Παρασκευή 29 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Διεργασίες με αφορμή την απόφαση για την επανένωση

Ενώ φαίνεται ότι η απόφαση της Κρατικής Δούμας για την επανασύσταση της ΕΣΣΔ δεν άφησε τόσο "αδιάφορους" τους ηγέτες των χωρών που αφορά, σήμερα υπογράφεται συμφωνία ολοκλήρωσης

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Στη Ρωσία και σε άλλες Δημοκρατίες της ΚΑΚ, δεν κοπάζουν οι συζητήσεις σχετικά με την καταγγελία από την Κρατική Δούμα της Ρωσίας των Συμφωνιών του Μπελοβέζσκ και για τις δυνατότητες και τους τρόπους ενοποίησης των λαών της ΕΣΣΔ και τη δημιουργία νέου ενιαίου κράτους. Συνέβησαν, εξάλλου, και ορισμένα περίεργα πράγματα, που είναι αντανάκλαση των κρυφών από την κοινωνία σοβαρών διεργασιών και μπορούν να έχουν επιπτώσεις. Ετσι, πρακτικά, αμέσως μετά την υιοθέτηση από την Κρατική Δούμα της Ρωσίας των αποφάσεων για την καταγγελία των Συμφωνιών του Μπελοβέζσκ, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο τις έκρινε θετικά, δηλώνοντας ότι ότι είναι ανάγκη "να διορθωθούν τα λάθη". Ωστόσο, όπως σημείωσαν ορισμένες ρωσικές εφημερίδες, η ενοποιητική έξαρση του Λευκορώσου Προέδρου έπεσε απότομα και οι δηλώσεις του έγιναν πιο συγκρατημένες. Κάτι περισσότερο, δημοσιογράφοι επισήμαναν ότι την περασμένη βδομάδα είχε δημιουργηθεί γύρω από τον Λουκασένκο ένα πληροφοριακό κενό. Πολλοί συνδέουν αυτό με τη "γνώμη του Κρεμλίνου". Και όμως, ο Λουκασένκο την περασμένη Παρασκευή, 22 Μάρτη, έφτασε στη Μόσχα και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν και με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Μετά τις συνομιλίες, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας δήλωσε ότι η χώρα του θα υπογράψει στις 2 Απρίλη συμφωνία για το σχηματισμό ομοσπονδίας με τη Ρωσία. Θα δημιουργηθούν υπερεθνικά όργανα εξουσίας, οι αποφάσεις θα είναι υποχρεωτικές, θα υπάρχουν ενιαίο Κοινοβούλιο, κοινά εξωτερικά σύνορα, κοινό νόμισμα, προϋπολογισμός. Αυτή η συμφωνία για ένωση θα είναι ανοιχτή για υπογραφή και από άλλες Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ. Σήμερα, 29 Μάρτη, η Ρωσία, η Λευκορωσία, το Καζαχστάν και η Κιργισία θα υπογράψουν στη Μόσχα συμφωνία για το βάθεμα της ολοκλήρωσης. Αλλά, κυριολεκτικά, μερικές ώρες μετά τις εντυπωσιακές δηλώσεις του Λουκασένκο, ο γραμματέας Τύπου της Προεδρίας, Σεργκέι Μεντβέντιεφ, έκανε διορθωτικές διευκρινίσεις, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για τη δημιουργία ενωσιακού κράτους! Και ο ίδιος ο Γιέλτσιν, τη Δευτέρα, αναχωρώντας για επίσκεψη στη Νορβηγία, είπε ότι "κάποιοι κάτι έχουν μπερδέψει" και πως δεν υπάρχει ζήτημα "σχηματισμού ενιαίου κράτους με τη Λευκορωσία"! Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Βίκτορ Κόνοφ, υπεύθυνος Τύπου του Ρώσου πρωθυπουργού, είχε επιβεβαιώσει την ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου.

Επομένως, ο Λουκασένκο, στην πατρίδα του οποίου οι εθνικιστές (γύρω στις 30.000) πραγματοποίησαν την Κυριακή, 24 Μάρτη, συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ένωσης με τη Ρωσία (προσπάθησαν να καταλάβουν το κτίριο της τηλεόρασης), δυο φορές μέσα στη βδομάδα, προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του Κρεμλίνου, το οποίο προσπάθησε να διαψεύσει τις δηλώσεις του.

Σε σχέση με την εξέλιξη των γεγονότων, ο Βλαντίμιρ Ισακόφ έγραφε στις 26 Μάρτη στην εφημερίδα "Σοβιέτσκαγια Ροσία" ότι τα συμβαίνοντα τώρα στο έδαφος της πρώην Σοβιετικής Ενωσης έχουν πολλά κοινά με την κατάσταση τον Αύγουστο 1991, όταν κρυφά από το Ανώτατο Σοβιέτ της ΕΣΣΔ ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και οι άλλοι Πρόεδροι των Δημοκρατιών συνέταξαν το σχέδιο νέας ενωσιακής συνθήκης, η οποία σήμαινε ουσιαστικά την καταστροφή του ομοσπονδιακού κράτους. Ο Ισακόφ διατυπώνει την άποψη ότι ο Γιέλτσιν δε θέλει την αποκατάσταση της ένωσης και παίζει το "λευκορωσικό χαρτί" για προεκλογικούς λαϊκίστικους σκοπούς. Πρώτον, ο Γιέλτσιν αποστασιοποιήθηκε από τις δηλώσεις του Λουκασένκο. Δεύτερον, δεν μπορεί να ετοιμαστεί στα σοβαρά η δημιουργία ενωσιακού κράτους χωρίς τη συμμετοχή των βουλευτών. Τρίτον, χωρίς τα δυτικά χρήματα, ο Γιέλτσιν δε θα μπορέσει να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές και η Δύση υπ' ουδενί λόγο δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει την "ανασύσταση της Ενωσης". Κατά τον Ισακόφ, το πολύπλοκο πρόβλημα που αντιμετωπίζει τώρα ο Γιέλτσιν είναι "να δημιουργήσει στο λαό μια σταθερή εντύπωση για την κίνηση προς την ενοποίηση που ξεκίνησε και ταυτόχρονα να καθησυχάσει τη Δύση ότι τίποτα το παρόμοιο δε συμβαίνει". "Επιβάλλοντας ένα ψεύτικο σχήμα ενοποίησης, ο Γιέλτσιν, αν δε σκοτώσει, τότε για πολύ καιρό θα δυσφημίσει την ίδια την ιδέα της αναβίωσης του ενιαίου ενωσιακού κράτους", συμπεραίνει ο Ισακόφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ