Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προτεραιότητα το Κουρδικό

Το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης παρουσίασε ο Αχμέντ Νταβούτογλου

Ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας
Ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας
ΑΓΚΥΡΑ.--

«Θα ακολουθήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία με μια αποφασιστικότητα που θα αλλάξει τη μοίρα της χώρας. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, ώστε να ενταχθούν στην κοινωνία όλες οι συνιστώσες της», δήλωσε προχτές από τη Βουλή της Τουρκίας ο Αχμέντ Νταβούτογλου, που ανέλαβε χρέη πρωθυπουργού της χώρας την περασμένη βδομάδα. Παρουσιάζοντας το 189 σελίδων πρόγραμμα του νέου κυβερνητικού σχήματος, ο Νταβούτογλου σημείωσε ότι πρόκειται σύντομα να δώσει στη δημοσιότητα έναν «οδικό χάρτη» που θα προβλέπει «το τέλος της τρομοκρατίας, τον αφοπλισμό, την ενσωμάτωση και την άρση των εμποδίων για τη συμμετοχή στην πολιτική ζωή». Τους τελευταίους μήνες, το κυβερνών κόμμα AKP έχει καταστήσει σαφές ότι μέσα από την ενίσχυση των «συνομιλιών» με τους Κούρδους επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση της τουρκικής πλουτοκρατίας στη «φλεγόμενη» Μέση Ανατολή, την ώρα που και στο πλαίσιο της ενδοαστικής αντιπαράθεσης στο Ιράκ, δυναμώνει ο ρόλος της κουρδικής κοινότητας.

Σχετικά με την ένταξη στην ΕΕ, ο Νταβούτογλου είπε ότι ελπίζει αυτή να ολοκληρωθεί μέχρι το 2023.

Εκφραση «ανησυχίας» στον Αμερικανό επιτετραμμένο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέφρασε την «ανησυχία» της τουρκικής κυβέρνησης στον επιτετραμμένο των ΗΠΑ στην Αγκυρα, μετά από δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» για «ευρείας κλίμακας κατασκοπεία σε βάρος της Τουρκίας» από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ και τη GCHQ (βρετανική υπηρεσία αρμόδια για τις υποκλοπές επικοινωνιών) από το 2006. Το περιοδικό επικαλούνταν έγγραφα που δημοσιοποίησε ο πρώην Αμερικανός πράκτορας Εντουαρντ Σνόουντεν και ανέφερε πως παρακολουθούνταν, μεταξύ άλλων, υπολογιστές ανώτατων στελεχών της κυβέρνησης. Ακόμα, σημείωνε πως η NSA «τοποθετούσε την Τουρκία στο ίδιο επίπεδο με τη Βενεζουέλα, και επίσης σε ένα επίπεδο πιο υψηλό από την Κούβα, σε ό,τι αφορά την προτεραιότητα που δινόταν από μέρους των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών». «Θα θέσουμε αυτό το ζήτημα, το οποίο ανησυχεί την Τουρκία, όταν συναντηθούμε με τους άλλους ηγέτες» στη Σύνοδο Κορυφής του NATO στο Νιούπορτ, στην Ουαλία, η οποία θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, δήλωσε ο νέος Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν οι συλλήψεις δεκάδων αξιωματικών της τουρκικής αστυνομίας που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συνωμοσία κατά της κυβέρνησης. Οι διώξεις στελεχών της αστυνομίας, του δικαστικού σώματος αλλά και άλλων κρατικών υπηρεσιών ξεκίνησαν το Δεκέμβρη, στο πλαίσιο της κλιμακούμενης ενδοαστικής αντιπαράθεσης που αποτυπώνεται και στη «διάσταση» του Ερντογάν με τον πρώην σύμμαχό του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ