Σάββατο 11 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Η γερμανική «ThyssenKrupp» προχωράει στην περικοπή 550 θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο ανοξείδωτου χάλυβα στην Ιταλία. Οι απολύσεις γίνονται, όπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων που προωθεί η εργοδοσία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη «ζημιογόνα» πορεία του εργοστασίου «Acciai Speciali Terni» (AST) που λειτουργεί στην Κεντρική Ιταλία. Πρόκειται για άλλη μια περίπτωση όπου οι εργάτες πληρώνουν της συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις μάχες που μαίνονται κοντά στην πρωτεύουσα της Λιβύης τις τελευταίες τρεις βδομάδες, ανακοίνωσε χτες η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Ο ίδιος οργανισμός διαπίστωσε ότι ο συνολικός αριθμός ξεριζωμένων Λίβυων σε 29 πόλεις της χώρας πλησιάζει τις 287.000 άτομα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Μία πολλά υποσχόμενη πειραματική θεραπεία για την οριστική (;) αντιμετώπιση του διαβήτη ανακοίνωσαν χτες πως βρήκαν ερευνητές του πανεπιστημίου του Χάβαρντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Νταγκ Μέλτον, που δούλευε επί 23 χρόνια πάνω σε αυτόν τομέα, καθώς κατάφεραν να ανακαλύψουν πώς να παράγουν τεράστιες ποσότητες κυττάρων που «ευθύνονται» για τη δημιουργία ινσουλίνης στο πάγκρεας.

ΟΣΛΟ.-- Το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης δόθηκε χτες από κοινού στη 17χρονη Πακιστανή μαθήτρια Μαλάλα Γιουσαφζάι και τον 60χρονο Ινδό αγωνιστή για τα δικαιώματα των παιδιών στην εκπαίδευση, Κάιλας Σατιάρτι, «για τη μάχη τους κατά της καταπίεσης των παιδιών και των νέων και υπέρ του δικαιώματος όλων των παιδιών στην εκπαίδευση».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Το βρετανικό αντιδραστικό «Κόμμα Ανεξαρτησίας» (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ κατάφερε να κερδίσει την πρώτη του έδρα στο βρετανικό Κοινοβούλιο στις εκλογές που διεξήχθησαν στην παραθαλάσσια πόλη του Κλάκτον Ον Σι της Ανατολικής Αγγλίας, για την κάλυψη της θέσης που άφησε κενή ο πρώην συντηρητικός βουλευτής Ντάγκλας Κάρσγουελ, ο οποίος το Σεπτέμβριο ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τους Τόρις του Ντέιβιντ Κάμερον για να ενταχθεί στις τάξεις των ευρωσκεπτικιστών του Νάιτζελ Φάρατζ.Ο Κάρσγουελ επανεκλέχθηκε (αυτή τη φορά με το Κόμμα Ανεξαρτησίας) με το 60% των ψήφων, ενώ δεύτερος ήρθε ο υποψήφιος του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, Γκάιλς Γουάτλινγκ, με μόλις 25%. Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ξεπέρασε το 51%.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ-ΜΠΑΝΓΚΙ.-- Τη ζωή του έχασε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, ένας κυανόκρανος της αποστολής του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ένα μήνα μετά την ανάληψη από τα Ηνωμένα Εθνη της ένοπλης αποστολής που υποτίθεται πως ολοκλήρωσαν οι Γάλλοι, που είχαν πραγματοποιήσει στρατιωτική επέμβαση στο τέλος του 2013 στη χώρα. Το θύμα έχασε τη ζωή του στην πρωτεύουσα της χώρας Μπανγκί στη διάρκεια επίθεσης που δέχθηκε στρατιωτικό όχημα του Οργανισμού. Μετά την επίθεση ενόπλων, το όχημα που μετέφερε κυανοκράνους τράκαρε, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός και τον τραυματισμό άλλων οκτώ κυανοκράνων, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ