Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Ανησυχία επιχειρηματιών για τις «μεταρρυθμίσεις»

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.--

Οι τοπικές αρχές του Χονγκ Κονγκ και οι εκπρόσωποι οργανώσεων που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις των προηγούμενων ημερών συμφώνησαν να ξεκινήσουν επίσημες επαφές, σύμφωνα με τοπικά αλλά και διεθνή ΜΜΕ.

Ο υφυπουργός για Συνταγματικά Θέματα και για τις Σχέσεις με την Κίνα, Λάου Κονγκ-ουά ανέφερε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε «τρεις αρχές: η πρώτη είναι ότι θα υπάρξουν περισσότερες από μία συναντήσεις, η δεύτερη ότι η κυβέρνηση και οι φοιτητές θα συμμετάσχουν επί ίσοις όροις και η τρίτη είναι ότι όταν υπάρξει συμφωνία, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις αποφάσεις».

Ωστόσο, φορείς όπως η Ομοσπονδία Φοιτητών του Χονγκ Κονγκ ανέφεραν ότι οι συγκεντρώσεις αλλά και καταλήψεις θα συνεχιστούν σε ορισμένα σημεία της πόλης, μέχρι η κυβέρνηση να προχωρήσει «σε απτές υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά την εκλογική μεταρρύθμιση», όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Λέστερ Σουμ. Η Ομοσπονδία ζήτησε από την κυβέρνηση να μη χρησιμοποιήσει βία για να απομακρύνει τους διαδηλωτές από τα σημεία που έχουν καταλάβει.

Στο μεταξύ, η ίδια η αστυνομία φέρεται να ανακοίνωσε - σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία - ότι έχουν υποβληθεί 275 διαμαρτυρίες που την κατηγορούν ότι απέτυχε να εκπληρώσει τα καθήκοντά της αλλά και για κατάχρηση εξουσίας. Θυμίζουμε ότι οι διαδηλωτές είχαν καταγγείλει «οργανωμένες επιθέσεις» που δέχτηκαν από ομάδες όπου συμμετείχαν και κύκλοι της κινεζικής μαφίας, ενώ η αστυνομία επέδειξε «αδράνεια». Οι τοπικές αρχές μετέδωσαν ότι περίπου 165 άνθρωποι τραυματίστηκαν στη διάρκεια συμπλοκών.

Στο μεταξύ, ο τοπικός Τύπος ήδη γεμίζει καθημερινά με αναλύσεις και ρεπορτάζ σχετικά με μερίδες επιχειρηματιών που ανησυχούν ιδιαίτερα για τις συνέπειες τις οποίες δέχτηκε η οικονομία του Χονγκ Κονγκ από τις κινητοποιήσεις, αλλά και άλλες που φέρονται να στήριξαν τους διαδηλωτές.

Επιστολή επιχειρηματιών

Το BBC αναφέρθηκε χτες σε «ανοιχτή επιστολή» που υπέγραφαν 59 γνωστοί επιχειρηματίες απευθυνόμενοι στους διαδηλωτές του «κινήματος» «Occupy Central» (σ.σ. Από την κεντρική συνοικία του χρηματοπιστωτικού κέντρου που οι διαδηλωτές καλούσαν να καταληφθεί), σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η διατάραξη της κοινωνικής τάξης στο Χονγκ Κονγκ δε βοηθά ιδιαίτερα στην ανάπτυξη και τη συζήτηση για τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Ούτε και θα έλυνε κανένα πρόβλημα». Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι τις μέρες που κορυφώνονταν οι κινητοποιήσεις, δεκάδες μεγιστάνες είχαν συνάντηση στο Πεκίνο με τον ίδιο τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, στην οποία μεταξύ άλλων άκουσαν τις επισημάνσεις σχετικά με την αποφασιστικότητα της κεντρικής κυβέρνησης να μην αλλάξει τίποτα στο σημερινό καθεστώς του Χονγκ Κονγκ. Ενα καθεστώς που, σημειωτέον, όπως προβλέπει το ίδιο το Σύνταγμά του, κατοχυρώνει προκλητικά προνόμια για τη δράση και τον πλουτισμό μονοπωλίων από όλον τον κόσμο.

Η επισήμανση των μεγαλοεπιχειρηματιών ότι η «διατάραξη» της «κοινωνικής τάξης» δε βοηθά στην προώθηση «μεταρρυθμίσεων» επιβεβαιώνει ότι η συζήτηση για το «ειδικό καθεστώς» του Χονγκ Κονγκ «απλώνεται» μέσα στους ίδιους τους επιχειρηματικούς κύκλους που αναζητούν την πιο πρόσφορη τακτική προώθησης και διασφάλισης ρυθμίσεων που ευνοούν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους έναντι των ανταγωνιστών τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στον αφρό» οι μεγάλες αντιθέσεις με αφορμή το Χονγκ Κονγκ (2020-06-02 00:00:00.0)
Διευρύνεται η διεθνής ανησυχία για το νομοσχέδιο (2019-06-13 00:00:00.0)
Πιθανή συνάντηση την επόμενη βδομάδα (2014-10-18 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες (2014-10-14 00:00:00.0)
Σημάδια αναζωπύρωσης της αντιπαράθεσης (2014-10-11 00:00:00.0)
Αύριο η συνάντηση με εκπροσώπους των διαδηλωτών (2014-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ