Παρασκευή 29 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Ανασχηματισμός στην κυβέρνηση Μαντέλα

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-

Στον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας προέβη χτες ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, δύο χρόνια μετά την άνοδό του στην εξουσία. Μεταξύ των πιο σημαντικών αλλαγών θεωρείται η τοποθέτηση του Τρέβορ Μάνουελ (ανώτατου στελέχους του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου) στη θέση του υπουργού Οικονομικών, η ενίσχυση των εξουσιών του αντιπροέδρου, Θάμπο Μπέκι και η κατάργηση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η έντονη φημολογία που προηγήθηκε του ανασχηματισμού της κυβέρνησης Μαντέλα, πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις νωρίς χτες το βράδυ, όταν έγινε αιφνιδίως γνωστό ότι ο Πρόεδρος Μαντέλα θα απηύθυνε λόγο στα μέλη του Κοινοβουλίου αμέσως μετά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Οι κακές γλώσσες που υποστήριζαν ότι ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης ήταν πολύ δυσαρεστημένος από τη δίχρονη μη - ικανοποιητική πορεία λειτουργίας του υπουργείου Ανάπτυξης, μάλλον δικαιώθηκαν. Το ίδιο και οι φήμες που ήθελαν τον επαγγελματία τραπεζίτη και μέχρι πρότινος υπουργό Οικονομικών, Κρις Λάιμπενμπεργκ, να παραιτείται από τη θέση του, ώστε να ανοίξει ο δρόμος σε ανώτατο στέλεχος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου.

Ετσι, από σήμερα, το υπουργείο Ανάπτυξης που επέβλεπε την πορεία του προγράμματος ανοικοδόμησης της μετά - Απαρτχάιντ Νότιας Αφρικής, παύει να υπάρχει. Οι αρμοδιότητες του υπουργείου αυτού διαχέονται σε άλλα, όπως τα υπουργεία Υγείας, Εκπαίδευσης, Οικισμού και Εργασίας. Πάντως, η βασική επίβλεψη πολλών από τις αρμοδιότητες του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης ανατίθεται στον αντιπρόεδρο Θάμπο Μπέκι, ο οποίος κατά πολλούς θεωρείται ως ο μελλοντικός διάδοχος του Νέλσον Μαντέλα στην ηγεσία του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου.

Διαδήλωση των Ζουλού

Χιλιάδες μέλη της νοτιοαφρικανικής φυλής των Ζουλού παρήλασαν χτες με τα παραδοσιακά όπλα και ενδυμασίες στους δρόμους του Γιοχάνεσμπουργκ αποτίοντας φόρο τιμής στα 50 άτομα που έχασαν τη ζωή τους κατά την αιματηρή καταστολή διαδήλωσης πριν από περίπου δύο χρόνια.

Στη χτεσινή κινητοποίηση, που ολοκληρώθηκε ειρηνικά και χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο, συμμετείχαν πάνω από 7.000 Ζουλού. Ομως, φαίνεται πως ηρεμία επικράτησε χτες μόνον στο Γιοχάνεσμπουργκ. Αρκετά χιλιόμετρα μακριά, σε επιβατικό τρένο που περνούσε από την επαρχία Νατάλ, τέσσερις οπαδοί του κόμματος των Ζουλού "ΙΝΚΑΘΑ" βρήκαν το θάνατο και άλλοι έξι τραυματίστηκαν όταν δέχτηκαν επίθεση ενόπλων που έριξαν εναντίον τους πυρ με αυτόματα πυροβόλα όπλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ