Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Καθώς μένουν μόνο 4 μέρες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, που διεξάγονται την Κυριακή στη Βραζιλία, η Πρόεδρος της χώρας, Ντίλμα Ρουσέφ, που στηρίζεται από το σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Εργατών και το ΚΚ Βραζιλίας, προηγείται, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, με 9 μονάδες έναντι της Μαρίνα Σίλβα, υποψήφιας του επίσης σοσιαλδημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στο πιο πιθανό ενδεχόμενο της διεξαγωγής δεύτερου γύρου που θα γίνει στις 26 Οκτώβρη.

Η συγκεκριμένη έρευνα της MDA, με βάση αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.002 ψηφοφόρων στις 27 και 28 Σεπτέμβρη και ποσοστό σφάλματος ±2,2%, δείχνει ότι η Ρουσέφ θα κερδίσει στον δεύτερο γύρο συγκεντρώνοντας το 47,7% των ψήφων έναντι ενός 38,7% της Σίλβα. Ωστόσο σε άλλες μετρήσεις από άλλες εταιρείες και μεγαλύτερο δείγμα η διαφορά είναι πολύ μικρότερη.

Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά για τον πρώτο γύρο η ίδια έρευνα δίνει: Ρουσέφ 40,4% των ψήφων, Σίλβα 25,5%, ενώ το ποσοστό του Αέσιο Νέβες, υποψηφίου του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, είναι στο 19,8%.

Και σε αυτή την εκλογική μάχη αντιπαρατίθενται διαφορετικές εκδοχές διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος. Με δεδομένη τη διοργάνωση το 2016 των Ολυμπιακών Αγώνων στη Βραζιλία (μετά τη διοργάνωση του Μουντιάλ), που θα σημάνει νέο πανηγύρι για τους μονοπωλιακούς ομίλους, η ενδοαστική διαπάλη για το ποια μερίδα του κεφαλαίου θα ωφεληθεί αποκτά νέο περιεχόμενο. Το σίγουρο είναι ότι ο βραζιλιάνικος λαός, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα είχαν την εμπειρία τα προηγούμενα 12 χρόνια των λεγόμενων «αριστερών» κυβερνήσεων, του Λούλα και της Ρουσέφ, που υπηρέτησαν επάξια το κεφάλαιο και τις ανάγκες του, ενώ η πλειοψηφία ζει στη φτώχεια και την ανέχεια σε μια χώρα με τεράστιο πλούτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ