Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εύθραυστη εκεχειρία και προετοιμασία νέας αντιπαράθεσης

«Εθελοντής» με τα χαρακτηριστικά ναζιστικά σύμβολα των Ες-Ες εν αναμονή για τη μεταφορά του σε βάση του ουκρανικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία, καθώς η προετοιμασία για νέα αντιπαράθεση συνεχίζεται
«Εθελοντής» με τα χαρακτηριστικά ναζιστικά σύμβολα των Ες-Ες εν αναμονή για τη μεταφορά του σε βάση του ουκρανικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία, καθώς η προετοιμασία για νέα αντιπαράθεση συνεχίζεται
ΝΤΟΝΕΤΣΚ - ΚΙΕΒΟ.--

Για παραβίαση της εκεχειρίας που έχει επιτευχθεί από τις 5 του Σεπτέμβρη κατηγόρησαν οι εκπρόσωποι των ρωσόφωνων στην Ανατολική Ουκρανία την κυβέρνηση του Κιέβου. Οπως είπε ο λεγόμενος πρωθυπουργός της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο «η Ουκρανία δεν έχει ξεκινήσει ακόμη την απομάκρυνση των δυνάμεών της από τις κατοικημένες περιοχές και τη γραμμή του μετώπου, όπως προβλέπει η συμφωνία στο Μινσκ». Οι δηλώσεις αυτές χτες έγιναν μια μέρα μετά τις συγκρούσεις γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ που είχαν ως αποτέλεσμα 15 άνθρωποι να σκοτωθούν (Ουκρανοί στρατιώτες και άμαχοι).

Την ίδια ώρα, ο προσωρινός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «δεν είναι διατεθειμένη να επιλύσει τη σύγκρουση στα ανατολικά της Ουκρανίας».

Επίσης, ο συνιδρυτής με τον Γιατσενιούκ του κόμματος «Λαϊκού Μετώπου» πρόεδρος της Βουλής Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε ότι οι βουλευτικές εκλογές που προετοιμάζονται στις 26 Οκτώβρη στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ θα πραγματοποιηθούν μόνο στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων που συμμετέχουν στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση». Θυμίζουμε ότι οι πολιτοφυλακές των ρωσόφωνων έχουν προκηρύξει εκλογές για τις 2 του Νοέμβρη, απορρίπτοντας την πρόταση της κυβέρνησης του Κιέβου για τοπικές και μόνο εκλογές στις 7 του Δεκέμβρη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κυβέρνηση του Κιέβου ανακοίνωσε μέσω του γενικού εισαγγελέα ότι ξεκινάει δίωξη εναντίον του ανατραπέντος πρώην Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς για κατάχρηση εξουσίας και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος. Επίσης, χτες, ανακοινώθηκε και επίσημα η δημιουργία τελωνειακών σταθμών με την Κριμαία που ενσωματώθηκε στη Ρωσία.

Παραμένουν οι κυρώσεις - παζάρι για το αέριο

Με απόφασή τους χτες οι πρεσβευτές των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης διατηρούν σε ισχύ το πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, καθώς εκτίμησαν ότι η ειρηνευτική συμφωνία στην Ανατολική Ουκρανία δεν εφαρμόζεται ακόμη «σωστά», με ευθύνη της Ρωσίας. Η εκπρόσωπος της ΕΕ Μάγια Κοτσίγιαντσιτς είπε ότι η ΕΕ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να άρει ή να αμβλύνει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, «αν η κατάσταση στο πεδίο το δικαιολογεί».

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε χτες ότι ελπίζει η Μόσχα και το Κίεβο να καταλήξουν αυτήν τη βδομάδα σε μια συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα, βάσει του οποίου η Ουκρανία θα πληρώσει το χρέος της για το φυσικό αέριο που έχει αγοράσει από τη Ρωσία. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση του Κιέβου πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον ένα μέρος από το χρέος του, ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στη ρωσική κρατική εταιρεία «Gazprom» προτού αυτή αρχίσει και πάλι να παραδίδει αέριο στην Ουκρανία. Ο Ρώσος υπουργός πρόσθεσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να πληρώσει 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά το χρονοδιάγραμμα και η τιμή του φυσικού αερίου δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί. Η Μόσχα επιθυμεί το Κίεβο να πληρώσει σε δύο δόσεις: 2 δισεκατομμύρια δολάρια προτού ξεκινήσει και πάλι η παροχή αερίου και 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια έως το τέλος του έτους. Αντίθετα, το Κίεβο επιθυμεί να πληρώσει σε τρεις δόσεις, τις οποίες θα καταβάλει, αφού ξεκινήσει και πάλι η παροχή αερίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ