Πέμπτη 7 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αυξήθηκαν και πέρυσι οι γερμανικές επενδύσεις

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει η Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά και οι ΗΠΑ, οι επενδύσεις των γερμανικών εταιρειών στη ρωσική αγορά το 2018 αυξήθηκαν, υπερβαίνοντας τα 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Γερμανο-ρωσικό Επιμελητήριο Εξωτερικού Εμπορίου (AHK), επικαλούμενο στοιχεία της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank).

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, ο όγκος των επενδύσεων το 2018 αυξήθηκε κατά 26,4% σε σχέση με το 2016, όταν είχε υπερβεί το 1,6 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Ματίας Σεπ, δήλωσε ότι με βάση αυτά τα στοιχεία το 2018 καταγράφηκε ένας από τους πιο υψηλούς δείκτες μετά από την ανατροπή της ΕΣΣΔ.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο ότι στη διεθνή κατάταξη του καταλόγου «Doing Business» η Ρωσία τα τελευταία εφτά χρόνια ανήλθε από την 124η στην 31η θέση, είπε ότι η Ρωσία «είναι μια μεγάλη αγορά και ενδιαφέρουσα χώρα για επενδύσεις». Ο Σεπ διευκρίνισε επίσης ότι αυτό που προσελκύει τους ξένους επενδυτές εκτός των άλλων είναι η χαμηλή ισοτιμία του ρουβλιού έναντι του ευρώ, όπως και το ότι υπάρχουν πολλοί (και φθηνοί) Ρώσοι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Ακόμη επισήμανε ότι η ρωσική κυβέρνηση κατάφερε να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα σε μερικούς τομείς της οικονομίας.

Το εν λόγω γερμανορωσικό επιμελητήριο, που εκπροσωπεί σημαντική μερίδα των γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων, έχει ζητήσει επανειλημμένα από τη γερμανική κυβέρνηση τη «χαλάρωση» έως και κατάργηση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας τις σημαντικές προοπτικές κερδοφορίας. Αντίστοιχες εκκλήσεις έχουν γίνει κατά καιρούς και από στελέχη γερμανικών αστικών κομμάτων όλων των «αποχρώσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ