Παρασκευή 29 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΤΑΪΒΑΝ
Διερευνητικές κινήσεις

Αξιωματούχοι των δύο πλευρών, αλλά και των ΗΠΑ επιχειρούν να ανιχνεύσουν τις πιθανότητες διαπραγμάτευσης

ΠΕΚΙΝΟ.-

Η "αποφόρτιση της ατμόσφαιρας" στις σχέσεις Ταϊβάν και Κίνας επαφίεται στην Ταϊβάν και τους υποστηρικτές της, υποστήριξε χτες η κινεζική διπλωματία. Αν η Ταϊβάν κατ' αρχάς δεν επιθυμεί επανένωση με την Κίνα, κατά τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Σεν Γκουοφάνγκ, "οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις θα ήταν απίθανες".

Η Κίνα δε δείχνει διατεθειμένη να υποχωρήσει από τις δεδομένες θέσεις της, ενώ κατά τα φαινόμενα απορρίπτει και την πρόταση του επανεκλεγέντος Προέδρου της Ταϊβάν, Λι Τενγκ - Χούι, να τεθούν τα νομικά προβλήματα στο περιθώριο και σε πρώτη μοίρα η ενδυνάμωση των οικονομικών δεσμών των δύο μερών.

Ο Λι Τενγκ - Χούι, στην προσπάθειά του να προσεγγίσει την Κίνα, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι προτίθεται να ικανοποιήσει ένα παλιό κινεζικό αίτημα, δηλαδή την αποκατάσταση απευθείας εμπορικών και τηλεπικοινωνιακών δεσμών με την ηπειρωτική Κίνα. Αλλά το Πεκίνο αντιτείνει ότι για να υπάρξει πρόοδος σε κάθε επίπεδο, όσον αφορά τις σχέσεις των δύο μερών, θα πρέπει πρώτα η πολιτική ηγεσία της νήσου να δώσει επαρκείς διαβεβαιώσεις στο Πεκίνο και να διακόψει τις προσπάθειές της να ενταχθεί στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Ο Λι Τενγκ - Χούι στη συνέντευξή του πραγματοποίησε, επίσης, έναν εκπληκτικό ελιγμό, όταν του τέθηκε το ερώτημα αν προτίθεται να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, μετά την πρόσκληση του Αμερικανού γερουσιαστή Χελμς. Απάντησε ότι είναι "πολύ απασχολημένος" με τα εσωτερικά προβλήματα της νήσου...

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποφύγουν να δεχτούν πολιτικούς της Ταϊβάν στο έδαφός τους, καθώς αυτό θα έκανε την κατάσταση εκρηκτική.

Προσεκτικές αμερικανικές κινήσεις

Η κυβέρνηση Κλίντον αντιμετώπισε με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα το θέμα της αποστολής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ταϊπέι, αλλά και το ενδεχόμενο επίσκεψης του Λι Τενγκ - Χούι στις ΗΠΑ, καθώς έλαβε σοβαρά υπόψη της την πιθανή αντίδραση της Κίνας. Η τελευταία θεωρεί ότι η αμερικανική ηγεσία με τη στάση της υποκινεί τους αυτονομιστές της Ταϊβάν. Ετσι, παρά την πρόσκληση Χελμς και την κατ' αρχάς ανακοίνωση υψηλόβαθμου αμερικανού αξιωματούχου περί ενδεχόμενης αποστολής αντιπροσωπείας, τελικά αποφασίστηκε ότι... "η στιγμή δεν είναι η κατάλληλη".

Πολιτική κρίση με το Χονγκ - Κονγκ

Η πρόθεση της Κίνας να αντικαταστήσει την κυβέρνηση του Χονγκ - Κονγκ με μια "ουδέτερη", η οποία θα έχει αποστολή να εποπτεύσει τη διαδικασία επανένωσής του με την Κίνα και θα θητεύσει ως το 1997, προκάλεσε χτες την αντίδραση της πρώτης τη τάξει Κινέζας υπουργού του, η οποία κάλεσε το Πεκίνο να "δώσει μια εξήγηση".

"Καλώ την Κίνα να εξηγήσει στο λαό του Χονγκ Κονγκ και τη διεθνή κοινότητα γιατί είναι αναγκαία μια μεταβατική κυβέρνηση", είπε η Ανσον Τσαν, η οποία πρόκειται να αναλάβει τη διακυβέρνηση μετά την αποχώρηση των Βρετανών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ