ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 1ης ΝΟΕΜΒΡΗ
Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των οργανώσεων που αποφασίζουν συμμετοχή

Ηδη έφτασαν στις 528 οι οργανώσεις που προετοιμάζουν την κάθοδο στο συλλαλητήριο

Νέες αποφάσεις προστίθενται καθημερινά στις εκατοντάδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία, Συλλόγους αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, γυναικών, φοιτητών και σπουδαστών που καλούν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα γίνει την 1η Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα. Χτες προστέθηκαν άλλες 40 οργανώσεις σ' αυτές που πήραν απόφαση, ανεβάζοντας έτσι στις 528 τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς που έχουν αποφασίσει να πάρουν τη θέση τους ανάμεσα στους συνδιοργανωτές του συλλαλητηρίου. Ο πλήρης κατάλογος βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ (http://pamehellas.gr) και ανανεώνεται διαρκώς με νέες αποφάσεις.

Ανάμεσα στους κλάδους, ξεχωρίζει η συμμετοχή πάνω από 35 οικοδομικών σωματείων, 62 σωματείων από τον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών αλλά και περίπου 20 κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων εργαζομένων στον επισιτισμό, τον τουρισμό και τα ξενοδοχεία

Ομόφωνη απόφαση συμμετοχής πήρε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ. Είχε προηγηθεί, στις αρχές του μήνα, σύσκεψη με πρωτοβουλία των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΠΡΝ, της ΠΕΣ/ΝΑΤ και της Επιτροπής Ανέργων Ναυτεργατών, με θέμα την ανεργία, την επίθεση στην Κοινωνικά Ασφάλιση και τις Συλλογικές Συμβάσεις, όπου αποφασίστηκε να καλέσουν την ΠΝΟ να πάρει απόφαση για την οργάνωση της πάλης των ναυτεργατών: «Απάντηση στα σχέδια του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του είναι να μην πάει ώρα χαμένη μέχρι το πανελλαδικό πανεργατικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη», τονίζουν τα ναυτεργατικά σωματεία που οργάνωσαν τη σύσκεψη, σε χτεσινή τους ανακοίνωση.

Παράλληλα, με συνελεύσεις, συσκέψεις, κινητοποιήσεις και πολύμορφες πρωτοβουλίες, σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές, στέλνουν σε άνεργους και εργαζόμενους το μήνυμα: «Ωρα να ακουστεί η δική μας φωνή».

Σε Εμπόριο - Υπηρεσίες

Η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή της, όπου σημειώνει ότι έφτασαν στα 62 τα σωματεία που πήραν απόφαση, καλεί και τα υπόλοιπα σωματεία του κλάδου να συζητήσουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο. Να συμβάλουν στην οργάνωσή του και να απαιτήσουν και αυτοί, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου, να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας και να το παίρνουν όλοι οι άνεργοι, να είναι δυνατό το μήνυμα προς την κυβέρνηση και τους εργοδότες «κάτω τα χέρια από το ασφαλιστικό», που είναι και ένα από τα βασικά αιτήματα του συλλαλητηρίου. Παράλληλα, με τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο, να αναδείξουν τα ιδιαιτέρα αιτήματα του κλάδου που είναι : Υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με αυξήσεις που να καλύπτουν την απώλεια από την προηγουμένη μείωση στους μισθούς και τα ημερομίσθια. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους με κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου. Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.

Συνεδριάζουν και εντείνουν τη δράση τους

Συνεχίζονται οι Γενικές Συνελεύσεις και οι συσκέψεις των Σωματείων, που κάνουν απολογισμό της έως τώρα δράσης και καθορίζουν τα επόμενα βήματα, στο πλαίσιο του δίμηνου δράσης του ΠΑΜΕ. Συγκεκριμένα:

Σήμερα, 11/10: Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Περιοχής Χαλκίδας.

12/10: Εργαζόμενοι σε «Lidl», «Καρφούρ» και «ΜΑΚΡΟ» (σύσκεψη), Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Αχαΐας, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αχαΐας, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων.

14/10: Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημόσιων Υπαλλήλων Αθηνών (σύσκεψη), Συνδικάτο ΟΤΑ Αχαΐας.

15/10: Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Κλαδικό Σωματείων Χαρτεργατών Αττικής, Ενωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας, Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας, Ενωση Λογιστών Ν. Θεσσαλονίκης, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας.

16/10: Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας.

17/10: Συνδικάτο Μετάλλου Λάρισας.

19/10: Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Θεσσαλονίκης, Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

21/10: Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

22/10: Συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Χαλκιδικής.

29/10: Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας Βορείου Ελλάδας.

  • Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) οργανώνει πανελλαδική σύσκεψη των σωματείων του κλάδου την Κυριακή 12 Οκτώβρη στην Αθήνα. Εχει ήδη αποφασίσει την κήρυξη απεργίας στον κλάδο την 1η Νοέμβρη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των εργαζομένων στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.
Καθημερινές πολύμορφες πρωτοβουλίες

Ανάμεσα στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται τις επόμενες μέρες, παράλληλα με τις καθημερινές περιοδείες και εξορμήσεις σε τόπους δουλειάς, βρίσκονται και οι παρακάτω:

  • Από τη Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ, στις 15/10 στο Εργατικό Κέντρο, εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Παιδεία και το «νέο» σχολείο και στις 22/10, στις 10 π.μ., συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας για τα ζητήματα της Υγείας.
  • Από σωματεία και μαζικούς φορείς στη Ρόδο, τη Δευτέρα 13/10, στις 11 π.μ., κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ. Την Τετάρτη 22/10, στις 10 π.μ., στην εφορία. Την Τετάρτη 29/10, στις 9 π.μ., στο ΙΚΑ.
  • Από την Ομάδα Λοκρών της ΟΓΕ, εκδήλωση για την Παιδεία, την Κυριακή 12/10.
  • Από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αχαΐας, στις 13/10, παρέμβαση στο ΙΚΑ για τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα των καθαριστριών.
  • Από τα Σωματεία Οικοδόμων, Μετάλλου, Επισιτισμού, Νέων Τεχνολογιών, Εμπορίου - Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας, στις 15/10, στις 8.30 π.μ., παράσταση στη διεύθυνση του ΟΑΕΔ.
  • Από τη Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου, εξορμήσεις σε γειτονιές και χώρους δουλειάς. Σήμερα, Σάββατο, θεατρική παράσταση με το έργο «Αγγέλα» (8 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου). Στις 25/10 συναυλία (9 μ.μ., στο θέατρο «Εφη»).
Αύριο η συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων

Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά αύριο Κυριακή, στις 9 π.μ., το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος). Μπροστά στις αρχαιρεσίες που θα γίνουν το Νοέμβρη, τα Παραρτήματά του οργανώνουν επίσης Γενικές Συνελεύσεις, με βάση το παρακάτω πρόγραμμα: Κέντρο, 15/10. Πειραιάς, 15/10. Περιστέρι, 15/10. Ιλιον, 16/10. Βόρεια - Βορειοανατολικά, 16/10. Καλλιθέα, 17/10. Αιγάλεω, 19/10. Βύρωνας - Καισαριανή - Ζωγράφου, 20/10. Νοτιοανατολικές συνοικίες, 20/10. Μενίδι, 20/10. Νέα Ιωνία - Νέο Ηράκλειο - Νέα Φιλαδέλφεια, 20/10.

Γλέντι για τα 30χρονα του Συνδικάτου

Επίσης, το Συνδικάτο, που φέτος γιορτάζει τη συμπλήρωση 30 χρόνων ζωής και δράσης, καλεί τους οικοδόμους στο γλέντι που οργανώνει την Κυριακή 19 Οκτώβρη, στη 1 μ.μ., στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου (στάση ΜΕΤΡΟ Ανθούπολη). Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει συναυλία με τον Β. Κορακάκη, ενώ θα ακολουθήσει γλέντι με λαϊκή - παραδοσιακή μουσική.

Συνάντηση του ΠΑΜΕ με το διοικητή του ΟΑΕΔ

Με το διοικητή του ΟΑΕΔ θα συναντηθεί αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, τη Δευτέρα, στη 1 μ.μ., με θέμα τα ζητήματα που αφορούν τον πρώην Οργανισμό της Εργατικής Κατοικίας. Η συνάντηση οργανώνεται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που ξεδιπλώνει το ΠΑΜΕ για την ανακούφιση των ανέργων και των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Συναυλίες και ομιλίες στη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο του δίμηνου δράσης για τους ανέργους, το Πολιτιστικό Τμήμα του ΠΑΜΕ και οι Λαϊκές Επιτροπές Θεσσαλονίκης διοργανώνουν συναυλίες και ομιλίες στις συνοικίες. Συγκεκριμένα:

  • Δευτέρα 13/10, η Λαϊκή Επιτροπή Μενεμένης στο Κινηματοθέατρο «Αστρον» στις 7.30 μ.μ.
  • Πέμπτη 16/10, ο Σύλλογος Γυναικών 5ου δημοτικού διαμερίσματος (ΟΓΕ) και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στον «Αλέξανδρο» διοργανώνουν θεατρική παράσταση με τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ στο έργο «Αλλαξε τον κόσμο, το 'χει ανάγκη...», Μπ. Μπρεχτ.
  • Παρασκευή 17/10, η Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς στην πλ. Δημαρχείου στις 7 μ.μ.
  • Κυριακή 19/10, οι Λαϊκές Επιτροπές Χορτιάτη, Ασβεστοχωρίου, Φιλύρου, Πευκών, Πανοράματος, Πυλαίας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Χορτιάτη «Γιάννη Μανωλεδάκη» στις 7.30 μ.μ.
  • Τρίτη 21/10, η Λαϊκή Επιτροπή Ευόσμου στην πλατεία στις 7.30 μ.μ.
  • Τετάρτη 29/10, η Επιτροπή Ανέργων, το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων διοργανώνουν προβολή της ταινίας «Δευτέρες με λιακάδα» του Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα, στο ΕΚ Θεσσαλονίκης.
Για την οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ

Τη μάχη της οικονομικής του ενίσχυσης καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να δώσουν το ΠΑΜΕ, συμβάλλοντας και οικονομικά στην επιτυχία των κινητοποιήσεων και του πανελλαδικού συλλαλητηρίου, ώστε να μη σταθεί το οικονομικό κόστος εμπόδιο στην προσπάθεια να φτάσει παντού η φωνή του. Στην ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Η φωνή του ΠΑΜΕ και των διεκδικήσεων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων πρέπει να φτάσει παντού. Χρειάζονται εκατοντάδες προπαγανδιστικά υλικά (ανακοινώσεις, αφίσες, πανό κ.λπ.) που θα συμβάλουν στη διαφώτιση της εργατικής τάξης, που θα τονώσουν το ηθικό της και θα δημιουργούν προϋποθέσεις αγωνιστικής ανάτασης, για να σπάνε η μοιρολατρία και ο φόβος. Το οικονομικό κόστος είναι μεγάλο. Καλούμε κάθε συνδικάτο, κάθε εργαζόμενο να πρωτοστατήσει στην οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ, να συμβάλει και να ενισχύσει και οικονομικά τη δική του φωνή. Το ΠΑΜΕ δεν έχει άλλους πόρους οικονομικής στήριξης παρά μόνο τα συνδικάτα, την εργατική τάξη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ