Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Ματαιώθηκε η συνάντηση με τους εκπροσώπους των διαδηλωτών

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.--

Η δεύτερη στην ιεραρχία αξιωματούχος του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, ανακοίνωσε χτες ότι η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση με εκπροσώπους των διαδηλωτών ματαιώνεται, εξαιτίας δηλώσεων που έκαναν και επειδή φαινόταν ότι δεν θα είναι «εποικοδομητική». Η ανακοίνωση έγινε ενώ οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Φοιτητών του Χονγκ Κονγκ και άλλες οργανώσεις καλούσαν σε μαζική συγκέντρωση και νέες καταλήψεις σημείων της πόλης, στη διάρκεια της (αρχικά προγραμματισμένης για σήμερα) συνάντησης.

Η εξέλιξη σημειώνεται μία μέρα μετά από δημοσιεύματα που φέρουν τον επικεφαλής των τοπικών αρχών Λεούνγκ Τσουν Γινγκ να χρηματίστηκε. Συγκεκριμένα, δημοσίευμα στο αυστραλέζικο «Fairfax Media» ανέφερε πως ο Γινγκ πήρε 6,4 εκατομμύρια δολάρια το 2012 και το 2013 για να «στηρίξει» τα σχέδια της εταιρείας «UGL Ltd» να αποκτήσει την «DTZ Ηοldings». Η DTZ είναι εταιρεία συμβούλων ακινήτων, της οποίας ο Γινγκ ήταν διευθυντής για τον τομέα Ασίας - Ειρηνικού μέχρι να αναλάβει καθήκοντα τοπικού κυβερνήτη.

Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», το Γραφείο του Γινγκ ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και ισχυρίστηκε ότι τέτοια βοήθεια θα παρεχόταν σε περίπτωση που δεν θα αναδεικνυόταν κυβερνήτης, αλλά και ότι η παροχή τέτοιας συνδρομής δεν θα προκαλούσε κάποια σύγκρουση συμφερόντων.

Θυμίζουμε ότι οι πολυήμερες συγκεντρώσεις και καταλήψεις στο Χονγκ ΚΟνγκ έχουν προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις. Αρκετοί επιχειρηματίες (αλλά και το Πεκίνο) επισήμαναν συχνά τις ανυπολόγιστες συνέπειες για τη λειτουργία του σημαντικού αυτού οικονομικού κέντρου. Από την άλλη μεριά, μια σειρά ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο ζήτησαν να ληφθούν υπόψη τα αιτήματα των διαδηλωτών και δεν παρέλειψαν να σταθούν στο δικαίωμά τους να διαδηλώνουν. Μεταξύ άλλων, οι διαδηλωτές διεκδικούν γνήσια καθολική ψηφοφορία, αλλά υποστηρίζουν και ότι κινδυνεύει το «ειδικό καθεστώς» που συμφώνησαν το 1997 Κίνα - Βρετανία, δημιουργώντας ένα προνομιακό πεδίο δράσης και θησαυρισμού για τα μονοπώλια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ