «αξιολόγηση», ο καταδικασμένος από τους εκπαιδευτικούς αυταρχικός κρατικός έλεγχος σχολείων και εκπαιδευτικών. Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε εγκύκλιο για τις διαδικασίες «αυτοαξιολόγησης» της σχολικής μονάδας το 2014-15, κάλεσε τους διευθυντές που δεν έκαναν εξ αποστάσεως επιμόρφωση να την κάνουν έως 15 Οκτώβρη, προγραμματίζει την «αξιολόγηση» των διευθυντών το Νοέμβρη, μετά των υποδιευθυντών και στη συνέχεια των εκπαιδευτικών.

«Μέσα σ' αυτό το κλίμα, οι εκπαιδευτικοί δέχονται καθημερινά πιέσεις για συμμετοχή τους σε δράσεις που σχετίζονται με τις διαδικασίες αξιολόγησης (διάφορες καινοτομίες, προγράμματα και εκδηλώσεις)», σημειώνει το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη» που καλεί τους εκπαιδευτικούς να μην ενδίδουν στις πιέσεις αυτές.

Το ΔΣ του Συλλόγου καλεί τους εκπαιδευτικούς να προχωρήσουν συλλογικά και οργανωμένα σε συγκεκριμένα μέτρα αποτροπής της αξιολόγησης. Ειδικότερα, καλεί τα μέλη του Συλλόγου να μην μπουν σε ομάδες εργασίας, να μην παραδώσουν προγραμματισμό, να μην κάνουν αίτηση για εθελοντική «αξιολόγηση», να μην παραδώσουν έκθεση ατομικής «αξιολόγησης» και αν τους δοθεί σχετική φόρμα να την παραδίδουν στο Σύλλογό. Να μη δεχτούν κανέναν «αξιολογητή» στην τάξη. Να μη συμβάλουν στη διαφοροποίηση του σχολείου με οποιονδήποτε τρόπο. Απευθύνεται στους διευθυντές των σχολείων και οι προϊστάμενες νηπιαγωγείων να σταθούν δίπλα στους εκπαιδευτικούς και να μη μετατραπούν σε «αξιολογητές» τους, ενώ θυμίζει ότι Περιφερειακοί Διευθυντές, Διευθυντές Εκπαίδευσης και Σχολικοί Σύμβουλοι, με απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΔΟΕ, διαγράφονται από τους Συλλόγους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ