Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κόβουν σπουδαστές από την πρακτική

Να αποκλείσουν από την πρακτική άσκηση το 90% των σπουδαστών των Τμημάτων Νοσηλευτικής και Ιατρικών Εργαστηρίων της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) του ΤΕΙ Λάρισας αποφάσισε η ενιαία διοίκηση των δύο νοσοκομείων της Λάρισας, επικαλούμενη έλλειψη κονδυλίων για την κάλυψη των 176 ευρώ το μήνα που πληρώνεται ο κάθε φοιτητής στην πρακτική του! Και να σημειωθεί ότι, μόλις πριν από λίγες μέρες, ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, Λ. Μακρής, δήλωνε στα τοπικά ΜΜΕ ότι υπάρχει μεγάλο περίσσευμα χρημάτων στη διάθεση των δύο νοσοκομείων, το οποίο δεν αξιοποιείται!

Από τους 112 φοιτητές που τα δύο νοσοκομεία (το Νομαρχιακό και το Πανεπιστημιακό) έπαιρναν για πρακτική άσκηση, τώρα θα παίρνουν μόνο 35. Οι υπόλοιποι που αποκλείονται είναι αναγκασμένοι είτε να μείνουν χωρίς πρακτική άσκηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απόκτηση του πτυχίου τους, είτε να ψάξουν να βρουν ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία για την πρακτική τους, τα οποία, όμως δεν προσφέρουν τη δυνατότητα μιας πλήρους κατάρτισης σε όλα τα αντικείμενα σπουδών.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν γι' αυτό το ζήτημα στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας μέλη της Επιτροπής Αγώνα ΣΕΥΠ του ΜΑΣ ανέφεραν ότι ζήτησαν συνάντηση με τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, αλλά ο πρόεδρός της αρνήθηκε, δηλώνοντας «αναρμόδιος»! Αναρμόδια δηλώνει και η διοίκηση του ΤΕΙ, ρίχνοντας το μπαλάκι στη διοίκηση των νοσοκομείων και εκπρόσωπός της στη συνέλευση του ΤΕΙ αρκέστηκε να πει, «θα δούμε τι θα κάνουμε με τους υπόλοιπους σπουδαστές».

Οπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα, «η κατάσταση που ζούμε και με αυτό το πρόβλημα δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Η περικοπή μας ως "κόστος" συμβαίνει γιατί είναι η μια από τις προϋποθέσεις για να γίνουμε "ανταγωνιστικοί"! Τα 176 ευρώ που παίρνουμε ως "πρακτικάριοι" και που δεν ισοδυναμούν ούτε με ψίχουλα, είναι προφανώς πολλά για την κυβέρνηση και την EE, στην οποία είναι δεσμευμένη».

Κατήγγειλαν, επίσης, ότι «ενώ τα Νοσοκομεία απαλλάσσονται από το "κόστος" μας, ανοίγει ο δρόμος για φτηνό εργατικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές και κέντρα αποκατάστασης, διευκολύνοντάς τους σε μια σειρά λειτουργίες τους, με τζάμπα χρήμα (θα πληρωνόμαστε μέσω ΟΑΕΔ)»!

Και κάλεσαν όλους τους σπουδαστές της ΣΕΥΠ να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, την 1η Νοέμβρη, στην Αθήνα, διεκδικώντας:

  • Αμεση ανάκληση της απόφασης του ΔΣ των Νοσοκομείων για περικοπή 90% των σπουδαστών που θέλουν να κάνουν πρακτική.
  • Να απορροφηθούν όλοι οι σπουδαστές από τα Νοσοκομεία της πόλης μας το Μάρτη του 2015.
  • Η αμοιβή των «πρακτικάριων» να φτάνει στο ύψος του 80% του μισθού του κανονικού εργαζόμενου.
  • Η Ασφάλιση να γίνεται από την πρώτη μέρα και τα ένσημα να είναι συντάξιμα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ