Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Συστάσεις για «αυτοσυγκράτηση» και από Ουάσιγκτον

Πλάνο από διαδήλωση της Κυριακής που μοίρασε το «Ασοσιέιτεντ Πρες»
Πλάνο από διαδήλωση της Κυριακής που μοίρασε το «Ασοσιέιτεντ Πρες»
ΠΕΚΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μετά τη Μεγάλη Βρετανία, προχτές ήταν η σειρά των ΗΠΑ να ξεκαθαρίσουν ότι παρακολουθούν «στενά» τις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ, όπου τις τελευταίες μέρες οι τοπικές αρχές βρίσκονται «αντιμέτωπες» με μαζικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται με αίτημα «περισσότερη δημοκρατία».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το καθολικό δικαίωμα ψήφου στο Χονγκ Κονγκ» και «καλούν τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και τους διαδηλωτές να εκφραστούν με ειρηνικό τρόπο».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, είπε «ασφαλώς ανησυχώ βαθιά γι' αυτό που συμβαίνει και ελπίζω πως το θέμα αυτό μπορεί να διευθετηθεί».

Παρέμβαση έκανε και ο Πρόεδρος της Ταϊβάν Μα Γινγκ-Τζέου, δηλώνοντας ότι οι ηπειρωτικές κινεζικές αρχές χρειάζεται «να αφουγκραστούν προσεκτικά τα αιτήματα του λαού του Χονγκ Κονγκ» και ότι η Ταϊβάν «δεν θέλει» να «ξεσπάσουν συγκρούσεις».

Από τη μεριά του Πεκίνου, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Χούα Τσουνουίνγκ τόνισε ότι «στηρίζουμε πλήρως την κυβέρνηση της Ειδικής Αυτόνομης Περιφέρειας του Χονγκ Κονγκ, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα» των «παράνομων δραστηριοτήτων» που συνδέονται με τις διαδηλώσεις, δήλωσε η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας. Η ίδια επανέλαβε πως «καλούμε μετ' επιτάσεως τα εξωτερικά μέρη σε αυτοσυγκράτηση και να μην εμπλακούν με οποιονδήποτε τρόπο».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Λεούνγκ Τσουν-Γινγκ, κάλεσε τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν. Εκπρόσωποι του λεγόμενου «κινήματος» «Καταλάβετε το Σέντραλ» (σ.σ. Πρόκειται για το κέντρο της πόλης του Χονγκ - Κονγκ) ζητούν την παραίτηση του Γινγκ (δίνοντας τελεσίγραφο έως σήμερα), «την απόσυρση» της απόφασης της Κίνας (σύμφωνα με την οποία οι υποψήφιοι για την τοπική κυβέρνηση θα είναι 2-3 και θα πρέπει να εγκρίνονται από την κεντρική κυβέρνηση). Επίσης, στα αιτήματα περιλαμβάνεται «μια επανεκκίνηση της διαδικασίας των πολιτικών μεταρρυθμίσεων (...) η οποία αντανακλά τις προσδοκίες» των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ.

Πρακτορεία χαρακτηρίζουν τις διαδηλώσεις και τις παρεμβάσεις των δυνάμεων καταστολής ως τις «σοβαρότερες πολιτικές προκλήσεις για το Πεκίνο μετά από εκείνες στην πλατεία «Τιενανμέν» πριν από 25 χρόνια». Κινεζικά κρατικά ΜΜΕ ήδη επισημαίνουν με έμφαση τον αντίκτυπο που έχουν τα γεγονότα στο «επενδυτικό περιβάλλον που μπορεί να πληγεί» και το «χρηματιστήριο που μπορεί να υποχωρήσει». Χτες, έγινε γνωστό ότι το γαλλικό μονοπώλιο από το χώρο των καλλυντικών «Λ' Ορεάλ» απαγόρευσε στο προσωπικό του να ταξιδεύει στο Χονγκ-Κονγκ μέχρι τις 6 Οκτώβρη.

Οι εξελίξεις και οι «πιέσεις» που ασκούνται από κάθε πλευρά είναι σίγουρο ότι αλληλεπιδρούν με τα σχέδια μιας σειράς μεγάλων επιχειρήσεων, δεδομένης της σημασίας που έχει το Χονγκ Κονγκ ως διεθνές επιχειρηματικό και χρηματοπιστωτικό κέντρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντονες δυτικές αντιδράσεις ενάντια στο νόμο για την «εθνική ασφάλεια» (2020-07-02 00:00:00.0)
«Αγανάκτηση» της Κίνας για τη στάση των ΗΠΑ (2019-11-21 00:00:00.0)
Συγκέντρωση της αντιπολίτευσης στο Χονγκ Κονγκ (2019-06-11 00:00:00.0)
Ματαιώθηκε η συνάντηση με τους εκπροσώπους των διαδηλωτών (2014-10-10 00:00:00.0)
Διερευνητικές κινήσεις (1996-03-29 00:00:00.0)
Ανάγκη επίσπευσης της επανένωσης βλέπει ο κινεζικός Τύπος (1996-02-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ