Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Στη Δυτική Αφρική 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.--

Στη Λιβερία αναπτύσσονται τουλάχιστον οι μισοί από τους 3.000 στρατιώτες που στέλνει η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στη Δυτική Αφρική με πρόσχημα την επικίνδυνη επιδημία του αιμορραγικού ιού «Εμπολα», που έχει μέσα σε έξι μήνες προκαλέσει το θάνατο περίπου 3.100 ανθρώπων σε πάνω από 6.500 κρούσματα.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό συνταγματάρχη Ντάριλ Ουίλιαμς, οι στρατιωτικοί θα αναπτυχθούν εντός Λιβερίας για να «βοηθήσουν, σε συνεργασία με το λιβεριανό στρατό, στο στήσιμο κινητών νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, και οι άλλοι μισοί εκτός των συνόρων της χώρας με στόχο την παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης». Φυσικά, είναι μια καλή ευκαιρία οι δυνάμεις των ΗΠΑ να πατήσουν πόδι στην περιοχή, στον ανταγωνισμό με άλλες δυνάμεις.

Χτες, εκπρόσωπος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ σημείωσε ότι ο μεγάλος αριθμός θυμάτων του ιού «Εμπολα» αφήνει ορφανά χιλιάδες παιδιά, καθώς πολλά είναι αυτά που έχουν χάσει εξαιτίας της επιδημίας τουλάχιστον έναν από τους δύο γονείς και έχουν απομείνει εντελώς μόνα τους, καθώς δεν τα δέχεται η ευρύτερη οικογένειά τους εξαιτίας του φόβου της μόλυνσης.

Στοιχεία της Οργάνωσης του ΟΗΕ για τα Παιδιά αναφέρουν ότι ορφανά έχουν μείνει εξαιτίας του «Εμπολα» «τουλάχιστον 3.700 παιδιά στη Γουινέα, στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε που έχουν χάσει έναν ή και τους δύο γονείς τους από τον ιό "Εμπολα" από την έναρξη της επιδημίας στη Δυτική Αφρική». Ο Μανουέλ Φοντέν, περιφερειακός διευθυντής της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ για τη Δυτική και Κεντρική Αφρική, επιστρέφοντας από το Ντακάρ έπειτα από μια αποστολή δύο βδομάδων σε χώρες που πλήττονται από την επιδημία, υπογράμμισε ότι τα ορφανά του «Εμπολα» «έχουν άμεση ανάγκη από ιδιαίτερη προσοχή και υποστήριξη, πολύ περισσότερο καθώς πολλά από αυτά αισθάνονται ανεπιθύμητα, δηλαδή είναι εγκαταλειμμένα».

Τέλος, χτες, ο Βέλγος ιολόγος Πέτερ Πιοτ, που συμμετείχε το 1976 σε έρευνες για τον αιμορραγικό ιό που ονομάστηκε «Εμπολα» από ομώνυμο κογκολέζικο ποταμό, χαρακτήρισε, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ», την επιδημία «ανθρωπιστική καταστροφή που έχει εξελιχθεί σε ιατρική τέλεια καταιγίδα», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα εξάπλωσής της όχι στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική αλλά σε χώρες όπως η Ινδία, όπου ο τεράστιος πληθυσμός της χώρας σε συνδυασμό με τις υποτυπώδεις υπηρεσίες Υγείας θα μπορούσαν να προκαλέσουν έναν μεγαλύτερο εφιάλτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ