Πέμπτη 7 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πρόσθετη αμερικανική στρατιωτική «βοήθεια»

«Μπαρούτι» μυρίζει στα σύνορα με τη Ρωσία και τη Μαύρη Θάλασσα

ΚΙΕΒΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Μπαρούτι» μυρίζει η περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας και της Μαύρης Θάλασσας, με τη συγκέντρωση όλο και περισσότερων αμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων, οξύνοντας την ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ θα παράσχουν «πρόσθετες αμυντικές δυνατότητες στην Ουκρανία» όπως «αποφάσισε πρόσφατα ο Πρόεδρος (σ.σ. Ντ. Τραμπ)», δήλωσε ο ανώτατος συμμαχικός διοικητής Ευρώπης του ΝΑΤΟ, Κέρτις Σκαπαρότι, στην Επιτροπή Ενοπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Θυμίζουμε ότι και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο «παροχής πρόσθετης στήριξης στην Ουκρανία, καθώς και στην επέκταση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα». Αλλά και ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, έχει πει ότι αναπτύσσονται στρατιωτικές μονάδες κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία που θα ενισχύσουν τις «αμυντικές δυνατότητες» της Ουκρανίας.

Νέα ορμή στην κλιμάκωση της έντασης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία στη στρατηγικής σημασίας περιοχή της Μαύρης Θάλασσας εξακολουθεί να δίνει το επεισόδιο στον πορθμό του Κερτς (25 Νοέμβρη 2018). Χτες ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Βίκτορ Μουζένκο, κατήγγειλε πως η Ρωσία σχεδιάζει χτυπήματα, σαμποτάζ και μια πιθανή εισβολή στα ουκρανικά σύνορα:

«Στη σημερινή γεωπολιτική πραγματικότητα, προβλέπουμε στρατιωτικές απειλές από τρεις - τέσσερις κατευθύνσεις: Τον βορρά, την ανατολή και τον νότο. Η Ρωσία ολοκληρώνει τον σχηματισμό στρατιωτικών εγκαταστάσεων στα σύνορα της Ουκρανίας. Αυτές, μαζί με μονάδες ειδικών δυνάμεων, θα αποτελέσουν τη βάση μιας δύναμης εισβολής». Πρόσθεσε ότι το 2019 η Ουκρανία θα διπλασιάσει τον εξοπλισμό της σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, κυρίως με αναβάθμιση και απόκτηση συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας και εκσυγχρονισμό των πυραύλων γι' αυτά τα συστήματα, εξοπλισμό των χερσαίων δυνάμεων κ.ά.

Στο μεταξύ, χτες ο Π. Ποροσένκο χαιρέτισε την επιβολή κυρώσεων σε οκτώ Ρώσους που εμπλέκονται στο περιστατικό στο Κερτς, από την Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων της ΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αντίποινα στα αντίποινα» με νέα χτυπήματα σε Μόσχα, Κριμαία και Οδησσό (2023-07-25 00:00:00.0)
Στρατιωτικές ασκήσεις και ΝΑΤΟική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα (2021-04-15 00:00:00.0)
Επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας (2020-03-17 00:00:00.0)
Συνεχίζει τις «εκκλήσεις» για «τιμωρία» της Ρωσίας (2019-01-04 00:00:00.0)
Το επεισόδιο στο Κερτς φανερώνει την όξυνση των αντιθέσεων (2018-12-01 00:00:00.0)
Εμπλοκή του ΝΑΤΟ και κλείσιμο του Βοσπόρου ζητά η ουκρανική κυβέρνηση (2018-11-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ