Σάββατο 25 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζονται οι επιδρομές σε θέσεις τζιχαντιστών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Οπλοστάσιο και κέντρο εκπαίδευσης των τζιχαντιστών στο Κιρκούκ του βόρειου Ιράκ κατέστρεψαν χτες βομβαρδιστικά των ΗΠΑ, της Γαλλίας και άλλων συμμάχων τους στο πλαίσιο επιχειρήσεων για την ανακατάληψη στρατηγικών πόλεων της χώρας που έχουν πέσει από τις αρχές του καλοκαιριού στα χέρια τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ).

Σύμφωνα με δηλώσεις του αρχηγού του γενικού επιτελείου Πιερ ντε Βιλιέ, η επιδρομή, στην οποία συμμετείχαν τα γαλλικά αεροσκάφη «Rafale», προκάλεσε την καταστροφή κτιρίων, μέσα στα οποία οι τζιχαντιστές του ΙΚ «κατασκεύαζαν τις βόμβες τους, τα όπλα τους για να επιτεθούν στις ιρακινές δυνάμεις, τις παγίδες τους». Ο ίδιος υποστήριξε ότι η επιχείρηση «στέφθηκε με επιτυχία».

Το ίδιο 24ωρο, Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι ο κατακερματισμένος ιρακινός στρατός αρχίζει σιγά - σιγά «να δείχνει σημάδια ανασυγκρότησης» των δυνάμεών του και «ικανότητα» στην απώθηση επιθέσεων από τους μισθοφόρους του ΙΚ. Μάλιστα, σε ανακοίνωση του Πενταγώνου αναφερόταν χτες το περιεχόμενο τηλεφωνικής επικοινωνίας του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Τσακ Χέιγκελ με τον Ιρακινό ομόλογό του Κχαλέντ αλ Ομπέιντι όπου ο τελευταίος διαβεβαίωσε πως θα ενταθούν οι προσπάθειες για την αποτελεσματικότητα των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων και την ανάκτηση εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης «όχι μόνον για τους Ιρακινούς στρατιώτες αλλά και το λαό της χώρας».

Παράλληλα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως οι «Μονάδες Λαϊκής Προστασίας» των Κούρδων της Συρίας συμφώνησαν στη διέλευση 1.300 μαχητών του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», με στόχο την ενίσχυση της υπεράσπισης του Κομπανί, πέρα από τους περίπου 150 Κούρδους μαχητές του Ιράκ (Πεσμεργκά) που έχει ανακοινωθεί πως θα μεταβούν στην περιοχή για τον ίδιο λόγο.

Επιθέσεις τζιχαντιστών με χημικά όπλα

Στο μεταξύ, δημοσιογράφος του BBC υποστήριξε πως έχει αποτυπώσει σε φωτογραφίες τις επιθέσεις τζιχαντιστών με αέριο χλωρίου που προκαλεί, όπως τόνισε, «περισσότερο φόβο παρά θανάτους» σε περιοχές της βόρειας Συρίας.

Παράλληλα, γιατρός που μίλησε στη γερμανική εφημερίδα «Bild» ανέφερε και αυτός επιθέσεις με χημικά όπλα στην περιφέρεια του Κομπανί της βόρειας Συρίας. Σύμφωνα με τον γιατρό Ουαλίτ Ομάρ στο Κομπανί, τουλάχιστον οκτώ άμαχοι έχουν πληγές που συνάδουν με επίθεση με χημικά, εκ των οποίων πέντε βρίσκονται στο νοσοκομείο και ένας νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Οπως σημείωσε, τα θύματα είχαν κάψιμο ή βλάβη στα μάτια και τη μύτη, ερυθρότητα και κνησμό, ενώ αντιμετώπιζαν και αναπνευστικά προβλήματα.

Τούρκοι στρατιώτες σκότωσαν Κούρδους αντάρτες

Στο μεταξύ, ενδεικτική του πόσο «περιπλέκονται» οι «επαφές» της κυβέρνησης Νταβούτογλου με την κουρδική κοινότητα είναι το γεγονός ότι, χτες, Τούρκοι στρατιώτες σκότωσαν τρεις Κούρδους αντάρτες του PKK στην ανατολική Τουρκία. Το ΑΠΕ μετέδωσε ότι οι αντάρτες ανήκαν σε ομάδα που επιτέθηκε εναντίον ενός εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ανατολική επαρχία Καρς, δήλωσαν χτες τουρκικές πηγές. Οι στρατιώτες απάντησαν στα πυρά που δέχτηκαν από τους αντάρτες, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο στρατού της Τουρκίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες επιθέσεις τζιχαντιστών με στόχο τις βόρειες γραμμές ανεφοδιασμού (2015-06-26 00:00:00.0)
Εμβάθυνση της επέμβασης με αξιοποίηση των τζιχαντιστών (2014-11-02 00:00:00.0)
Εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και συγκρούσεις (2014-10-23 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές τριβές (2014-10-22 00:00:00.0)
Οι τζιχαντιστές «υποχωρούν» από το Κομπανί και πιέζουν το Ραμάντι... (2014-10-18 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης με τα γνωστά προσχήματα (2014-09-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ