Σάββατο 11 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Ενδημική η επιδημία σε Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουϊνέα

Από χτεσινή διαδήλωση, στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονρόβια, όπου καταγγέλθηκε η κυβέρνηση για τα ελλιπή μέτρα που παίρνει για την αντιμετώπιση του ιού
Από χτεσινή διαδήλωση, στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονρόβια, όπου καταγγέλθηκε η κυβέρνηση για τα ελλιπή μέτρα που παίρνει για την αντιμετώπιση του ιού
ΜΠΑΜΑΚΟ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Ενδημική είναι πλέον η επιδημία του αιμορραγικού ιού «Εμπολα» στις πρωτεύουσες τριών χωρών της Δυτικής Αφρικής, βυθίζοντας στο κοινωνικο-οικονομικό τέλμα τη Μονρόβια της Λιβερίας, το Φριτάουν της Σιέρα Λεόνε και το Κόνακρι της Δυτικοαφρικανικής Γουϊνέας, σκορπίζοντας πανικό και θάνατο σε χιλιάδες ανθρώπους.

Ο αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Μπρους Αϊλγουόρντ, έκανε την παραπάνω διαπίστωση, σημειώνοντας χτες πως η απάντηση της διεθνούς κοινότητας είναι κάθε άλλο παρά αποτελεσματική σε αυτές τις τρεις χώρες, που δε διαθέτουν ούτε το 10% των απαραίτητων υλικοτεχνικών και υγειονομικών μέσων για την καταπολέμηση της επιδημίας. Ο ίδιος σημείωσε ότι η επιδημία έχει επιδεινωθεί σημαντικά μέσα στο τελευταίο 12ήμερο και ότι το 70% των ανθρώπων που μολύνονται χάνουν τη μάχη με τη ζωή λόγω των δραματικών ελλείψεων και της ουσιαστικής ανυπαρξίας συστημάτων Υγείας και περίθαλψης. Δραματικό στοιχείο της κρίσης είναι και οι μεγάλες απώλειες που σημειώνονται μεταξύ γιατρών και νοσοκόμων που περιθάλπουν τους αρρώστους, καθώς μολύνεται ένας στους 20.

Το ίδιο 24ωρο, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι «είναι μικρή» η πιθανότητα να έπασχε από τον ιό «Εμπολα» ο Βρετανός τουρίστας που πέθανε προχτές στα Σκόπια αιφνιδίως, όπως είχε αρχικά θεωρηθεί. Ωστόσο, τα τελικά εργαστηριακά αποτελέσματα από τη Γερμανία αναμένονται μέσα στην επόμενη βδομάδα.

Επιπλέον, αρνητικός στον ιό βρέθηκε στην Τσεχία και ένα 56χρονος που επέστρεψε από τη Λιβερία.

Στη Λιβερία, αντίθετα, σήμανε επιπρόσθετα συναγερμός για την τύχη 1.300 Νιγηριανών κυανόκρανων που τέθηκαν χτες σε καραντίνα επειδή είχαν έρθει σε επαφή, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, με ένα Σουδανό που πέθανε από το ιό «Εμπολα». Στην πρωτεύουσα της ίδιας χώρας, σε έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής, αποφασίστηκε η ματαίωση των εκλογών που θα διεξάγονταν την επόμενη βδομάδα για την ανάδειξη νέας Γερουσίας και ξεκίνησε η συζήτηση για το ενδεχόμενο να δοθούν νέες υπερεξουσίες στην πρόεδρο της χώρας, Ελεν Τζόνσον Σίρλιφ, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της επιδημίας «Εμπολα».

Δοκιμή εμβολίου

Παράλληλα, χτες στο Δυτικοαφρικανικό Μάλι ανακοινώθηκε πως χορηγήθηκε σε τρεις εθελοντές νοσοκόμους το πειραματικό εμβόλιο «cAd3-EBO-Z» κατά του ιού «Εμπολα», που αναπτύχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μεταδοτικών Ασθενειών στο Μέριλαντ των Ανατολικών ΗΠΑ, πράγμα που συνιστά την πρώτη κλινική δοκιμή τέτοιου εμβολίου σε αφρικανικό έδαφος.

Το εμβόλιο είχε χορηγηθεί νωρίτερα σε χιμπατζήδες και έδειξε ότι προκαλεί αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στους πιθήκους κατά του ιού «Εμπολα». Ωστόσο, οι δοκιμές θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες προτού το εμβόλιο θεωρηθεί ασφαλές για ευρύτερη χρήση.

Τέλος, «ξινό» βγήκε σε έναν 54χρονο Αμερικανό επιβάτη που αστειεύτηκε χτες λέγοντας ότι έχει προσβληθεί από τον ιό «Εμπολα» ενώ βρισκόταν σε πτήση από τις ΗΠΑ για τη Δομινικανή Δημοκρατία. Προκάλεσε τρόμο στο αεροπλάνο και την επέμβαση ειδικής ομάδας για την αντιμετώπιση επικίνδυνων υλικών που τον απομάκρυνε κακήν κακώς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόοδος σε Λιβερία, ανησυχητική η κατάσταση στη Σιέρα Λεόνε (2014-11-12 00:00:00.0)
Χειρότερη κρίση ο «Εμπολα» (2014-10-14 00:00:00.0)
Κοντά στις 3.000 οι νεκροί από τον ιό (2014-09-26 00:00:00.0)
Υποσχέσεις ΕΕ για οικονομική βοήθεια (2014-09-06 00:00:00.0)
Νέο θύμα στη Νιγηρία (2014-08-14 00:00:00.0)
Επεκτείνεται η ανησυχία και σε Κένυα - Αιθιοπία (2014-08-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ