ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ ιμπεριαλιστών

Είκοσι έξι οι νεκροί Κούρδοι στις συγκρούσεις με την τουρκική αστυνομία

Από τις συγκρούσεις στην Αγκυρα
Από τις συγκρούσεις στην Αγκυρα
ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΙΡΑΚ.--

Εντείνονται από χτες τα σκληρά παζάρια στην Αγκυρα μεταξύ της τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, του ειδικού απεσταλμένου της κυβέρνησης Ομπάμα για την αντιμετώπιση των «τζιχαντιστών» του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»), στρατηγού ε.α. Τζον Αλεν και του βοηθού του, Αμερικανού πρέσβη Μπρετ Μακ Γκαρκ. Ταυτόχρονα κλιμακώνονται οι μάχες και οι επιδρομές στο Κομπανί, στα σύνορα της βόρειας Συρίας με την Τουρκία, ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις των Κούρδων της Τουρκίας με τις δυνάμεις ασφαλείας και τις παραστρατιωτικές ισλαμικές ομάδες της οργάνωσης «Hizbullah» (δε έχει σχέση με τη «Χεζμπολάχ» του Λιβάνου) σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα του νοτιοανατολικού τμήματος της χώρας, ανεβάζοντας σε τουλάχιστον 26 τους νεκρούς και σε πολλές εκατοντάδες τους τραυματίες από την έναρξη των κινητοποιήσεων στις 6/10.

Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, με τους δυτικούς αξιωματούχους καταγράφηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο Τσαβούσογλου, αποκαλύπτοντας τρόπον τινά το είδος των πιέσεων που του ασκήθηκαν χαρακτήρισε «μη ρεαλιστική» την προσδοκία κάποιων να προχωρήσει η Τουρκία μονομερώς σε χερσαία επέμβαση κατά των «τζιχαντιστών» του «ΙΚ» στο Κομπανί. Αφησε, βεβαίως, ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, τονίζοντας ότι «διεξάγονται συνομιλίες» και ότι «όταν υπάρξει κοινή απόφαση, η Τουρκία δεν θα αποστεί από το να διαδραματίσει το ρόλο που της αντιστοιχεί».

Διπλωματικές πηγές που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» σημείωναν πως η «Αγκυρα ζήτησε από το ΝΑΤΟ να θέσει στην ατζέντα του το θέμα της δημιουργίας χερσαίας και εναέριας ζώνης "ασφαλείας" και απαγόρευσης πτήσεων». Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, ξεκαθάρισε πως ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ θα θέσει επίσημα το τουρκικό αίτημα προς συζήτηση μεταξύ των ΝΑΤΟικών εταίρων στις Βρυξέλλες. Σε κάθε περίπτωση σημείωσε πως κάθε επιχειρησιακό σχέδιο θα πρέπει να συνοδευτεί με σαφείς σχεδιασμούς για την ανατροπή του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού».

Ο γγ του ΝΑΤΟ, από την πλευρά του, απάντησε πως το τουρκικό αίτημα δεν έχει προς το παρόν τεθεί στους εταίρους της Συμμαχίας. Ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει απλή και εύκολη λύση στο πρόβλημα της Συρίας γύρω από το Κομπανί». Χαιρέτισε όμως με νόημα «τις αποφασιστικές ενέργειες από αρκετές χώρες στο διεθνή αγώνα κατά του "ΙΚ" μέσω των αεροπορικών επιδρομών». Εξήρε, τέλος, όσα έχει κάνει η Τουρκία στο θέμα των εκατοντάδων χιλιάδων Σύρων προσφύγων και την πρόσφατη απόφασή της για τη συμμετοχή της σε «στρατιωτική δράση» κατά του «ΙΚ».

Ερντογάν: «Απόπειρα υπονόμευσης» των συνομιλιών οι διαδηλώσεις

Το ίδιο διάστημα, ακατάπαυστα παραμένουν τα σοβαρά επεισόδια και οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας, ενόπλων της παραστρατιωτικής οργάνωσης σουνιτών ισλαμιστών «Hizbullah» και Κούρδων. Εως χτες βράδυ, ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις σε διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις κατά των «τζιχαντιστών» στο Κομπανί είχε ανέβει σε τουλάχιστον 26. Οι τραυματίες ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες.

Η κατάσταση, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας, τα μέτρα αστυνόμευσης και τις περιπολίες του στρατού σε ορισμένες περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, παρέμενε σοβαρή, σε σημείο που να αναγκάσει τον Πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να χαρακτηρίσει τα επεισόδια βίας «απόπειρα υπονόμευσης των εύθραυστων συνομιλιών» που διεξάγονται μεταξύ της Αγκυρας και των Κούρδων ανταρτών.

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του σημείωσε: «Δεν θα ανεχθούμε την παραμικρή πράξη απειλής ή εκφοβισμού που θα απειλήσει την ειρήνη στην Τουρκία, τη σταθερότητά της και την ασφάλειά της και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να πολεμήσουμε ενάντια σε όλους αυτούς που διαπράττουν τέτοιες μισαλλόδοξες ενέργειες».

Επιδρομές στο Κομπανί

Στο μεταξύ, και χτες οι ΗΠΑ συνέχισαν σε συνεργασία με τους Αραβες συμμάχους τους τις αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων «τζιχαντιστών» στο Κομπανί της βόρειας Συρίας. Για πρώτη φορά χτες διαφάνηκε συνεργασία των ΗΠΑ με δυνάμεις των Κούρδων, αφού η κατάληψη ενός αστυνομικού τμήματος σε ανατολικό προάστιο της πόλης από τους «τζιχαντιστές» συνοδεύτηκε από σφοδρούς βομβαρδισμούς των Αμερικανών, που είχαν ως αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή του συγκεκριμένου κτιρίου.

Εως χτες το βράδυ, οι Κούρδοι φαινόταν να συνεχίζουν σθεναρά τις μάχες με τους «τζιχαντιστές», παρά το γεγονός πως οι τελευταίοι ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους με δεκάδες μισθοφόρους, τους οποίους μετέφεραν από μεθοριακές συριακές πόλεις της επαρχίας Χαλέπι.

Αναθεώρηση Σένγκεν εξετάζει η ΕΕ

Παράλληλα, χτες, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, μιλώντας στη Σύνοδο των ομολόγων του της ΕΕ στο Λουξεμβούργο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ενωση να χρειαστεί να αναθεωρήσει το σύστημα ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων που προβλέπει η Συνθήκη Σένγκεν, προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή των υπηκόων των χωρών της που πολεμούν στο πλευρό των «τζιχαντιστών» κι επιστρέφουν στις χώρες τους.

Η ΕΕ εκτιμά ότι περίπου 3.000 Ευρωπαίοι έχουν πολεμήσει στη Συρία και το Ιράκ στο πλευρό των «τζιχαντιστών» και έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση εκρηκτικών και όπλων.

Παράλληλα, η ΕΕ προσπαθεί να αποτρέψει τη στρατολόγηση πολιτών της από τους «τζιχαντιστές» επιβάλλοντας διάφορα μέτρα λογοκρισίας στο διαδίκτυο. Την Τετάρτη εκπρόσωποι των εταιρειών Google, Facebook, Twitter και Microsoft δείπνησαν με υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ, δείχνοντας (σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό, Αντζελίνο Αλφάνο) «μεγάλη προθυμία» να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της απειλής.

ΥΕΜΕΝΗ
Δεκάδες νεκροί από επιθέσεις αυτοκτονίας

ΣΑΝΑΑ.--

Εκρυθμη και ρευστή κατάσταση διαμορφώνουν εκ νέου στην Υεμένη οι χτεσινές πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στην πρωτεύουσα Σαναά και στο επίνειο της πόλης Μουκάλα της επαρχίας Χανταρμούτ, με αποτέλεσμα το θάνατο περίπου 70 στρατιωτών και Σιιτών πολιτών που συμμετείχαν σε αντικυβερνητική διαδήλωση και το σοβαρό τραυματισμό πολλών δεκάδων άλλων.

Οι δύο βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν με διαφορά μερικών ωρών. Η πρώτη έγινε στον κεντρικό δρόμο Ταχρίρ της πρωτεύουσας Σαναά, στη διάρκεια διαδήλωσης πάνω από 4.000 Σιιτών διαδηλωτών «Χούτι» που διαμαρτύρονταν για το διορισμό του Αχμεντ Αουάντ μπεν Μουμπάρακ στη θέση του πρωθυπουργού. Οι διαδηλωτές με τα συνθήματά τους κατήγγειλαν ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Υεμένης, αποδοκιμάζοντας παράλληλα και τη στάση του Προέδρου της χώρας, Απμντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι. Η ισχυρότατη έκρηξη προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 47 διαδηλωτών και τον τραυματισμό πολλών δεκάδων (πάνω από 80 άλλων), ανάμεσά τους και έξι μικρά παιδιών που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Μουμπάρακ, που τελικά αναγκάστηκε χτες να υποβάλει την παραίτησή του, θεωρήθηκε «κόκκινο πανί» για τους αντικυβερνητικούς Σιίτες «Χούτι», επειδή θεώρησαν πως επιλέχθηκε από τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία, οι πρέσβεις των οποίων είχαν συναντήσει την Τρίτη τον Πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι πείθοντάς τον, προφανώς, για τη συγκεκριμένη επιλογή. Ηγετικά στελέχη των Σιιτών «Χούτι» (ή «Χούθι») εκτίμησαν ότι η συγκεκριμένη επιλογή παραβιάζει τη συμφωνία της 21ης Σεπτέμβρη, με την οποία σταμάτησαν την εξέγερσή τους στην πρωτεύουσα Σαναά, με αντάλλαγμα μία κυβέρνηση «ουδέτερων» τεχνοκρατών και μεταρρυθμίσεις...

Λίγες ώρες μετά, άλλη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας συνέβη σε φυλάκιο του στρατού στο λιμάνι της πόλης Μουκάλα της επαρχίας Χανταρμούτ που θεωρείται προπύργιο της «Αλ Κάιντα Αραβικής Χερσονήσου», προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 20 στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 15. Αν και καμία οργάνωση δεν έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη των επιθέσεων, αναλυτές διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων εκτιμούν πως είναι μέλη της «Αλ Κάιντα».

ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νέες σφοδρές συγκρούσεις

ΜΠΑΝΓΚΙ.-- Πολύνεκρες συγκρούσεις μεταξύ ισλαμιστών (πρώην μισθοφόρων της οργάνωσης «ΣΕΛΕΚΑ») και πολιτοφυλακών Χριστιανών (αντι-μπαλάκα) ξέσπασαν το τελευταίο 48ωρο στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Μπανγκί, ένα μήνα μετά την ανάληψη ένοπλης αποστολής «κυανοκράνων» από τον ΟΗΕ .

Ο Αντουάν Μπάο Μπόγκο, πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, χαρακτήρισε σχεδόν χαοτική την κατάσταση από τις συγκρούσεις, σημειώνοντας ότι μέλη του οργανισμού δεν μπόρεσαν ούτε καν να απομακρύνουν τα πτώματα ή τους τραυματίες από τους χώρους των βίαιων επιθέσεων.

Αφορμή για τις συγκρούσεις φαίνεται πως έδωσε την Τετάρτη ο φόνος ενός πρώην μισθοφόρου των «ΣΕΛΕΚΑ» από πολιτοφυλακή Χριστιανών, οι οποίοι ακρωτηρίασαν το πτώμα του προτού το παραδώσουν στην πυρά, επειδή είχε εκτοξεύσει εναντίον τους χειροβομβίδες σε βόρειο προάστιο της πρωτεύουσας.

ΗΠΑ
Να συμμετάσχει το Ισραήλ στην ... ανοικοδόμηση της Γάζας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Σαν να μην έφθανε το αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού επί 50 μέρες το περασμένο καλοκαίρι από τη φονική πολεμική μηχανή του Ισραήλ, οι ΗΠΑ επιδιώκουν τώρα να κάνουν το δράστη συμμέτοχο στις διεθνείς προσπάθειες για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, δήλωσε χτες ότι το Ισραήλ «θα πρέπει να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας», εκφράζοντας παράλληλα την «ικανοποίηση» επειδή «Ηνωμένα Εθνη, Ισραήλ και Παλαιστινιακή Αρχή έχουν συμφωνήσει σχετικά με τις διαδικασίες για την επιτάχυνση της παράδοσης ειδών πρώτης ανάγκης στη Γάζα, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη και τις ανάγκες για την ασφάλεια του Ισραήλ».

Οι δηλώσεις της Πσάκι έγιναν ενόψει της αναχώρησης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι για το Κάιρο, όπου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή η διεθνής διάσκεψη «δωρητών» για τη Γάζα υπό την αιγίδα της Αιγύπτου και της Νορβηγίας.

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας «Χαμάς» και «Φατάχ», που χτες πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρίαση στη Γάζα για πρώτη φορά μετά τη συγκρότησή της τον Ιούνη, έχει ανακοινώσει από την περασμένη βδομάδα πακέτο τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση της Γάζας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ