Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Την Παρασκευή στην Κύπρο ο νέος Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ

Αναβλήθηκε η χτεσινή συνάντηση Αναστασιάδη - Ερογλου

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χτες συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου, επειδή ο νέος ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Νορβηγός Εσπεν Μπαρθ Αιντε θα βρεθεί στη Λευκωσία από τις 5 Σεπτέμβρη. Ο διπλωμάτης ξεκίνησε από χτες διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα και άλλους ανώτερους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά για τη σημερινή φάση στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις. Από τις 5 μέχρι τις 8 Σεπτέμβρη θα κάνει την πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο, όπου μεταξύ άλλων θα συναντήσει χωριστά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Ερογλου.

Ο Αϊντε γεννήθηκε το 1964, προέρχεται από το Εργατικό Κόμμα, μεταξύ άλλων έχει διατελέσει υπουργός Αμυνας και Εξωτερικών της χώρας του, ενώ φέρεται να έχει υποστηρίξει συστηματικά την προσέγγιση με τις ΗΠΑ. Μέχρι πρόσφατα υπηρετούσε ως Εκτελεστικός Διευθυντής και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στη Γενεύη.

Προχτές, στα Κατεχόμενα, βρέθηκε ως νέος Πρόεδρος της Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ότι «στηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της τουρκοκυπριακής πλευράς για δικοινοτική, πολιτική ισότητα, δύο ιδρυτικές πολιτείες, σαν μια νέα συνεργασία στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ». Σύμφωνα με χτεσινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ, ο Ερντογάν είπε ακόμα - σε δείπνο που παρέθεσε ο Ερογλου - «πως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν κάνει βήματα στο Κυπριακό αν δεν λάβει εντολές από ορισμένα κέντρα».

Συνδικαλιστικές και πολιτικές οργανώσεις πραγματοποίησαν συγκέντρωση ενάντια στην επίσκεψη Ερντογάν, διαδηλώνοντας ότι είναι ανεπιθύμητος στο νησί και αντιμετωπίζοντας δυνάμεις καταστολής. Τις συλλήψεις των διαδηλωτών καταδίκασε το ΑΚΕΛ.

Ο Ν. Αναστασιάδης είπε ότι οι δηλώσεις Ερντογάν προκάλεσαν απογοήτευση, εκφράζοντας ελπίδες ότι η ΕΕ θα παρέμβει για επίτευξη προόδου στο Κυπριακό.

Σε χτεσινές του δηλώσεις, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού «επανέλαβε γνωστές, απαράδεκτες τουρκικές θέσεις με ασαφείς, επιλεκτικές, αποσπασματικές και διαστρεβλωτικές αναφορές στο συμφωνημένο πλαίσιο διαπραγμάτευσης». Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι «επιβάλλεται να αντληθούν διδάγματα από τη μέχρι στιγμής πορεία του Προέδρου Αναστασιάδη, που οδήγησε σε κοινή διακήρυξη υποδεέστερη των κοινών ανακοινωθέντων Χριστόφια - Ταλάτ και σε διεύρυνση του χάσματος θέσεων και επιτρέπει στον Ερογλου να δημαγωγεί ότι τάχατες ο ίδιος αποδέχεται τις συγκλίσεις αλλά τις απορρίπτει η ελληνοκυπριακή πλευρά». Οπως σημείωσε, «κάποια στιγμή θα αρχίσει η ουσιαστική διαπραγμάτευση και ο Πρόεδρος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εξυπαρχής διαπραγμάτευση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο συνδυασμένο με επίρριψη ευθυνών και στη δική μας πλευρά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ