Σάββατο 18 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Μετά τον πανικό ... ρίξιμο των τόνων

Με καθυστέρηση γίνεται η εκπαίδευση των νοσηλευτών σε νοσοκομείο του Σικάγο
Με καθυστέρηση γίνεται η εκπαίδευση των νοσηλευτών σε νοσοκομείο του Σικάγο
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΓΕΝΕΥΗ.--

Σε μια προσπάθεια περιορισμού της επιδημίας, που έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 4.500 ανθρώπων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χτες ότι 15 αφρικανικές χώρες, που συνορεύουν ή βρίσκονται κοντά στην επικίνδυνη ζώνη, θα λάβουν «αυξημένη βοήθεια». Ωστόσο, γίνεται φανερό ότι με το φόβο των επιπτώσεων, στην καπιταλιστική οικονομία, του πανικού που φούντωσε τις προηγούμενες μέρες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επιλέγουν τώρα να ρίξουν λίγο τους τόνους. Χαρακτηριστική η στάση του Αμερικανού Προέδρου, Μπ. Ομπάμα, που επιχειρεί να καθησυχάσει μετά τον πανικό που δημιούργησαν τις τελευταίες μέρες στη χώρα του τα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού «Εμπολα» στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο του Τέξας (το ένα θανατηφόρο). Ο Ομπάμα δεν αποδέχτηκε πρόταση των Ρεπουμπλικάνων για σφράγισμα των αμερικανικών συνόρων όσον αφορά ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες της Δυτικής Αφρικής, σημειώνοντας ότι το κλείσιμο των συνόρων «δε θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα». Ταυτόχρονα, εξουσιοδότησε το Κονγκρέσο να στείλει ίσως και πάνω από 4.500 εφέδρους και μέλη της Εθνοφρουράς σε χώρες της Δυτικής Αφρικής, προωθώντας τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των αμερικανικών μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή με πρόσχημα τον ιό «Εμπολα».

Για το σάλο που προκλήθηκε από τα ανεπαρκή μέτρα στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, ο διευθυντής του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου του Τέξας απολογήθηκε για λάθη και παραλείψεις, ενώ έδωσε εντολή για μεταφορά των δύο νοσοκόμων που μολύνθηκαν με τον ιό «Εμπολα» στα εξειδικευμένα νοσοκομεία του Μέριλαντ και της Ατλάντα.

Στην Ισπανία, πάντως, και τα τέσσερα ύποπτα κρούσματα ιού «Εμπολα», που είχαν καταγραφεί σε νοσοκομείο της Μαδρίτης, αποδείχθηκαν αρνητικά στον ιό. Ο υπουργός Υγείας, Φερνάντο Σιμόν, πρόσθεσε πως παραμένει υπό έλεγχο η κατάσταση της υγείας της πρώτης Ισπανίδας που μολύνθηκε από τον ιό, της νοσηλεύτριας T. Ρομέρο.

Επιπλέον ,η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει από την πλευρά της στην άμεση επαλήθευση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων που πραγματοποιούνται στα αεροδρόμια των τριών αφρικανικών χωρών που έχουν πληγεί από τον ιό «Εμπολα», τη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε, μετά την αδυναμία συμφωνίας κατά την προχτεσινή συνάντηση των υπουργών Υγείας της ΕΕ.

Εκκληση απηύθυνε χτες και ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, για την κάλυψη του ειδικού ταμείου που έχει δημιουργήσει ο ΟΗΕ για την καταπολέμηση της επιδημίας «Εμπολα» και στο οποίο υπάρχουν μόλις 100.000 δολάρια αντί του ενός δισ. δολαρίων που χρειάζονται άμεσα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προβλέψεις και πιέσεις για περιορισμό της (2014-10-23 00:00:00.0)
Σε τουλάχιστον ένα τρίμηνο τα πρώτα εμβόλια κατά του ιού (2014-10-22 00:00:00.0)
Ανησυχία για τον ιό και στην Ευρώπη (2014-10-08 00:00:00.0)
Και ο «Εμπολα» πρόσχημα για διείσδυση των ΗΠΑ (2014-09-17 00:00:00.0)
Απεργία υγειονομικών στη Λιβερία λόγω των τεράστιων ελλείψεων (2014-09-03 00:00:00.0)
Επιδημίες μηνιγγίτιδας και «Eμπολα» (2003-02-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ