Σάββατο 11 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντείνεται η «κινητικότητα» με συμμετοχή και της Ρωσίας
  • Απεσταλμένος του Κύπριου Προέδρου βρέθηκε στη Μόσχα
  • Εντείνονται τα παζάρια.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Το γεγονός ότι μια σειρά μονοπωλιακά και ιμπεριαλιστικά συμφέροντα παρακολουθούν αλλά και παρεμβαίνουν στις εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό επιβεβαίωσαν και οι επαφές που είχαν εκπρόσωποι της κυπριακής κυβέρνησης στη Μόσχα. Επιπλέον, η ρωσική πρεσβεία στην Αγκυρα φέρεται να υπέβαλε υπόμνημα προς την τουρκική πλευρά σχετικά με τις νέες προκλήσεις.

Σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο, ο απεσταλμένος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Σώτος Ζακχαίος βρέθηκε στη ρωσική πρωτεύουσα και μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αλεξέι Μισκόφ. Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ «πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατάσταση της κυπριακής διευθέτησης, συμπεριλαμβανομένης της ομαλοποίησης της κατάστασης γύρω από την αποκλειστική οικονομική ζώνη του Νησιού». Σύμφωνα με τα σχετικά τηλεγραφήματα, το ρωσικό υπουργείο σημειώνει σε ανακοίνωση ότι οι μονομερείς ενέργειες, η επίδειξη της δύναμης είναι απαράδεκτες, εγκυμονούν την επιδείνωση της κατάστασης, όχι μόνο στις κυπριακές υποθέσεις, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η κυπριακή κυβέρνηση είχε δηλώσει από την αρχή της βδομάδας πως θα επιδιώξει μια σειρά επαφές. Χτες, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο πως η κυβέρνηση εργάζεται προς πολλές κατευθύνσεις και με αρκετούς τρόπους, με στόχο η Τουρκία να αλλάξει στάση και να επιτραπεί η επιστροφή της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες. Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι γίνονται πολλές κινήσεις στο παρασκήνιο από την Ιταλία (σ.σ. προεδρεύει στην ΕΕ) και άλλες χώρες, έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες από πλευράς Βρυξελλών, ενώ χαρακτήρισε πολύ θετική και τη ρωσική τοποθέτηση.

Βεβαίως, το «ενδιαφέρον» (και μάλιστα αυξημένο) που εκφράζουν μια σειρά ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για το Κυπριακό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εγγυηθεί την επίλυσή του προς όφελος του κυπριακού λαού. Πρόκειται για ενδιαφέρον στενά δεμένο με την επιτάχυνση μιας σειράς επενδύσεων που αφορούν και τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής. Σ' αυτό το πλαίσιο, οι διαρροές και τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η Αγκυρα δέχεται μια σειρά υπομνήματα (ο «Φιλελεύθερος» αναφερόταν χτες σε «πληροφορίες» για διαβήματα που έκαναν οι Αμερικανοί και οι Ιταλοί) το μόνο που εξυπηρετούν είναι η λαϊκή παραπλάνηση και επανάπαυση, η καλλιέργεια επικίνδυνων αυταπατών ότι είναι δυνατόν οι ιμπεριαλιστές να υπηρετήσουν το λαϊκό πόθο για ειρήνη και ευημερία. Επιπλέον, η πρόσφατη απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να προσφέρει «διευκολύνσεις» προς τη Γαλλία για τους βομβαρδισμούς που συνεχίζει στο Ιράκ μέσα από την παραχώρηση αεροπορικής βάσης στην Πάφο βεβαιώνει πόσο επεκτείνονται οι ανταγωνισμοί και βαθαίνουν οι διεργασίες, διαμορφώνοντας νέους κινδύνους για τους λαούς και καθιστώντας αναγκαία τη λαϊκή επαγρύπνηση και οργάνωση μπροστά στα νέα αντιλαϊκά σχέδια που επεξεργάζονται τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Συνεχίζονται τα παζάρια

Οι διπλωματικές επαφές συνεχίζονται όμως και στην Κύπρο, όπου χτες ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Αιντε συναντήθηκε με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου. Μετά τη συνάντηση ο Αϊντε δήλωσε «δε θα υπερβάλω, ούτε θα τη μειώσω. Αυτή είναι μια μεσαίου μεγέθους κρίση, εντός του κυπριακού πλαισίου». Πρόσθεσε ότι «δεν διαπραγματευόμαστε τώρα, αλλά κάνω τη δουλειά μου όσο πιο σκληρά και αποτελεσματικά μπορώ για να αναπτύξω ορισμένες ιδέες, γιατί θέλω να καλύψω το χαμένο χρόνο όταν οι ηγέτες επιστρέψουν πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» όπως και ότι υπάρχει θέληση και στις δύο πλευρές να δουν πώς θα γίνει η επιστροφή στις συνομιλίες. «Ολοι κατανοούμε ότι πρέπει να γίνει κάποια προεργασία πριν γίνει μια νέα συνάντηση. Οι συναντήσεις, οι συζητήσεις δε σταματούν ή ακυρώνονται, απλά δε γίνονται προσωρινά».

Στο μεταξύ, από τα Κατεχόμενα, παρέμβαση για τις εξελίξεις έκανε ο πρώην ηγέτης του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, διατυπώνοντας την άποψη ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν πιστεύει στη λύση ούτε και εργάζεται για την εξεύρεση κάποιας λύσης. Ο Ταλάτ υποστήριξε ότι η παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή δεν μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος και επισήμανε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί (παρουσία των τουρκικών πολεμικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή όπου γίνονται εργασίες για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, αναστολή της συμμετοχής της Λευκωσίας στις διαπραγματεύσεις καθώς και παύση του Κουντρέτ Οζερσάι από διαπραγματευτή του ψευδοκράτους) «βολεύει» τον Ντερβίς Ερογλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ