Σάββατο 18 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέα μέτρα σε βάρος των λαϊκών οικογενειών

Προωθείται πετσόκομμα των οικογενειακών επιδομάτων και μείωση της γονικής άδειας

Από κινητοποιήσεις σιδηροδρομικών φέτος το καλοκαίρι
Από κινητοποιήσεις σιδηροδρομικών φέτος το καλοκαίρι
ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέο «χτύπημα» των οικογενειακών επιδομάτων προωθεί η γαλλική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των περικοπών που περιλαμβάνει το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2015 και της πολιτικής που απαιτεί συνεχή εξασφάλιση ζεστού χρήματος για τις επιχειρήσεις.

Ετσι, σχεδιάζεται η σύνδεση των οικογενειακών επιδομάτων με το εισόδημα κάθε νοικοκυριού και όχι τον αριθμό των παιδιών, όπως ισχύει σήμερα. Η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρισόλ Τουρέναν, ανακοίνωσε ότι τα οικογενειακά επιδόματα θα μειωθούν στο μισό για τα νοικοκυριά με εισόδημα πάνω από 6.000 ευρώ το μήνα και κατά τρία τέταρτα για εκείνα με μηνιαίο εισόδημα μεγαλύτερο των 8.000 ευρώ. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα «εξοικονομήσει» 400 εκατομμύρια ευρώ το 2015 και στη συνέχεια θα «εξοικονομεί» 800 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Είναι μία ακόμα απόδειξη για την αντιλαϊκή «προσήλωση» της κυβέρνησης Ολάντ και Βαλς, που διαψεύδει όσους την εμφανίζουν να μην «τιθασεύει» το δημόσιο έλλειμμά της επειδή «διαφωνεί» με την ΕΕ και το όριο του 3% από την πλευρά των λαϊκών συμφερόντων.

Στο ίδιο πλαίσιο, η κυβέρνηση στοχοποιεί και μια σειρά άλλα εργατικά δικαιώματα, όπως τη γονική άδεια, που, ειδικά στην περίπτωση των εργαζόμενων μανάδων, ετοιμάζεται να μειώσει από 30 στους 24 μήνες. Μάλιστα, επικαλείται προκλητικά την «ανάγκη να μη διακόπτεται για πολύ η καριέρα των γυναικών», όταν η αυξανόμενη ανεργία και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας συχνά ... «διακόπτουν» μια και καλή τις γυναίκες από τη δουλειά, απολύοντάς τες.

Ενδοαστική αντιπαράθεση

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης στο πλαίσιο της έντασης διεργασιών και αντιθέσεων που σχετίζονται και με τις δυσκολίες ξεπεράσματος της κρίσης.

Ετσι, ο «συντηρητικός» βουλευτής Ερίκ Βερτ σχολίασε ότι «επιτίθενται στην οικογενειακή πολιτική αλλά μόνο σε αυτήν», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το πρόβλημα είναι ο σχεδιασμός και η έκταση των νέων αντιλαϊκών ρυθμίσεων.

Διαφωνίες φέρεται να εκφράζει και το Ριζοσπαστικό κόμμα της Αριστεράς (CRG), που συμμετέχει με έναν υπουργό και τρεις υφυπουργούς στην κυβέρνηση Ολάντ, ενώ έχει και 17 βουλευτές. Ο ηγέτης του, Ζαν - Μισέλ Μπαϊλέ, φέρεται μάλιστα να υπέβαλε «τελεσίγραφο» στην κυβέρνηση ότι θα αποσύρει την υποστήριξή του αν δε γίνουν τροποποιήσεις σε όσα προβλέπονται για τα οικογενειακά επιδόματα, τη διοικητική μεταρρύθμιση κτλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ