Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ κατά της «Αλ Σεμπάμπ»

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Αεροπορικές επιθέσεις εναντίον θέσεων της ισλαμιστικής οργάνωσης «Αλ Σεμπάμπ» εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ προχτές, στη Σομαλία, περίπου 200 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Μογκαντίσου. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι «είμαστε τώρα στη διαδικασία αξιολόγησης των αποτελεσμάτων της επιχείρησης και θα δώσουμε περισσότερες πληροφορίες, όταν έρθει η ώρα».

Διεθνή πρακτορεία όπως το «Ασοσιέιτεντ Πρες» και το «Αλ Τζαζίρα» μετέδωσαν ότι οι επιθέσεις στόχευαν σημείο συνάντησης ανώτατων στελεχών της οργάνωσης, στην οποία κατά πάσα πιθανότητα συμμετείχε και ο ηγέτης της Αχμέντ Αμπντι Γκοντάν. Εκπρόσωπος των ισλαμιστών παραδέχτηκε ότι σκοτώθηκαν έξι μαχητές της οργάνωσης, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Η νέα αμερικανική επέμβαση πραγματοποιείται στο φόντο της ευρύτερης «αξιοποίησης» της δράσης «ισλαμιστικών» οργανώσεων από τους ιμπεριαλιστές, προκειμένου να διασφαλίσουν την επιρροή και παρουσία τους σε μια σειρά περιοχές του πλανήτη. Επιπλέον, η «απόκρουση» των «τρομοκρατών» γίνεται πρόσχημα και για μια σειρά στρατιωτικές επεμβάσεις. Σ' αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται η επιχείρηση με τον κωδικό «Ινδικός Ωκεανός» που στρατεύματα της Αφρικανικής Ενωσης μαζί με το σομαλικό στρατό ξεκίνησαν πρόσφατα εναντίον της «Αλ Σεμπάμπ».

Επιπλέον, χτες, ξεκίνησε συνάντηση Αφρικανών ηγετών στην Κένυα, με θέμα την αντιμετώπιση οργανώσεων μεταξύ των οποίων και η «Μπόκο Χαράμ» της οποίας η δράση εστιάζεται κυρίως στη Νιγηρία. Η τελευταία εξαπέλυσε επίθεση στη στρατηγικής σημασίας πόλη Μπάμα, στα βορειοανατολικά της χώρας, την οποία όμως απέκρουσε ο στρατός της Νιγηρίας, σκοτώνοντας δεκάδες μέλη της οργάνωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ