Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΤΙΚΗ
Νέα δεδομένα στον «ενεργειακό χάρτη»

ΒΙΛΝΙΟΥΣ.--

Η Πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δήλωσε ότι στις 27 Οκτώβρη αναμένεται η έναρξη της λειτουργίας του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στο λιμάνι Κλάιπεντα, επισημαίνοντας ότι αυτό θα προκαλέσει τη χάραξη ενός νέου «ενεργειακού χάρτη» σε όλη τη Βαλτική.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο «Ρόιτερς» η Πρόεδρος της Λιθουανίας εξήγησε ότι οι παραδόσεις αερίου αναμένεται να ξεκινήσουν αφού ολοκληρωθούν οι δοκιμές του σταθμού στις αρχές του 2015.

Η Γκριμπαουσκάιτε επισήμανε ότι η εξέλιξη αυτή θα βάλει τέρμα στην «απομόνωση της Λιθουανίας» από τη διεθνή αγορά αερίου, αλλάζοντας και τις σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία. «Αυτό θα μας δώσει σημαντική διαπραγματευτική ισχύ και ελευθερία στη λήψη αποφάσεων» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας: «Δεν θα έχουμε πλέον εξάρτηση από τις προμήθειες της Gazprom. Σε περίπτωση που υπάρξουν προσκόμματα στον εφοδιασμό, ο σταθμός μας θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει περίπου το 90% των αναγκών και των τριών βαλτικών χωρών (σ.σ. Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία) σε φυσικό αέριο».

Ο συγκεκριμένος σταθμός θα έχει δυνατότητα να προμηθεύει 4 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο. Οι τρεις βαλτικές χώρες εκτιμάται ότι συνολικά κάθε χρόνο δεν καταναλώνουν πάνω από 5 δισ. κυβικά μέτρα. Ωστόσο, τα σχέδια της Λιθουανίας να προμηθεύει τις γειτονικές της χώρες προϋποθέτουν - σύμφωνα με ειδικούς - να αναβαθμίσει σημαντικά το σχέδιο των αγωγών της, στόχος που αναμένεται να έχει επιτευχθεί έως τα τέλη του 2015.

Σε πρώτη φάση η Λιθουανία σχεδιάζει να απευθυνθεί στη νορβηγική «Statoil» για να αγοράζει 0,54 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο. «Θα συνάψουμε μια συμφωνία με την Gazprom μόνο εάν η εταιρεία αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνει τις τιμές της, εάν προσφέρει μια (ευνοϊκή) τιμή άμεσης παράδοσης και εάν ανταγωνίζεται ισότιμα με τις άλλες εταιρείες στην αγορά φυσικού αερίου», δήλωσε η Γκριμπαουσκάιτε. Τέλος, επισήμανε ότι δεν ανησυχεί για την ασφάλεια του σταθμού στο Κλάιπεντα αφού «οι άνθρωποί μας (σ.σ. στο λιθουανικό Πολεμικό Ναυτικό) εκπαιδεύονται μαζί με τις δυνάμεις της Νορβηγίας και του NATO. Αντιμετωπίζουμε σοβαρά το ζήτημα αυτό και θα είμαστε προετοιμασμένοι» για κάθε ενδεχόμενο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ