Πέμπτη 7 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Σκέψεις για τουρκο-ιρανική επιχείρηση κατά Κούρδων

Από τις επιχειρήσεις εκκένωσης της Μπαγούς, στην ανατολική Συρία, που έλεγχε το «Ισλαμικό Κράτος»
Από τις επιχειρήσεις εκκένωσης της Μπαγούς, στην ανατολική Συρία, που έλεγχε το «Ισλαμικό Κράτος»
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Πιθανές κοινές επιχειρήσεις δυνάμεων του τουρκικού και του ιρανικού στρατού κατά των Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ, πιθανώς σε περιοχές του βόρειου Ιράκ, ανήγγειλε χτες ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόιλου στο πρακτορείο «Anadolu». Ο Τούρκος αξιωματούχος μάλιστα υποστήριξε πως στην Τουρκία υπάρχουν πλέον «λιγότεροι από 700 ένοπλοι» του ΡΚΚ. Δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις, ωστόσο κατά το παρελθόν και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν αναφερθεί τα τελευταία χρόνια στο ενδεχόμενο διεξαγωγής τουρκο-ιρανικής επιχείρησης εναντίον των Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ, καθώς στην περιοχή δρουν και ένοπλοι από το ιρανικό κουρδικό «Κόμμα για μια Ελεύθερη Ζωή στο Κουρδιστάν» (PJAK).

Το σχέδιο πιθανής τουρκο-ιρανικής στρατιωτικής συνεργασίας δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα από την ιρακινή κυβέρνηση. Ωστόσο, έχει σημασία πως ανακοινώνεται από την τουρκική κυβέρνηση λίγα 24ωρα πριν τη σημαντική επίσκεψη που έχει προγραμματίσει για τις 11 Μάρτη στο Ιράκ ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί. Για τις ανάγκες προετοιμασίας της επίσκεψης του Ιρανού Προέδρου στη Βαγδάτη, ο Ιρακινός υφυπουργός Εξωτερικών Ναζάρ Χαϊραλάχ μετέβη χτες στην Τεχεράνη και συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογό του Μορτέζα Σαρμαρντί, λέγοντας πως η επίσκεψη «θα είναι μία ιστορική ευκαιρία εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς». Και πρόσθεσε με νόημα: «Δεν θα υπάρξει όριο στη συνεργασία μεταξύ Ιράν και Ιράκ σε όλους τους τομείς, και ιδιαίτερα στην ασφάλεια, στην άμυνα και την Ενέργεια». Επισήμανε δε πως το Ιράν θα μπορούσε να παίξει «μεγάλο ρόλο στην ανοικοδόμηση» περιοχών του Ιράκ (όπως η επαρχία Ανμπαρ) που καταστράφηκαν από τη δράση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα» περίπου ένα χρόνο αφότου επίσημα ανακηρύχθηκε η νίκη επί των μισθοφόρων τζιχαντιστών από τον ιρακινό στρατό τον Δεκέμβρη του 2017.

Παράλληλα, χτες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ανακοίνωσαν πως οι ιρακινές αρχές κρατούν περίπου 1.500 ανήλικους κρατούμενους που θεωρούν πως σχετίζονται με το «Ισλαμικό Κράτος». Κατήγγειλαν επίσης «βαθιά μεροληπτικές» διαδικασίες και ομολογίες που ελήφθησαν έπειτα από βασανιστήρια.

Στη Συρία, το ίδιο διάστημα, όλα δείχνουν πως οι ξεχωριστές επιχειρήσεις του συριακού στρατού και Κούρδων των λεγόμενων «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» έναντι τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα» είναι στο τελικό στάδιο ήττας των τελευταίων. Χτες, Σύροι και Ρώσοι αξιωματούχοι κάλεσαν τις ΗΠΑ να επιτρέψουν την έξοδο σε περίπου 40.000 αμάχους που έχουν καταφύγει εδώ και μήνες στον άτυπο προσφυγικό καταυλισμό Ρουκμπάν. Οι ΗΠΑ κατηγορούνται ότι εμποδίζουν την απομάκρυνση των εκτοπισμένων, προκειμένου να δικαιολογούν τις εκεί επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού και των συμμάχων τους.

Στο χωριό Μπαγούζ της ανατολικής Συρίας εκατοντάδες άμαχοι και μέλη οικογενειών τζιχαντιστών παραδίδονται μαζικά σε Κούρδους μαχητές των δυνάμεων SDF, ενώ κάποιοι άλλοι αρνούνται να παραδοθούν επαινώντας τους τζιχαντιστές. Παράλληλα, η συριακή εφημερίδα «Al Watan» μετέδωσε πως ο συριακός στρατός κλιμάκωσε τις αεροπορικές επιδρομές κατά τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στην περιοχή Αλ Σούχνα της κεντρικής Συρίας και άλλα αραβόφωνα ΜΜΕ μετέδωσαν πως ο συριακός στρατός ξεκίνησε το βράδυ της Τρίτης αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» στο νότιο Ιντλίμπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ