ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κινητοποιήσεις στο Σεντ Λιούις μετά τη νέα δολοφονία εφήβου

Από διαδηλώσεις στο Μιζούρι στις 9/10/2014 για τη νέα δολοφονία εφήβου από αστυνομικό
Από διαδηλώσεις στο Μιζούρι στις 9/10/2014 για τη νέα δολοφονία εφήβου από αστυνομικό
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΕΝΤ ΛΙΟΥΙΣ.--

Αναβρασμός επικρατεί στο Σεντ Λιούις του Μιζούρι των ΗΠΑ μετά την τρίτη δολοφονία Αφροαμερικανού από λευκό αστυνομικό, μέσα σε δύο μήνες. Το θύμα, αυτή τη φορά ήταν ο 18χρονος Βοντεριτ Ντ. Μάιερς που έπεσε νεκρός το βράδυ της Τετάρτης από τις 17(!) σφαίρες που έριξε εναντίον του 32χρονος αστυνομικός που ήταν εκτός υπηρεσίας αλλά τον καταδίωξε γιατί τον θεώρησε «ύποπτο»...

Οι γονείς του 18χρονου νεαρού υποστήριξαν ότι ο γιος τους ήταν άοπλος όταν δέχτηκε την επίθεση του 32χρονου αστυνομικού και ότι αυτό που κρατούσε στο χέρι δεν ήταν πιστόλι, όπως ισχυρίστηκε η αστυνομία, αλλά ένα σάντουιτς... Ακτιβιστές και πολιτικοί παράγοντες Αφροαμερικανών στην περιοχή καταγγέλλουν την περίπτωση ως ένα ακόμη κρούσμα ρατσιστικής αστυνομικής βίας, ανακοινώνοντας την πραγματοποίηση πολύπλευρων κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων διαμαρτυρίας μέσα στο τρέχον Σαββατοκύριακο. Διαμαρτυρία στη μνήμη του 18χρονου Μάικλ Μπράουν που πυροβολήθηκε, ενώ ήταν άοπλος στις 9 Αυγούστου από το λευκό αστυνομικό Ντάρεν Γουίλσον και στη μνήμη του συνομίληκού του, επίσης Αφροαμερικανού, Βόντεριτ Ντ. Μάιερς, που δολοφονήθηκε υπό παρόμοιες συνθήκες την περασμένη Τετάρτη, 8 Οκτώβρη.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο αστυνομικός καταδίωξε στην αρχή τρεις Αφροαμερικανούς νεαρούς γιατί συμπεριφέρονταν «ύποπτα» κοντά στους Βοτανικούς Κήπους του Σεντ Λιούς και ότι έριξε 17 σφαίρες έναντι του 18χρονου Βόντεριτ Ντ. Μάιερς επειδή, κατά τους ισχυρισμούς των αρχών, πυροβόλησε τρεις φορές με όπλο που είχε κλαπεί πριν από μερικές βδομάδες. Τουλάχιστον μία από τις σφαίρες βρήκε τον 19χρονο Μάιερς στο κεφάλι, σύμφωνα με τις δηλώσεις τοπικού ιατροδικαστή.

Οι πρώτες διαμαρτυρίες για τον αδικοχαμένο νεαρό ξεκίνησαν αργά το βράδυ της Πέμπτης έξω από την αστυνομική διεύθυνση του Σεντ Λιούις, όπου δεκάδες πολίτες φώναζαν συνθήματα όπως «Ψηλά τα χέρια. Μην πυροβολείτε», αλλά και υβριστικές φράσεις σε βάρος των αστυνομικών.

Ο δράστης του θανάτου του Μάιερς τέθηκε σε αναγκαστική άδεια επί πληρωμή και το όνομά του δεν έγινε άμεσα γνωστό.

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Βουλευτικές εκλογές την Κυριακή

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.--

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων για τις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν αύριο, Κυριακή, στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Στην ενδοαστική αντιπαράθεση κυριάρχησε η λεγόμενη καταπολέμηση της διαφθοράς, τα ευχολόγια για μείωση της ανεργίας και της φτώχειας, αποτέλεσμα της πολιτικής που εξυπηρετεί το κεφάλαιο, και επικλήσεις στη συμμετοχή στην ΕΕ, που δήθεν εξασφαλίζει το μέλλον. Οταν είναι η ΕΕ μαζί με το ΝΑΤΟ που αιματοκύλισαν και διέλυσε την ενιαία Γιουγκοσλαβία.

Στην εκστρατεία του υποψήφιου των Μουσουλμάνων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Φαχρουντίν Ράντοντσιτς, που ηγείται της «Συμμαχίας για καλύτερο μέλλον», επικράτησαν συνθήματα υπέρ της σύλληψης κρατικών αξιωματούχων που θεωρούνται υπεύθυνοι για την υπεξαίρεση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τα δημόσια ταμεία. Ο Ράντοντσιτς είναι πρώην υπουργός Ασφάλειας και μεγαλοϊδιοκτήτης ΜΜΕ.

Ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, από το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA), νυν εκπρόσωπος των Μουσουλμάνων στην προεδρία της Βοσνίας, αγνόησε τις κατηγορίες του Ράντοντσιτς, επιλέγοντας να υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση του κράτους. Ο νυν εκπρόσωπος των Κροατών στην προεδρία της Βοσνίας, Ζέλικο Κόμσιτς, υποψήφιος του Δημοκρατικού Μετώπου, υποσχέθηκε ότι θα οδηγήσει στη φυλακή όσους συνδέονται με το έγκλημα, όσο κοντά του κι αν βρίσκονται. Ο Κόμσιτς βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής του Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια, αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, από το οποίο ο Κόμσιτσς αποχώρησε και ίδρυσε νέο κόμμα.

Περίπου 3.200.000 ψηφοφόροι θα ψηφίσουν απευθείας για τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της χώρας και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης. Από αυτούς, περίπου 2.000.000 ψηφοφόροι της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας θα ψηφίσουν και για τα μέλη της νέας Βουλής και των Συνελεύσεων των δέκα καντονιών της οντότητας, ενώ 1.200.000 ψηφοφόροι της Σερβικής Δημοκρατικής Οντότητας θα εκλέξουν τα μέλη της Βουλής, τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της σερβοβοσνιακής κοινότητας.

Οι ψηφοφόροι από την περιφέρεια Μπρτσκο έχουν την επιλογή να ψηφίσουν σε μία από δύο οντότητες.

Στις εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν παρουσία ξένων παρατηρητών, συμμετέχουν 65 πολιτικά κόμματα, 24 συνασπισμοί και 24 ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Η γερμανική «ThyssenKrupp» προχωράει στην περικοπή 550 θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο ανοξείδωτου χάλυβα στην Ιταλία. Οι απολύσεις γίνονται, όπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων που προωθεί η εργοδοσία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη «ζημιογόνα» πορεία του εργοστασίου «Acciai Speciali Terni» (AST) που λειτουργεί στην Κεντρική Ιταλία. Πρόκειται για άλλη μια περίπτωση όπου οι εργάτες πληρώνουν της συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις μάχες που μαίνονται κοντά στην πρωτεύουσα της Λιβύης τις τελευταίες τρεις βδομάδες, ανακοίνωσε χτες η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Ο ίδιος οργανισμός διαπίστωσε ότι ο συνολικός αριθμός ξεριζωμένων Λίβυων σε 29 πόλεις της χώρας πλησιάζει τις 287.000 άτομα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Μία πολλά υποσχόμενη πειραματική θεραπεία για την οριστική (;) αντιμετώπιση του διαβήτη ανακοίνωσαν χτες πως βρήκαν ερευνητές του πανεπιστημίου του Χάβαρντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Νταγκ Μέλτον, που δούλευε επί 23 χρόνια πάνω σε αυτόν τομέα, καθώς κατάφεραν να ανακαλύψουν πώς να παράγουν τεράστιες ποσότητες κυττάρων που «ευθύνονται» για τη δημιουργία ινσουλίνης στο πάγκρεας.

ΟΣΛΟ.-- Το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης δόθηκε χτες από κοινού στη 17χρονη Πακιστανή μαθήτρια Μαλάλα Γιουσαφζάι και τον 60χρονο Ινδό αγωνιστή για τα δικαιώματα των παιδιών στην εκπαίδευση, Κάιλας Σατιάρτι, «για τη μάχη τους κατά της καταπίεσης των παιδιών και των νέων και υπέρ του δικαιώματος όλων των παιδιών στην εκπαίδευση».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Το βρετανικό αντιδραστικό «Κόμμα Ανεξαρτησίας» (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ κατάφερε να κερδίσει την πρώτη του έδρα στο βρετανικό Κοινοβούλιο στις εκλογές που διεξήχθησαν στην παραθαλάσσια πόλη του Κλάκτον Ον Σι της Ανατολικής Αγγλίας, για την κάλυψη της θέσης που άφησε κενή ο πρώην συντηρητικός βουλευτής Ντάγκλας Κάρσγουελ, ο οποίος το Σεπτέμβριο ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τους Τόρις του Ντέιβιντ Κάμερον για να ενταχθεί στις τάξεις των ευρωσκεπτικιστών του Νάιτζελ Φάρατζ.Ο Κάρσγουελ επανεκλέχθηκε (αυτή τη φορά με το Κόμμα Ανεξαρτησίας) με το 60% των ψήφων, ενώ δεύτερος ήρθε ο υποψήφιος του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, Γκάιλς Γουάτλινγκ, με μόλις 25%. Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ξεπέρασε το 51%.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ-ΜΠΑΝΓΚΙ.-- Τη ζωή του έχασε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, ένας κυανόκρανος της αποστολής του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ένα μήνα μετά την ανάληψη από τα Ηνωμένα Εθνη της ένοπλης αποστολής που υποτίθεται πως ολοκλήρωσαν οι Γάλλοι, που είχαν πραγματοποιήσει στρατιωτική επέμβαση στο τέλος του 2013 στη χώρα. Το θύμα έχασε τη ζωή του στην πρωτεύουσα της χώρας Μπανγκί στη διάρκεια επίθεσης που δέχθηκε στρατιωτικό όχημα του Οργανισμού. Μετά την επίθεση ενόπλων, το όχημα που μετέφερε κυανοκράνους τράκαρε, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός και τον τραυματισμό άλλων οκτώ κυανοκράνων, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

ΙΤΑΛΙΑ
Πλημμύρες και ένας νεκρός στη Γένοβα

ΓΕΝΟΒΑ.--

Σφοδρές βροχοπτώσεις πλήττουν τη Βορειοδυτική Ιταλία, ειδικά στην περιφέρεια της Λιγουρίας και την πρωτεύουσά της, τη Γένοβα. Χτες έγινε γνωστό ότι ένας 57χρονος άντρας έχασε τη ζωή του, ενώ προχτές πρακτορεία μετέδιδαν ότι αγνοούνταν δυο άνθρωποι στο χωριό Μοντότζιο. Σε μεγάλο μέρος της Γένοβα είχε διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ σε πολλά σημεία τα νερά έχουν δημιουργήσει ουσιαστικά λίμνες, παρασέρνοντας αυτοκίνητα και διαβρώνοντας την άσφαλτο, δημιουργώντας «κρατήρες». Το 2011, στην ίδια πόλη, είχαν σκοτωθεί έξι άνθρωποι μετά από έντονες βροχές και πλημμύρες.

Τα φαινόμενα αυτά επιβεβαιώνουν πόσο επιτακτική είναι η οργάνωση των υποδομών με κριτήριο την υπεράσπιση των λαϊκών αναγκών (κατασκευή, δηλαδή, σύγχρονων και ολοκληρωμένων αντιπλημμυρικών έργων), κάτι ωστόσο που δε συμβαίνει, καθώς οι κατασκευές βρίσκονται στα χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών που επιλέγουν πού θα επενδύσουν με κριτήριο το μεγαλύτερο και πιο εύκολο κέρδος, το δε αστικό κράτος προσανατολίζει τις «δημόσιες δαπάνες» στην άμεση ή έμμεση στήριξη των επιχειρήσεων, μειώνοντας διαρκώς την οποιουδήποτε είδους στήριξη ή παροχή στα λαϊκά στρώματα.

Το ζήτημα δεν είναι, λοιπόν, αν οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών είχαν προειδοποιηθεί για τις έκτακτες καιρικές συνθήκες -όπως προκύπτει από σχετικά τηλεγραφήματα και ρεπορτάζ- αλλά και τι μέτρα πρόληψης λαμβάνονται ώστε οι λαϊκές οικογένειες να μπορούν να αντιμετωπίσουν με ασφάλεια τέτοιες καταστάσεις, σε μια εποχή μάλιστα που η τεχνολογική πρόοδος και η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων δίνουν τεράστιες δυνατότητες.

Νεκρός Κινέζος από πυρά της νοτιοκορεατικής ακτοφυλακής

ΣΕΟΥΛ.--

Ενας 45χρονος Κινέζος καπετάνιος σκοτώθηκε όταν υπήρξε αντίσταση σε έλεγχο της νοτιοκορεατικής ακτοφυλακής, μετέδωσε χτες το «Ασοσιέιτεντ Πρες». Σύμφωνα με ανακοινώσεις του νοσοκομείου Μοκπο Χανκουκ στη Νότια Κορέα, ο Κινέζος πλοίαρχος ενός αλιευτικού σκάφους μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο χτες και εξέπνευσε μετά από 30 λεπτά. Ο αξιωματούχος της νοτιοκορεατικής ακτοφυλακής Κιμ Χι - γκιεόνγκ ανέφερε ότι η ακτοφυλακή σταμάτησε το κινεζικό αλιευτικό σκάφος, εξαιτίας υποψιών για παράνομο ψάρεμα. Το σκάφος έπλεε 78 μιλιά μετά τα όρια των θαλάσσιων υδάτων της Νότιας Κορέας.

Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο «Γιονάπ» επικαλείται αξιωματούχους, σύμφωνα με τους οποίους η ακτοφυλακή χρησιμοποίησε όπλα στη διάρκεια εφόδου καθώς Κινέζοι ψαράδες στο πλοίο «πάλεψαν» με άνδρες της ακτοφυλακής. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι η νοτιοκορεατική κυβέρνηση ενημέρωσε μέσω της διπλωματικής οδού το Πεκίνο και το ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι θα γίνει έρευνα για τα ακριβή αίτια του συμβάντος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ