Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Απεργία υγειονομικών στη Λιβερία λόγω των τεράστιων ελλείψεων

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.--

Απεργία ξεκίνησε το υγειονομικό προσωπικό στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λιβερίας, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων που όχι μόνο απειλούν τις ζωές τους, αλλά και δυσκολεύουν πολύμορφα τη μάχη που δίνουν ενάντια στην εξάπλωση της επιδημίας του ιού «Εμπολα». «Χρειαζόμαστε τον κατάλληλο εξοπλισμό για να εργαστούμε και να πληρωνόμαστε περισσότερο, γιατί διακινδυνεύουμε τις ζωές μας», δήλωσε ο Τζον Τούγκμπεχ, εκπρόσωπος των απεργών στο νοσοκομείο Τζον Φ. Κένεντι στην πρωτεύουσα της χώρας, Μονρόβια. Οι νοσηλευτές και οι γιατροί δε θα γυρίσουν στις δουλειές τους μέχρι να τους χορηγηθούν «μέσα ατομικής προστασίας», ειδικά σχεδιασμένα για την πρόληψη της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος των απεργών. «Από την αρχή της επιδημίας "Εμπολα", δεν έχουμε λάβει κανέναν προστατευτικό εξοπλισμό... Αυτός είναι ο λόγος που τόσοι πολλοί γιατροί έχουν μολυνθεί», εξήγησε.

Ο «Εμπολα» έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα το θάνατο 1.552 ανθρώπων (προς το παρόν στη Δυτική Αφρική), ενώ σχεδόν το 1/10 των θυμάτων είναι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε χώρες όπως η Λιβερία αλλά και οι Σιέρα Λεόνε, Γουινέα δεν υπάρχουν στα νοσοκομεία ούτε μάσκες και γάντια, η χρήση των οποίων εκτιμάται ότι θα εμπόδιζε σημαντικά τη μόλυνση γιατρών και νοσηλευτών.

Ελλείψεις σε τρόφιμα

Στο μεταξύ, χτες, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) ανακοίνωσε ότι η επιδημία έχει οδηγήσει στη ραγδαία αύξηση των τιμών των τροφίμων στη Δυτική Αφρική, προειδοποιώντας ειδικά για την κατάσταση σε Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα. Ο πληθυσμός σπεύδει να προμηθευτεί τρόφιμα στα οποία όμως υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις, μεταξύ άλλων εξαιτίας του κλεισίματος των συνοριακών περασμάτων, του περιορισμού του εμπορίου μέσω λιμανιών, της αύξησης του κόστους μεταφοράς των εισαγόμενων προϊόντων (όπως τα δημητριακά).

«Ακόμη και πριν από το ξέσπασμα του "Εμπολα", τα νοικοκυριά σε κάποιες από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές δαπανούσαν έως και το 80% των εισοδημάτων τους σε τρόφιμα», δήλωσε ο Βίνσεντ Μάρτιν, στέλεχος του Οργανισμού, συμπληρώνοντας ότι η «επισιτιστική κρίση» μπορεί να εμποδίσει κι αυτή με τη σειρά της την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νόσου. Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις προκαλούν ελλείψεις σε εργατικά χέρια στις καλλιέργειες, ισχυρίζεται ο FAO, και είναι πολύ πιθανό ότι αυτό θα επιβραδύνει την παραγωγή και συγκομιδή ρυζιού και καλαμποκιού. Ακόμα, εκτιμάται ότι προϊόντα όπως το φοινικέλαιο, το κακάο και το καουτσούκ θα πληγούν σημαντικά, πλήττοντας ταυτόχρονα πολλές οικογένειες, οι οποίες θα χάσουν το εισόδημά τους και τα προϊόντα διατροφής τους εξαιτίας της απαγόρευσης του κρέατος άγριων ζώων.

Η τιμή της μανιόκας (βασικό είδος διατροφής στην περιοχή) σε αγορά της Μονρόβια, της πρωτεύουσας της Λιβερίας, αυξήθηκε κατά 150% τις πρώτες βδομάδες του Αυγούστου, ανακοίνωσε ο FAO, προσθέτοντας ότι η υποτίμηση του νομίσματος στη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω αύξηση των τιμών.

Στο μεταξύ, προχτές, το υπουργείο Υγείας της Λιβερίας ανακοίνωσε ότι δύο γιατροί που είχαν μολυνθεί από τον ιό και τους χορηγήθηκε το πειραματικό φάρμακο ZMapp ανάρρωσαν πλήρως και πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ