ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Αναστολή διαπραγματεύσεων μετά τις νέες τουρκικές προκλήσεις

Στο επίκεντρο το ζήτημα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών αποθεμάτων

Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου τραβάει τους μονοπωλιακούς ομίλους και φουντώνει τον ανταγωνισμό τους, με τους λαούς να πληρώνουν το μάρμαρο
Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου τραβάει τους μονοπωλιακούς ομίλους και φουντώνει τον ανταγωνισμό τους, με τους λαούς να πληρώνουν το μάρμαρο
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Αναστέλλει τη συμμετοχή της στις «διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού», ανακοίνωσε χτες η Λευκωσία, μετά από συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων (πρόκειται για το λεγόμενο «συμβούλιο αρχηγών»). Η απόφαση ήρθε μετά τις νέες προκλήσεις από Κατεχόμενα και Αγκυρα, που ανακοίνωσαν έναρξη σεισμικών ερευνών και προετοιμασία για γεωτρήσεις του ψευδοκράτους στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ η Τουρκία εξέδωσε μάλιστα και οδηγία προς ναυτιλλομένους ότι «δεσμεύει» περιοχές μέχρι και τα τέλη Δεκέμβρη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι «η τουρκική ενέργεια δεν μας αφήνει άλλη επιλογή» και ανέφερε ότι η κυπριακή πλευρά εξετάζει και νομικά μέτρα. Πρόσθεσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει την ενημέρωση Ευρωπαίων και άλλων ηγετών.

Αντιδρώντας στην απόφαση, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου, χαρακτήρισε - σύμφωνα με το ΑΠΕ - λάθος στάση την απόφαση της Λευκωσίας, υποστηρίζοντας ότι «αποτελεί μια νέα έκφραση της αποφασιστικότητάς τους να αγνοήσουν τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού».

Αντιδράσεις σε Αθήνα και Ουάσιγκτον

Η κυπριακή κυβέρνηση ενημέρωσε για την απόφαση και την Αθήνα.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως μετά από οδηγίες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλου, «ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης κ. Αναστάσιος Μητσιάλης, κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, κ. Kerim Uras, στο υπουργείο Εξωτερικών, προς τον οποίον προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για την έκδοση της παράνομης τουρκικής οδηγίας NAVTEX για διενέργεια ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Barbaros" σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της στην περιοχή».

Επιπλέον, ο Ευ. Βενιζέλος είχε χτες νέα «εκτενή τηλεφωνική επικοινωνία» με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη, «προκειμένου να εξετασθούν τα επόμενα βήματα σε απάντηση των τουρκικών προκλήσεων στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».

Στην Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, δήλωσε προχτές ότι «αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους της, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της», αλλά και ότι «συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Ο Μπάιντεν και για το Κυπριακό

Την ίδια στιγμή, χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε χτες η «Καθημερινή της Κύπρου» επικαλούμενη δημοσιεύματα της τουρκικής εφημερίδας «Ραντικάλ», σύμφωνα με την οποία, στην πρόσφατη αναφορά του στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (από το βήμα εκδήλωσης στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ) ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, φέρεται να μίλησε και για τις προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με το Κυπριακό. Συγκεκριμένα, ο Μπάιντεν φέρεται να λέει: «Ο κόσμος αλλάζει. Τρεις εξελίξεις συμβάλλουν στην αλλαγή στάσης της Τουρκίας στο Κυπριακό. Πρώτον, η Τουρκία κατανόησε ότι η παραμονή των στρατευμάτων της στην Κύπρο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. Δεύτερον, ο Ερντογάν ήρθε σε αντιπαράθεση με τη μερίδα της κοινωνίας η οποία υποστηρίζει την κατοχή. Πρόκειται για τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις. Τρίτον, πραγματοποιήσαμε νέα επαφή με τον Ερντογάν (για το Κυπριακό). Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε την επαφή μας στην Αγκυρα». Ο Μπάιντεν επισήμανε ακόμα ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας κατανοεί πλέον τη σημασία των κυπριακών πηγών Ενέργειας για την Τουρκία (κάτι φυσικά που δεν είναι καινούριο, το θέμα είναι πώς κάθε πλευρά προσαρμόζει την τακτική της για την «αξιοποίηση» των ενεργειακών πόρων) και υπογράμμισε: «Το κατεστημένο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας. Ολα θα αλλάξουν όταν εμφανιστούν νέες ευκαιρίες, οι οποίες θα δώσουν στην Τουρκία την ευκαιρία να πραγματοποιήσει βήματα δίχως να φανεί ότι πραγματοποιεί παραχωρήσεις».

Επιπλέον, χτεσινό τηλεγράφημα αναφέρει ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε πως οι Αμερικανοί έχουν αναλάβει να εγγυηθούν την κυπριακή ΑΟΖ, συμπληρώνοντας ότι αυτό θα γίνει με όποιους τρόπους θεωρούν πιο αποδοτικούς. Επίσης, δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθεί να διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα με πλέγμα ισχυρών συμμαχιών.

Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Λευκωσία έχει προκληθεί «αμηχανία» λόγω της έλλειψης σκαφών ανοικτής θαλάσσης. Ο υπουργός Αμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, υπογράμμισε μιλώντας σε ΜΜΕ ότι «στο παρελθόν η Εθνική Φρουρά θεωρούνταν κατεξοχήν στρατός ξηράς, σήμερα πρέπει να δούμε πώς ο σχεδιασμός αυτός επεκτείνεται και στη θάλασσα, ενόψει και των ενεργειακών προοπτικών της χώρας αλλά και του νέου γεωπολιτικού περιβάλλοντος».

Το ΑΚΕΛ

Σε δηλώσεις του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, ανέφερε - σύμφωνα με τη «Χαραυγή» - ότι «υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την απαράδεκτη και προκλητικότατη τουρκική επιθετικότητα». Ασκώντας κριτική στην εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, κάλεσε τον Κύπριο Πρόεδρο «να μην εγκαταλείπει παραδοσιακούς φίλους και συμμάχους τους οποίους είχαμε στο Κυπριακό και ότι θα πρέπει να δώσει έμφαση στις σχέσεις μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία». «Θεωρούμε ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η εξωτερική πολιτική εκείνη η οποία υπερτονίζει ότι ανήκουμε στη Δύση και βάζει όλα μας τα αβγά στο καλάθι των ΗΠΑ», συμπλήρωσε, υποστηρίζοντας ότι «έχει αποδειχθεί εντελώς αντιπαραγωγική».

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Ανησυχία επιχειρηματιών για τις «μεταρρυθμίσεις»

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.--

Οι τοπικές αρχές του Χονγκ Κονγκ και οι εκπρόσωποι οργανώσεων που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις των προηγούμενων ημερών συμφώνησαν να ξεκινήσουν επίσημες επαφές, σύμφωνα με τοπικά αλλά και διεθνή ΜΜΕ.

Ο υφυπουργός για Συνταγματικά Θέματα και για τις Σχέσεις με την Κίνα, Λάου Κονγκ-ουά ανέφερε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε «τρεις αρχές: η πρώτη είναι ότι θα υπάρξουν περισσότερες από μία συναντήσεις, η δεύτερη ότι η κυβέρνηση και οι φοιτητές θα συμμετάσχουν επί ίσοις όροις και η τρίτη είναι ότι όταν υπάρξει συμφωνία, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις αποφάσεις».

Ωστόσο, φορείς όπως η Ομοσπονδία Φοιτητών του Χονγκ Κονγκ ανέφεραν ότι οι συγκεντρώσεις αλλά και καταλήψεις θα συνεχιστούν σε ορισμένα σημεία της πόλης, μέχρι η κυβέρνηση να προχωρήσει «σε απτές υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά την εκλογική μεταρρύθμιση», όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Λέστερ Σουμ. Η Ομοσπονδία ζήτησε από την κυβέρνηση να μη χρησιμοποιήσει βία για να απομακρύνει τους διαδηλωτές από τα σημεία που έχουν καταλάβει.

Στο μεταξύ, η ίδια η αστυνομία φέρεται να ανακοίνωσε - σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία - ότι έχουν υποβληθεί 275 διαμαρτυρίες που την κατηγορούν ότι απέτυχε να εκπληρώσει τα καθήκοντά της αλλά και για κατάχρηση εξουσίας. Θυμίζουμε ότι οι διαδηλωτές είχαν καταγγείλει «οργανωμένες επιθέσεις» που δέχτηκαν από ομάδες όπου συμμετείχαν και κύκλοι της κινεζικής μαφίας, ενώ η αστυνομία επέδειξε «αδράνεια». Οι τοπικές αρχές μετέδωσαν ότι περίπου 165 άνθρωποι τραυματίστηκαν στη διάρκεια συμπλοκών.

Στο μεταξύ, ο τοπικός Τύπος ήδη γεμίζει καθημερινά με αναλύσεις και ρεπορτάζ σχετικά με μερίδες επιχειρηματιών που ανησυχούν ιδιαίτερα για τις συνέπειες τις οποίες δέχτηκε η οικονομία του Χονγκ Κονγκ από τις κινητοποιήσεις, αλλά και άλλες που φέρονται να στήριξαν τους διαδηλωτές.

Επιστολή επιχειρηματιών

Το BBC αναφέρθηκε χτες σε «ανοιχτή επιστολή» που υπέγραφαν 59 γνωστοί επιχειρηματίες απευθυνόμενοι στους διαδηλωτές του «κινήματος» «Occupy Central» (σ.σ. Από την κεντρική συνοικία του χρηματοπιστωτικού κέντρου που οι διαδηλωτές καλούσαν να καταληφθεί), σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η διατάραξη της κοινωνικής τάξης στο Χονγκ Κονγκ δε βοηθά ιδιαίτερα στην ανάπτυξη και τη συζήτηση για τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Ούτε και θα έλυνε κανένα πρόβλημα». Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι τις μέρες που κορυφώνονταν οι κινητοποιήσεις, δεκάδες μεγιστάνες είχαν συνάντηση στο Πεκίνο με τον ίδιο τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, στην οποία μεταξύ άλλων άκουσαν τις επισημάνσεις σχετικά με την αποφασιστικότητα της κεντρικής κυβέρνησης να μην αλλάξει τίποτα στο σημερινό καθεστώς του Χονγκ Κονγκ. Ενα καθεστώς που, σημειωτέον, όπως προβλέπει το ίδιο το Σύνταγμά του, κατοχυρώνει προκλητικά προνόμια για τη δράση και τον πλουτισμό μονοπωλίων από όλον τον κόσμο.

Η επισήμανση των μεγαλοεπιχειρηματιών ότι η «διατάραξη» της «κοινωνικής τάξης» δε βοηθά στην προώθηση «μεταρρυθμίσεων» επιβεβαιώνει ότι η συζήτηση για το «ειδικό καθεστώς» του Χονγκ Κονγκ «απλώνεται» μέσα στους ίδιους τους επιχειρηματικούς κύκλους που αναζητούν την πιο πρόσφορη τακτική προώθησης και διασφάλισης ρυθμίσεων που ευνοούν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους έναντι των ανταγωνιστών τους.

ΚΑΣΜΙΡ
Ενταση για δεύτερη μέρα

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Συνεχίστηκε και χτες η ανταλλαγή πυρών στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, με το Νέο Δελχί και το Ισλαμαμπάντ να ανταλλάσσουν και κατηγορίες για το ποιος ευθύνεται για τη νέα ένταση. Μετά τον προχτεσινό θάνατο τουλάχιστον εννιά αμάχων, το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη συνέχισαν να πέφτουν όχι μόνο σφαίρες, αλλά και όλμοι, όπως μετέδωσε και το BBC. Σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας Πακιστανός και τραυματίστηκαν 22 ακόμα άτομα. Η Ινδία κατηγόρησε την άλλη πλευρά ότι ευθύνεται για τον βομβαρδισμό 25 χωριών και 40 συνοριακών σταθμών. Το Πακιστάν δεν απάντησε σχετικά, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ