Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ
Εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και συγκρούσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι αντιθέσεις στον άξονα ΗΠΑ - Τουρκίας, με αφορμή τη δράση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) σε Συρία και Ιράκ εκφράστηκαν χτες σε νέες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην προσπάθειά του να δείξει πως ήταν «λάθος» ο ανεφοδιασμός των Κούρδων της Συρίας με όπλα και πολεμοφόδια, «αξιοποίησε» το γεγονός πως έπεσαν στα χέρια τζιχαντιστών κάποια από τα πακέτα πυρομαχικών των ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν υποστήριξε πως «αποδείχθηκε» ότι είχε «δίκιο» όταν αντέδρασε στην πρόταση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για τον από αέρος ανεφοδιασμό της ένοπλης πτέρυγας του κουρδικού «Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης» (PYD) των Κούρδων της Συρίας. «Φάνηκε πως ό,τι έγινε ήταν λάθος», είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα, σημειώνοντας πως είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του στον Ομπάμα σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν στις 19/10, τονίζοντας πως δε συμφωνεί «με την υποστήριξη σε PYD και ΡΚΚ». Διερωτήθηκε για την επιμονή, όπως είπε, των ΗΠΑ να δίνουν τόση σημασία στην περίπτωση του Κομπανί, όταν, όπως ισχυρίστηκε, στην πόλη «δεν υπάρχουν άμαχοι» πέρα από περίπου 2.000 Κούρδους μαχητές. Πρόσθεσε πως ήταν «δική του ιδέα» η ενίσχυση των Κούρδων της Συρίας από Κούρδους μαχητές του Ιράκ (Πεσμεργκά).

Παράλληλα, χτες το αυτόνομο κοινοβούλιο των Κούρδων του βορείου Ιράκ ενέκρινε την αποστολή 200 μαχητών με βαρύ οπλισμό στο Κομπανί της Συρίας, τονίζοντας ότι δε θα χαρίσουν τα όπλα τους, αλλά θα τα «δανείσουν» στους μαχητές της πολιορκημένης πόλης και θα επιστρέψουν στη χώρα τους.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε ότι «μόνον δύο» κιβώτια πυρομαχικών και όπλων έπεσαν στα χέρια των τζιχαντιστών στο Κομπανί της βόρειας Συρίας και ότι τα άλλα 25 έφτασαν στους Κούρδους μαχητές της πολιορκημένης (εδώ και ένα μήνα) πόλης.

Με τον εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας συμφώνησαν χτες οι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Τζον Μακέιν και Λίντσεϊ Γκράχαμ. Ωστόσο, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «τακτικό ελιγμό» ζήτησαν από την κυβέρνηση Ομπάμα μια πιο συγκροτημένη στρατηγική έναντι των τζιχαντιστών του ΙΚ.

Συριακά βομβαρδιστικά κατέστρεψαν αεροπλάνα τζιχαντιστών

Χτες, επίσης, ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών, Ομράν αλ Ζούμπι, δήλωσε ότι δυνάμεις της συριακής πολεμικής αεροπορίας βομβάρδισαν και κατέστρεψαν δύο από τρία αεροσκάφη που είχαν πέσει στα χέρια τζιχαντιστών μετά από εισβολή τους στην αεροπορική βάση Τάμπα της πόλης Ράκα. Ο Ζούμπι σημείωσε πως αναζητείται και το τρίτο μαχητικό τύπου MiG.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι συριακές χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις παρείχαν στρατιωτική και επιμελητειακή υποστήριξη, πολεμοφόδια και όπλα στο Κομπανί, αποφεύγοντας να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

Σύροι αυτόπτες μάρτυρες είχαν υποστηρίξει την Παρασκευή πως οι τζιχαντιστές με τη βοήθεια Ιρακινών πιλότων, που έχουν στρατολογηθεί από την οργάνωση, οδήγησαν την Παρασκευή τρία μαχητικά MiG πάνω από την αεροπορική βάση Τζαράτζ.

Παράλληλα, το αντιπολιτευόμενο «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» υποστήριξε πως τις τελευταίες μέρες η συριακή αεροπορία κλιμάκωσε τις αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές που ελέγχουν μισθοφόροι του «Ισλαμικού Κράτους», πραγματοποιώντας τουλάχιστον 200 επιχειρήσεις σε δυτικές περιοχές της χώρας, κοντά στη μεθόριο με το Ιράκ από τα μεσάνυχτα της Κυριακής έως το απόγευμα της Τρίτης.

Προειδοποιήσεις ΟΗΕ για γενοκτονία Γεζίντι

Η εκστρατεία του τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» κατά της μειονότητας των Γεζίντι του Ιράκ μπορεί να χαρακτηριστεί «απόπειρα γενοκτονίας», ανέφερε χτες ο βοηθός του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ιβάν Σιμόνοβιτς, μετά την επιστροφή του από το Ιράκ, όπου συναντήθηκε με ομάδες προσφύγων στο Ερμπίλ και τη Βαγδάτη. Οπως σημείωσε, οι δολοφονίες μελών της κοινότητας των Γεζίντι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «απόπειρα γενοκτονίας διότι υπάρχουν ενδείξεις πρόθεσης να τους εξοντώσουν, αν αρνηθούν να αλλαξοπιστήσουν».

Στη δυτική ιρακινή πόλη Αμιρίγια Φαλούτζα (δυτικά της Βαγδάτης) ιρακινά τεθωρακισμένα και άρματα μάχης απώθησαν χτες την προέλαση περίπου 400 τζιχαντιστών που είχαν συγκεντρωθεί στις γειτονικές πόλεις Φαλούτζα και Κάρμα, αυξάνοντας την πίεση στα δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκέψεις για τουρκο-ιρανική επιχείρηση κατά Κούρδων (2019-03-07 00:00:00.0)
Νέες επιθέσεις τζιχαντιστών με στόχο τις βόρειες γραμμές ανεφοδιασμού (2015-06-26 00:00:00.0)
Κατάληψη πηγής φυσικού αερίου από τους τζιχαντιστές (2014-11-04 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι επιδρομές σε θέσεις τζιχαντιστών (2014-10-25 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές τριβές (2014-10-22 00:00:00.0)
Οι τζιχαντιστές «υποχωρούν» από το Κομπανί και πιέζουν το Ραμάντι... (2014-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ