Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Ανησυχία για τον ιό και στην Ευρώπη

Στη Σιέρα Λεόνε η επιδημία εξακολουθεί να θερίζει
Στη Σιέρα Λεόνε η επιδημία εξακολουθεί να θερίζει
ΜΑΔΡΙΤΗ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των μέτρων προφύλαξης και ασφαλείας έναντι του ιού «Εμπολα», που έχουν πάρει οι νοσοκομειακές και υγειονομικές αρχές στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν παραδώσει σημαντικό μέρος του δημόσιου συστήματος Υγείας στα συμφέροντα των μονοπωλίων, προκαλεί το επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού «Εμπολα» σε μία 40χρονη Ισπανίδα νοσοκόμα. Η 40χρονη συμμετείχε στη 30μελή ομάδα νοσηλευτών που περιέθαλπε δύο Ισπανούς ιεραπόστολους που είχαν μολυνθεί με τον ιό σε χώρα της δυτικής Αφρικής και ερευνάται ο τρόπος και οι συνθήκες μόλυνσής της με τον επικίνδυνο ιό.

Η ίδια νοσηλεύεται από το βράδυ της Κυριακής στο νοσοκομείο Carlos III της Μαδρίτης - το οποίο δέχεται περιστατικά μόλυνσης από τον ιό «Εμπολα». Εκεί έχουν τεθεί σε καθεστώς υγειονομικής απομόνωσης άλλα τρία άτομα ως πιθανά κρούσματα της ασθένειας: Ο σύζυγος της νοσοκόμας στην οποία διαγνώστηκε ο ιός, μία συνάδελφός της και ένας μηχανικός.

Ο Φερνάντο Σιμόν, συντονιστής εκτάκτων καταστάσεων στο υπουργείο Υγείας σημείωσε χτες πως οι ισπανικές αρχές εξετάζουν και την πιθανότητα μετάδοσης του ιού και σε άλλα μέλη της 30μελούς νοσηλευτικής ομάδας που περιέθαλπε τους δύο Ισπανούς ιεραπόστολους που είχαν μολυνθεί στη Λιβερία.

Το γεγονός προκάλεσε χτες ανησυχία και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ, που ζήτησε «διευκρινίσεις» από την Ισπανία, για να εντοπίσει τη «ρωγμή» στο σύστημα Υγείας της, που επέτρεψε να μολυνθεί από τον ιό του «Εμπολα» η 40χρονη νοσηλεύτρια. Ωστόσο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έσπευσε, την ίδια ώρα, να σημειώσει πως «δεν υπάρχει ανησυχία» στις Βρυξέλλες, ισχυριζόμενος ότι «παραμένει πολύ απίθανο το ενδεχόμενο να διαδοθεί ο ιός "Εμπολα" στην Ευρώπη».

Το ίδιο 24ωρο, επικεφαλής του τμήματος μεταδοτικών ασθενειών στο Ανώτατο Ιδρυμα Υγείας στην Ιταλία, Δρ. Τζοβάνι Ρέτσα, επέστησε την προσοχή στη σχολαστική τήρηση των μέτρων προφύλαξης του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού όσον αφορά στον ιό «Εμπολα», τονίζοντας ότι «στην περίπτωση της Ισπανίδας νοσοκόμας έγινε ένα λάθος, και με τον "Εμπολα" τα λάθη πληρώνονται». Ο Δρ. Ρέτσα τόνισε ότι δεν χρειάζονται μόνο η κατάλληλη αμφίεση, αλλά και μέτρα προστασίας στη φάση χορήγησης της αρωγής από το ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό στους ασθενείς, προσθέτοντας ότι απαιτείται επίσης πολύς χρόνος στη συνέχεια για την απομάκρυνση των νοσηλευτικών στολών προφύλαξης. «Αν όλα αυτά γίνουν όπως πρέπει, δεν υπάρχουν κίνδυνοι», κατέληξε.

Αλλοι Ιταλοί ιολόγοι κληθέντες να απαντήσουν εάν ο ιός έχει ήδη μεταλλαχθεί, καθιστώντας ενδεχομένως εφικτή τη μετάδοσή του και από τον αέρα, εκτός από τα σωματικά υγρά, απαντούν ότι αυτά για την ώρα είναι εικασίες «που δεν έχουν τεκμηριωθεί, όπως έχει ξεκαθαρίσει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας». Εξηγούν δε τη διαφαινόμενη αύξηση επιθετικότητας του ιού με την προέλευση της επιδημίας, που βρίσκεται σε μια ζώνη ανάμεσα στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία. Εκεί, η κίνηση των πληθυσμών είναι ανεξέλεγκτη. Τα νοσοκομεία στις χώρες αυτές χαρακτηρίζονται τόποι θανάτου, γι' αυτό και σημειώνουν ότι «σε χώρες με καλύτερη υγειονομική οργάνωση, όπως η Νιγηρία και η Σενεγάλη, η καταστροφή είναι πολύ μικρότερη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ