Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Απαγορεύει το δημοψήφισμα στην Καταλονία

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Παράνομο κρίθηκε τη Δευτέρα το βράδυ από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας, που αποφασίστηκε το περασμένο Σάββατο στην καταλανική Βουλή και η τοπική κυβέρνηση προχώρησε στην προκήρυξή του για τις 9 Νοέμβρη. Η κίνηση αυτή ενισχύθηκε ιδιαίτερα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη Σκοτία, στις 18 Σεπτέμβρη, και εκφράζει τη διάθεση συγκεκριμένου τμήματος του κεφαλαίου, που βλέπει στην απόσχιση από την Ισπανία δυνατότητες μεγαλύτερης κερδοφορίας.

Το δικαστήριο ανταποκρίθηκε στην προσφυγή που κατέθεσε η ισπανική κυβέρνηση, αξιοποιώντας τη συνταγματική πρόβλεψη να μην μπορεί να γίνει σε μεμονωμένες επαρχίες δημοψήφισμα παρά μόνο στο σύνολο του κράτους. Το συνταγματικό δικαστήριο αποφάσισε αναστολή της διεξαγωγής δημοψηφίσματος και επιφυλάχθηκε να αποφανθεί με λεπτομερή τρόπο σε διάστημα έως και 5 μηνών.

Πάντως, και στην περίπτωση της Καταλονίας, η αστική τάξη που κινεί το θέμα «πατάει» στα διαφορετικά ήθη, έθιμα και παραδόσεις και στη διαφορετική γλώσσα, που υπάρχουν στο πολυεθνοτικό ισπανικό κράτος που συγκροτήθηκε από τα πρώην φέουδα (σήμερα λέγονται «αυτόνομες κοινότητες») και όπου διατηρείται ο αναχρονιστικός θεσμός της βασιλείας, με τον βασιλιά να είναι ο αρχηγός του κράτους. Οι «αυτόνομες κοινότητες» (στην ουσία έχουν χαρακτήρα συνομόσπονδων κρατιδίων) με τοπικά κοινοβούλια και διαφορετικά επίπεδα αυτονομίας και δικαιοδοσίες σε διάφορους τομείς, με τους νόμους της κεντρικής διοίκησης να υπερισχύουν. Η Καταλονία, η Χώρα των Βάσκων και η Γαλικία έχουν αναγνωριστεί ως εθνότητες, ενώ οι αστικές τάξεις προβάλλουν ότι είναι έθνη. Η διαδικασία αυτή συμβάλλει στον αποπροσανατολισμό των λαϊκών δυνάμεων, αξιοποιείται από τις αστικές τάξεις για να «πλασάρεται» ως υπαίτιος για τα προβλήματα των εργαζομένων η «συγκεντρωτική κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη» και βέβαια να κρύβεται η γενεσιουργός αιτία που είναι η ίδια η καπιταλιστική οργάνωση της παραγωγής, την οποία όλοι οι αστοί ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής υπηρετούν.

Η Καταλονία έχει πληθυσμό 7,5 εκατομμύρια κατοίκους, δηλαδή το 16% του συνολικού πληθυσμού της Ισπανίας. Και, βέβαια, οι αποσχιστικές τάσεις αναπτύσσονται και σε άλλα κρατίδια όπως η Χώρα των Βάσκων, ή η Γαλικία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ