Παρασκευή 29 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Γενική επίθεση πριν τις "διαπραγματεύσεις"

ΜΟΣΧΑ.-

Τα ομοσπονδιακά στρατεύματα έθεσαν υπό τον έλεγχό τους, μετά από σκληρές συγκρούσεις τις τελευταίες μέρες, το χωριό Σαμάσκι, το οποίο είχαν καταλάβει πριν από δυο βδομάδες 600 Τσετσένοι αυτονομιστές. Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις θα παραμείνουν στα περίχωρα του χωριού. Η ρωσική αεροπορία είχε σφυροκοπήσει το Σαμάσκι στη διάρκεια της κατάληψής του από τους Τσετσένους μαχητές και σύμφωνα με το ραδιοσταθμό "Εχο Μοσκβί", έχασαν τη ζωή τους 500 άτομα. Σύμφωνα με τον διοικητή των ομοσπονδιακών δυνάμεων στρατηγό Βιατσεσλάβ Τιχομίροφ, στο Σαμάσκι σκοτώθηκαν 100 Τσετσένοι μαχητές. Στο Μπαμούτ, όπου παραμένουν ακόμα περίπου 150 μαχητές, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί. Στο χωριό Αλζάχοβο, στο οποίο είχαν εγκατασταθεί "μελλοθάνατοι, που είχαν ορκιστεί στο Κοράνι", επιτεύχθηκε συμφωνία με τους ντόπιους κατοίκους και αποφεύχθηκαν οι στρατιωτικές συγκρούσεις. Διαπραγματεύσεις διεξάγονται στις κοινότητες Γκόισκογε και Κομσομόλσκογε.

Στο μεταξύ, τις ειρηνευτικές συμφωνίες, που συνάπτουν πολλές κοινότητες της Τσετσενίας με τις ρωσικές και τις τοπικές τσετσενικές αρχές, για τον τερματισμό του πολέμου, κατήγγειλε την Τετάρτη βράδυ ο Τζοχάρ Ντουντάγεφ. Με βάση τις συμφωνίες αυτές, οι κοινότητες δεσμεύονται να παραδώσουν τα όπλα και να απαγορεύσουν στους Τσετσένους μαχητές την είσοδο στα χωριά. Σε συνέντευξή του, σε τηλεοπτικό δίκτυο των αυτονομιστών, ο Ντουντάγεφ δεν αιτιολόγησε πως αυτές οι συμφωνίες "θα δίνουν στους Ρώσους το πρόσχημα να επιτεθούν στα χωριά". "Δεν τρέφω καμιά ελπίδα ότι θα τερματιστεί σύντομα ο πόλεμος, διότι δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη στους Ρώσους. Αν θέλουν να σταματήσουν τον πόλεμο, θα πρέπει να το κάνουν ερχόμενοι να μας συναντήσουν. Ο τερματισμός του πολέμου δεν εξαρτάται από τη Μόσχα, αλλά αποφασίζεται εδώ", τόνισε ο Ντουντάγεφ και κάλεσε τους Τσετσένους "να μην καμφθούν τώρα".

Σε σχέση με τα παραπάνω, ο Πρόεδρος του Ταταρστάν Μεντιμίρ Σαϊμίγεφ θεωρεί ότι στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Τσετσενία πρέπει να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι του Ντουντάγεφ (η Μόσχα αρνείται κάτι τέτοιο), διότι οι τριμερείς συμφωνίες - ομοσπονδιακών αρχών, ντόπιων κατοίκων και κυβέρνησης του Ντοκού Ζαβγκάγεφ -που υπογράφονται τώρα, δεν μπορούν να έχουν ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ