Πέμπτη 2 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Εντονες δυτικές αντιδράσεις ενάντια στο νόμο για την «εθνική ασφάλεια»

Σε εφαρμογή τέθηκε ο νέος νόμος για την «ασφάλεια» στο Χονγκ Κονγκ, που το κινεζικό κοινοβούλιο ενέκρινε προχτές, και μεταξύ άλλων τιμωρεί (μέχρι και με ισόβια) ως σοβαρά αδικήματα την «αποσχιστική δράση», την «ανατρεπτική δράση», την «τρομοκρατία» και τη «συνωμοσία με εξωτερικές και ξένες δυνάμεις». Ακόμα, ενισχύεται ο ρόλος των κεντρικών δικαστικών αρχών της Κίνας σε υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ, με μια σειρά ρυθμίσεις (π.χ. δυνατότητα απευθείας διορισμού δικαστών), ιδρύεται «Γραφείο Υπεράσπισης της Εθνικής Ασφάλειας» που θα εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ με αντικείμενο «τη συγκέντρωση και ανάλυση πληροφοριών» και την «ενασχόληση» με τις «παραβάσεις στον τομέα της εθνικής ασφάλειας», κ.λπ. Ο νέος νόμος έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων από Δυτικούς κ.ά., καθώς πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα.

Χτες οι αστυνομικές αρχές επικαλέστηκαν τον νέο νόμο για να εμποδίσουν την ετήσια διαδήλωση που γίνεται για την επέτειο από την «επιστροφή» του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα, και πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις, μεταξύ άλλων ενός ατόμου που κρατούσε σημαία υπέρ της ανεξαρτησίας του Χονγκ Κονγκ.

Νέες αντιδράσεις

Την έντονη αντίδρασή τους επανέλαβαν οι ΗΠΑ, των οποίων ο ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο μίλησε για «μια θλιβερή μέρα για το Χονγκ Κονγκ και για τους ανθρώπους σε όλη την Κίνα που αγαπούν την ελευθερία» και τόνισε: «Οι ΗΠΑ δεν θα παραμείνουν αδρανείς ενόσω η Κίνα περιτυλίγει το Χονγκ Κονγκ με τα αυταρχικά της σαγόνια». Πρόσθεσε δε ότι «ακολουθώντας τις οδηγίες του Προέδρου Τραμπ, θα εξαλείψουμε τις πολιτικές εξαιρέσεις που δίνουν στο Χονγκ Κονγκ μια διαφορετική και ειδική μεταχείριση». Εντονα αντέδρασε και η βρετανική κυβέρνηση, φτάνοντας να υποστηρίξει ότι ο νέος νόμος καταστρατηγεί τη Συνθήκη Παραχώρησης του 1997 και το «ειδικό καθεστώς» που συμφώνησε τότε το Λονδίνο με το Πεκίνο. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι «σύμφωνα με τις εγγυήσεις που έδωσε η Κίνα στο παρελθόν, η Ευρωπαϊκή Ενωση κρίνει σημαντικό τα δικαιώματα και οι ελευθερίες που απολαμβάνουν οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ να είναι απολύτως προστατευμένα» και ότι πρέπει να προστατευτεί η αυτονομία του. Η καναδική κυβέρνηση εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προειδοποιώντας για «αυξημένο κίνδυνο αυθαίρετης σύλληψης για λόγους εθνικής ασφάλειας, καθώς και πιθανής έκδοσης στην ηπειρωτική Κίνα».

Τέλος, στην Ταϊβάν η τοπική κυβέρνηση (όπου κυριαρχούν αυτονομιστικές δυνάμεις, που ενισχύουν τη συνεργασία τους με τις ΗΠΑ) ανακοίνωσε την ίδρυση ενός γραφείου για την προσφορά βοήθειας σε ανθρώπους που διαφεύγουν από το Χονγκ Κονγκ.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιζιάν κάλεσε τις ξένες χώρες να σταματήσουν την ανάμειξή τους σε θέματα που αφορούν το Χονγκ Κονγκ και να δουν την εκεί κατάσταση «με αντικειμενικό τρόπο». Η Κίνα - πρόσθεσε - δεν θα επιτρέψει ξένη ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις.

Στο μεταξύ, το Πεκίνο ανακοίνωσε την επιβολή αντιποίνων κατά των αμερικανικών πρακτορείων «Associated Press» (AP) και «United Press International» (UPI), καθώς και κατά του τηλεοπτικού δικτύου CBS και του ραδιοφωνικού δικτύου NPR. Τα εν λόγω Μέσα καλούνται μέσα σε επτά μέρες να παραδώσουν στις κινεζικές αρχές λεπτομερή στοιχεία για τους εργαζόμενούς τους, την ακίνητη περιουσία τους και τις οικονομικές τους συναλλαγές στην Κίνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ