Σάββατο 18 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Πιθανή συνάντηση την επόμενη βδομάδα

Παρεμβάσεις μεγαλοεπιχειρηματιών για «εξομάλυνση» της κατάστασης

Ετοιμος να ξεκινήσει συνομιλίες με εκπροσώπους των διαδηλωτών δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Λεούνγκ Τσουν-γινγκ. Ορισμένοι διαδηλωτές καλωσόρισαν την πρόθεση του κυβερνήτη, άλλοι είπαν ότι δε βλέπουν κάτι «εποικοδομητικό». Πάντως, χτες το πρωί, η αστυνομία προχώρησε σε νέα «επιχείρηση» απομάκρυνσης οδοφραγμάτων και άλλων αντικειμένων με τα οποία συνεχίζονταν οι καταλήψεις σε ορισμένα σημεία.

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις, μια σειρά επιχειρηματίες έχουν παρέμβει ζητώντας να διαφυλαχθούν η «τάξη και η «κοινωνική ηρεμία» γιατί αυτές ωφελούν τη λειτουργία του Χονγκ Κονγκ ως διεθνούς οικονομικού κέντρου. Ο δισεκατομμυριούχος Λι Κα-σινγκ (το «Μπλούμπεργκ» τον έχει κατατάξει ως πλουσιότερο άνθρωπο της Ασίας) προχώρησε σε δημόσιες δηλώσεις υποστηρίζοντας ότι «το σύστημα "μία χώρα, δύο συστήματα" έχει προστατεύσει τον τρόπο ζωής του Χονγκ Κονγκ» (σ.σ. εννοώντας την ανεμπόδιστη δράση των μονοπωλίων) και ζήτησε «από όλους να μην εξωθούνται στα άκρα. Καλώ όλους να μην αφήσουν το σημερινό πάθος να γίνει η λύπη του αύριο. Ειλικρινά ζητώ από όλους να επιστρέψουν στις οικογένειές τους».

Η υπεράσπιση των επιχειρηματικών επενδύσεων είναι άλλωστε αυτό που ενδιαφέρει και την κεντρική κινεζική κυβέρνηση, όπως διαμηνύει σε όλους τους τόνους. Ενδεικτικό του ότι η αντιπαράθεση είναι ξένη για τα λαϊκά συμφέροντα είναι και το «ενδιαφέρον» μιας σειράς παραγόντων ιμπεριαλιστικών κέντρων για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ. Για παράδειγμα, η «έγνοια» του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντ. Κάμερον, για τα «δικαιώματα» (μέχρι και αυτό το δικαίωμα της απεργίας υπερασπίστηκε!) στο Χονγκ Κονγκ δεν μπορεί παρά να αποτυπώνει αντιθέσεις και κόντρες μεταξύ μονοπωλιακών συμφερόντων, που στο πλαίσιο του μεταξύ τους ανταγωνισμού αξιοποιούν κάθε τρόπο για να πλήξουν τη θέση των άλλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ