Παρασκευή 29 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Εκατοντάδες νέες συλλήψεις

Νέο κύμα συλλήψεων εξαπέλυσε, χτες τα ξημερώματα, ο ισραηλινός στρατός γύρω από τη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης. Οι εκατοντάδες συλλήψεις, σε συνδυασμό με την αναβολή της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα, προκάλεσαν την οργή των Παλαιστινίων, οι οποίοι διαδήλωσαν, χτες, στη Ραμάλα. Την ίδια στιγμή, κεντρικό θέμα της χτεσινής ειδησεογραφίας στο Ισραήλ ήταν η δημοσίευση του πορίσματος της Κρατικής Επιτροπής για τις ευθύνες του Σιν Μπετ στην υπόθεση της δολοφονίας του Γιτζάκ Ράμπιν.

Ομάδες αλεξιπτωτιστών και ανδρών των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών επέδραμαν, χτες τα ξημερώματα, στα περίχωρα της Ραμάλα. Κατά τη διάρκεια της νέας αυτής επιχείρησης "σκούπα", που ως στόχο είχε τους Παλαιστίνιους φανατικούς ισλαμιστές, συνελήφθησαν, τουλάχιστον, 450 άτομα, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι φοιτητές του Πανεπιστημίου Μπιρ Ζέιτ. Η διοίκηση του Πανεπιστημίου εξέδωσε, χτες, ανακοίνωση διαμαρτυρίας, υπογραμμίζοντας ότι η νέα αυτή επιδρομή αποτελεί παραβίαση κάθε νόμου και κάθε συμφωνίας και υπενθυμίζοντας στο Τελ Αβίβ ότι πολλοί φοιτητές, που κατοικούν στη Λωρίδα της Γάζας, παρέμειναν τις τελευταίες μέρες στη Δυτική Οχθη, παραβιάζοντας τη σχετική ισραηλινή απαγόρευση, εξαιτίας του αποκλεισμού που έχει επιβάλει ο ισραηλινός στρατός στα αυτόνομα εδάφη.

Οι νέες αυτές συλλήψεις, καθώς και η απόφαση του ισραηλινού στρατού να μην αποχωρήσει από τη Χεβρώνα, παραβιάζοντας την ειρηνευτική συμφωνία που προέβλεπε την απομάκρυνση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη συγκεκριμένα πόλη στις 28 Μάρτη, προκάλεσε την οργή εκατοντάδων Παλαιστινίων, που ξεχύθηκαν στους δρόμους της Ραμάλα. Οι συγκεντρωμένοι, που διαμαρτύρονταν για την ισραηλινή τακτική, ήρθαν αντιμέτωποι με τον ισραηλινό στρατό, στου οποίου το πλευρό βρέθηκε η παλαιστινιακή αστυνομία. Παρά τον πετροπόλεμο που ακολούθησε, τόσο οι Ισραηλινοί στρατιώτες όσο και οι Παλαιστίνιοι αστυνομικοί απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν βία για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους.

Οι εξελίξεις αυτές, όμως, πέρασαν στο περιθώριο της χτεσινής ισραηλινής ειδησεογραφίας, στην οποία κυριάρχησε η δημοσίευση της έκθεσης της διορισμένης Κρατικής Επιτροπής, σχετικά με τις συνθήκες της δολοφονίας του Γιτζάκ Ράμπιν από τον 25χρονο Γιγκάλ Αμίρ την 4η Νοέμβρη. Στις 368 σελίδες του κειμένου αυτού επισημαίνεται ότι η υπηρεσία ασφαλείας του δολοφονημένου πρωθυπουργού αγνόησε τις πληροφορίες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών - του Σιν Μπετ - σύμφωνα με τις οποίες η ζωή του Γιτζάκ Ράμπιν διέτρεχε άμεσο κίνδυνο. Η Επιτροπή προτείνει, επίσης, την επιβολή κυρώσεων σε 3 ανώτερους αξιωματούχους του Σιν Μπετ, ενώ αποδίδει σοβαρότατες ευθύνες και σε άλλους 3 ανώτερους αξιωματούχους του Σιν Μπετ - ανάμεσα στους οποίους και στον πρώην διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών -, οι οποίοι, όμως, έχουν ήδη υποβάλει την παραίτησή τους. Στο ίδιο πόρισμα, του οποίου το μεγαλύτερο μέρος, στο οποίο αναφέρονται και οι σημαντικότερες πτυχές της υπόθεσης, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί, επισημαίνονται σοβαρότατες ελλείψεις στο σχεδιασμό της επιχείρησης ασφαλείας του Ράμπιν το βράδυ της δολοφονίας του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ