Σάββατο 18 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ ΣTHN ASEM
Προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης για τα μονοπώλια

Με ένταση και το ζήτημα του κυνηγητού των μεταναστών

Ενταση του ανθρωποκυνηγητού στην ΕΕ ζήτησε ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, από τους ηγέτες των κρατών - μελών που μετείχαν στη 10η Σύνοδο Κορυφής Ευρώπης - Ασίας (ASEM). Ταυτόχρονα, συνέχισε τις προσπάθειες για γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας, μέσω και της λεγόμενης ενεργειακής διπλωματίας, σε όφελος ντόπιων μονοπωλίων, αλλά και της διευκόλυνσης διείσδυσης λιμναζόντων κεφαλαίων από τις αγορές της Ασίας στην ΕΕ και αντίστροφα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αντ. Σαμαράς στις επαφές του με τους άλλους ηγέτες, αναφέρθηκε στο θέμα της «παράνομης μετανάστευσης» και την πίεση που δέχεται η Ελλάδα, αποσιωπώντας βέβαια πλήρως τις αιτίες του φαινομένου, τον ιμπεριαλισμό, τους πολέμους που σπέρνει και τη φτώχεια. Επέμεινε ότι η «παράνομη μετανάστευση» συνιστά ένα πρόβλημα ασφάλειας που απαιτεί άμεση δράση. Επίσης, επέμεινε στις διαδικασίες επαναπροώθησης και επαναπατρισμού των μεταναστών.

Παραπέρα, υποστήριξε ότι σε μια εποχή που η ΕΕ αγωνίζεται να εξασφαλίσει την ενεργειακή της ασφάλεια, είναι κρίσιμο ζήτημα η διαφοροποίηση των πηγών και των οδών Ενέργειας. Εξ ου και ο ρόλος της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είναι κομβικός, ισχυρίστηκε, με το άνοιγμα του λεγόμενου Νότιου Διαδρόμου (δίκτυο αγωγών στη Νοτιοδυτική Ασία και Νοτιοανατολική Ευρώπη), ο οποίος θα ενώσει τις ενεργειακές πηγές της Κασπίας με την αγορά Ενέργειας της ΕΕ. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα προωθεί τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην επικράτειά της και εστίασε στους διεθνείς διαγωνισμούς για έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Στο ίδιο πλαίσιο προσπαθειών για γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης, στην ASEM η κυβέρνηση πέτυχε να αναλάβει το «συντονισμό», από πλευράς ΕΕ, της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία «Κέντρου Συνεργασίας Ασίας - Ευρώπης για την Τεχνολογική και Επιστημονική Καινοτομία». Αντιστοίχως, από την πλευρά της Ασίας το συντονισμό ανέλαβε η Σιγκαπούρη.

Κυβερνητικός παράγοντας εκτιμούσε ότι με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε έναν πολύ σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία τομέα, πολύ περισσότερο που ο ασιατικός πόλος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ήδη πρωτοπόρα στον τομέα Σιγκαπούρη. Από την κυβέρνηση σημειώνεται με έμφαση το γεγονός ότι την πρόταση για την Ελλάδα και τη Σιγκαπούρη έκανε η Κίνα, που βλέπει την Ελλάδα ως πύλη εισόδου κεφαλαίων και προϊόντων της στις ευρωενωσιακές αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρωτοβουλία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη πολυμερών Τεχνολογικών Πάρκων ως φυσικού χώρου συνεύρεσης των συμμετεχόντων από την Ασία και την Ευρώπη, τη διασύνδεση πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων στη βασική έρευνα και τις τεχνολογίες αιχμής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ