Σάββατο 18 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι τζιχαντιστές «υποχωρούν» από το Κομπανί και πιέζουν το Ραμάντι...

ΒΑΓΔΑΤΗ-ΔΑΜΑΣΚΟΣ-ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε σχετική υποχώρηση φαίνεται πως οδηγούνται από χτες οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» από το Κομπανί των Κούρδων της Βόρειας Συρίας, έπειτα από μάχες ενός μήνα, με πάνω από 650 νεκρούς, πολλές δεκάδες τραυματίες και δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Οπως όλα δείχνουν, το πρόσχημα των ...ανθρωπιστικών βομβαρδισμών από ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προς το παρόν αναβάλλει τη χερσαία επέμβαση, που, ωστόσο, δεν πρόκειται να βγει από τη φαρέτρα και τους σχεδιασμούς για την αλλαγή συνόρων και το μοίρασμα της πίτας.

Μια παράλληλη, όμως, είδηση ότι Ιρακινοί πιλότοι, που στρατολογήθηκαν από το ΙΚ στη Συρία, έχουν κατασχέσει τρία μαχητικά από το συριακό στρατό και με αυτά εκπαιδεύουν τζιχαντιστές ρίχνει «νέο λάδι στη φωτιά».

Την ίδια ώρα, οι τζιχαντιστές πυκνώνουν τις επιθέσεις κατά του ιρακινού στρατού στην επαρχία Ανμπάρ, της οποίας σημαντικό μέρος ελέγχουν εδώ και μερικές μέρες. Χτες, μάλιστα, επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίς το πρωί στους δρόμους της πόλης Ραμάντι. Τοπικοί Ιρακινοί αξιωματούχοι, μιλώντας σε ιρακινά δίκτυα, σημείωσαν ότι τις τελευταίες μέρες ο ιρακινός στρατός εντείνει τις σκληρές συγκρούσεις στην επαρχία Σαλαχουντίν, επιχειρώντας να ανακαταλάβει περιοχές - κλειδιά από τους τζιχαντιστές πέριξ του Τικρίτ και του μεγαλύτερου συγκροτήματος διυλιστηρίων της χώρας στο Μπαϊτζί.

Επίσης, ανακοινώθηκε χτες ότι ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, θα μεταβεί στις 21 Οκτώβρη στη Ρωσία για συνομιλίες με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι Γερμανοί απορρίπτουν τον εξοπλισμό Κούρδων του ΡΚΚ

Με καθυστέρηση 24ωρου, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, «έσπευσε» να απορρίψει την πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (του κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ), Βόλκερ Κάουντερ, πως το Βερολίνο θα έπρεπε να εξοπλίσει και τους Κούρδους του ΡΚΚ στην Τουρκία, προκειμένου να ηττηθούν οι δυνάμεις των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ.

Ο Σταϊνμάγιερ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα εξοπλισμού του παράνομου ΡΚΚ, για όσο καιρό «το ΡΚΚ απειλεί την Τουρκία με νέα βία».

Η Γερμανία, ως γνωστόν, συμμετέχει μαζί με άλλες δυνάμεις (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) στον εξοπλισμό των Κούρδων του Βορείου Ιράκ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκέψεις για τουρκο-ιρανική επιχείρηση κατά Κούρδων (2019-03-07 00:00:00.0)
Ο αντιστράτηγος Στιούαρτ βλέπει «ανεξάρτητο Κουρδικό κράτος» (2017-05-31 00:00:00.0)
Με επέμβαση «ευρείας κλίμακας» απειλεί ο Ερντογάν το Β. Ιράκ (2015-09-12 00:00:00.0)
Εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και συγκρούσεις (2014-10-23 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές τριβές (2014-10-22 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης με τα γνωστά προσχήματα (2014-09-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ