Σάββατο 25 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Ρουσέφ και Νέβες «αντίπαλοι» για λογαριασμό των μονοπωλίων

Αύριο ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Nα προηγείται σημαντικά έναντι του αντιπάλου της Εσιο Νέβες εμφάνισαν την Πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ δύο νέες δημοσκοπήσεις που έγιναν γνωστές χτες, καθώς αύριο θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη χώρα. Στις νέες δημοσκοπήσεις, η Ρουσέφ συγκεντρώνει το 48% - 49% των προθέσεων ψήφου, έναντι ενός 41% - 42% του Νέβες. Αν αφαιρεθούν οι αναποφάσιστοι και όσοι δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν άκυρο ή λευκό, η Ρουσέφ εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 54% των εγκύρων ψήφων έναντι 46% του Νέβες.

Την Ρουσέφ στηρίζουν το σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα των Εργατών, το ΚΚ Βραζιλίας και άλλα κόμματα υπό τον εκλογικό συνασπισμό «Με τη δύναμη του λαού». Τον Νέβες στηρίζει το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που στον πρώτο γύρο τέθηκε επικεφαλής συνασπισμού εννιά συνολικών κομμάτων με την επωνυμία «Βραζιλία Αλλαγή».

Η υποψήφια Μαρίνα Σίλβα που πήρε μέρος στον πρώτο γύρο ως υποψήφια του επίσης σοσιαλδημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και συνασπισμού κομμάτων με τον τίτλο «Ενωμένοι για τη Βραζιλία» έχει ανακοινώσει ότι θα στηρίξει τον Νέβες.

Στον πρώτο γύρο, η Ρουσέφ πήρε 41,08%, ο Νέβες 34,2%, η Σίλβα κατέλαβε την τρίτη θέση με 21,14%.

Οι εξελίξεις στη Βραζιλία επιδρούν και στις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική, σε διακρατικές Ενώσεις της περιοχής, αλλά και διεθνώς, καθώς πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες χώρες του πλανήτη και μια από τις σημαντικότερες «αναδυόμενες» καπιταλιστικές δυνάμεις. Αναλυτές σε λατινοαμερικανικά ΜΜΕ επισήμαναν χτες ότι «οι εκλογές στη Βραζιλία θα καθορίσουν πολλά περισσότερα από έναν πρόεδρο», εξηγώντας ότι τα εκλογικά αποτελέσματα συνδέονται και με την «επόμενη μέρα» στη MERCOSUR και την UNASUR. Ορισμένοι εκτιμούσαν στην «Prensa Latina» ότι σε αρκετές χώρες - μέλη αυτών των ενώσεων κερδίζει έδαφος η εξασφάλιση των προϋποθέσεων που θα επιτρέψει τη σύναψη συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου μέσα από διμερείς επαφές. Κάτι τέτοιο αφορά διαφορετικές τακτικές και απόψεις ως προς την καλύτερη υπεράσπιση των μονοπωλιακών συμφερόντων που κάθε φορά στηρίζει η Βραζιλία. Σ' αυτό το πλαίσιο, ορισμένοι εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα η Βραζιλία πρέπει να επιδιώξει σύσφιξη των σχέσεών της με κέντρα όπως οι ΗΠΑ και να «απομακρυνθεί» από το σημερινό περιβάλλον που συνθέτουν κυρίως «αναδυόμενες καπιταλιστικές οικονομίες», στις οποίες εντάσσουν κράτη όπως π.χ. η Ρωσία, η Ινδία κ.λπ.

Το Βραζιλιάνικο ΚΚ, με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τον πρώτο γύρο της 5ης Οκτώβρη, καλούσε σε άκυρο και καταδίκη και των δύο υποψηφίων, αφού υπηρετούν τη στρατηγική του κεφαλαίου και ταυτόχρονα καλεί τις λαϊκές δυνάμεις να εντείνουν τον αντικαπιταλιστικό αγώνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε κλίμα πόλωσης και προκλήσεων από τον Μπολσονάρο (2018-10-27 00:00:00.0)
Σε δεύτερο γύρο Ρουσέφ και Νέβες (2014-10-07 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές (2014-10-01 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές (2014-09-27 00:00:00.0)
Νέα αστή πολιτικός στη διεκδίκηση της προεδρίας (2014-08-22 00:00:00.0)
Διεκδικώντας ρόλο (2012-09-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ