Σάββατο 25 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Πρώτο κρούσμα και στη Ν. Υόρκη

Στη Λιβερία οι τάφοι για τα θύματα του «Εμπολα» αυξάνονται
Στη Λιβερία οι τάφοι για τα θύματα του «Εμπολα» αυξάνονται
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν χτες αξιωματούχοι των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν φαινόμενα πανικού και δημόσιας ανησυχίας έπειτα και από το τέταρτο επιβεβαιωμένο κρούσμα «Εμπολα», που διαπιστώθηκε σε έναν 33χρονο γιατρό που επέστρεψε στη Νέα Υόρκη έπειτα από αποστολή με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» στη δυτικοαφρικανική Γουϊνέα.

Ο δήμαρχος της Ν. Υόρκης, Μπιλ Ντε Μπλάζιο, δήλωσε πως όταν ο ασθενής, που ονομάζεται δρ. Γρεγκ Σπένσερ, έφτασε στο διεθνές αεροδρόμιο Τζ. Φ. Κένεντι της πόλης, στις 17 Οκτωβρίου, δεν παρουσίαζε ύποπτα συμπτώματα (και επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού στους συνεπιβάτες του). Διαβεβαίωσε πως είχε περάσει από «διευρυμένο υγειονομικό έλεγχο», στο πλαίσιο των νέων μέτρων που αφορούν ταξιδιώτες από χώρες της Δυτικής Αφρικής που πλήττονται από τον αιμορραγικό ιό.

Ο Ντε Μπλάζιο προσπάθησε να καθησυχάσει τους Νεοϋορκέζους, σημειώνοντας πως είναι ασφαλείς από τον «Εμπολα», μολονότι αξιωματούχοι αποκάλυψαν πως ο δρ. Κρεγκ Σπένσερ είχε μετακινηθεί στην πόλη με το μετρό και ένα ταξί και είχε επισκεφθεί μια αίθουσα μπόουλινγκ στην περίοδο αφότου επέστρεψε από τη Γουινέα και μέχρι που εμφάνισε τα συμπτώματα.

Ο Σπένσερ, πάντως, φέρεται πως μετρούσε δύο φορές την ημέρα τη θερμοκρασία του προληπτικά και ότι ανέβασε για πρώτη φορά πυρετό την περασμένη Πέμπτη το πρωί. Για προληπτικούς λόγους, η αρραβωνιαστικιά του γιατρού και δύο φίλοι τέθηκαν από χτες σε καραντίνα, ενώ η Επίτροπος Υγείας της Νέας Υόρκης, Μέρι Τράβις Μπάσετ, σημείωσε ότι το διαμέρισμα του Σπένσερ στο Χάρλεμ του Μανχάταν έχει αποκλειστεί.

Συνεχίζονται τα μέτρα

Σε κάθε περίπτωση, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επικοινωνώντας με τον κυβερνήτη και το δήμαρχο Ν. Υόρκης τους ανακοίνωσε επιπρόσθετη υποστήριξη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ώστε να έχουν όλα τα μέσα στη διάθεσή τους για την αντιμετώπιση πιθανών νέων κρουσμάτων.

Το ίδιο διάστημα στο δυτικοαφρικανικό Μάλι διαπιστώθηκε για πρώτη φορά επιβεβαιωμένο κρούσμα «Εμπολα» σε ένα δίχρονο κοριτσάκι που είχε επιστρέψει πρόσφατα με τους γονείς του από τη Γουϊνέα.

Επιπλέον, χτες στις Βρυξέλλες ανακοινώθηκε ο διορισμός του Κύπριου Επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη στη νέα θέση του συντονιστή δράσης της ΕΕ κατά του «Εμπολα», όπως έπραξε αντίστοιχα την περασμένη βδομάδα και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ορίζοντας ως «τσάρο» έναντι του αιμορραγικού ιού το μεγαλοδικηγόρο Ρον Κλάιν. Παράλληλα, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ανακοινώθηκε πως θα αυξηθεί η ευρω-ενωσιακή οικονομική «βοήθεια» για την καταπολέμηση του «Εμπολα» στο ένα δισ. ευρώ.

Τέλος, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) προειδοποίησε ότι η επιδημία του «Εμπολα» απειλεί να προκαλέσει και μείζονα επισιτιστική κρίση στις χώρες της Δυτικής Αφρικής...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ