Τρίτη 14 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Χειρότερη κρίση ο «Εμπολα»

ΜΑΝΙΛΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Μάργκαρετ Τσαν, χαρακτήρισε χτες την επιδημία του αιμορραγικού ιού «Εμπολα» «τη χειρότερη υγειονομική κρίση διεθνώς στη σύγχρονη εποχή», επικρίνοντας παράλληλα τις φαρμακοβιομηχανίες ότι παρακάμπτουν το κοινό συμφέρον και τη δημόσια ασφάλεια σχεδιάζοντας την έρευνα και την παραγωγή φαρμάκων με γνώμονα το κέρδος και τη ζήτηση στις «αγορές».

Η Τσαν μνημόνευσε τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, που σημείωναν ότι το 90% του οικονομικού κόστους οποιασδήποτε επιδημίας προέρχεται από τις «παράλογες και κακώς οργανωμένες προσπάθειες του κοινού να αποφύγει τη μόλυνση».

Το ίδιο διάστημα, ο γενικός διευθυντής του ομοσπονδιακού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, Τομ Φρίντεν, προβληματιζόταν για το πώς ακριβώς μολύνθηκε η νοσοκόμα στο νοσοκομείο «Texas Health Presbyterian» του Ντάλας, όπου νοσηλευόταν ο Λιβεριανός Τόμας Ερικ Ντάνκαν μέχρι που πέθανε στις 28 Σεπτέμβρη. Ο Φρίντεν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει «να επανεξετάσουν» την προσέγγισή τους στην αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού «Εμπολα», χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη έστω και μία μόλυνση νοσηλευτή».

Η νοσοκόμα από το Ντάλας είναι ο δεύτερος άνθρωπος που μολύνεται από τον θανατηφόρο ιό εκτός Αφρικής, μετά από την Ισπανίδα συνάδελφό της που μολύνθηκε σε νοσοκομείο της Μαδρίτης όταν φρόντιζε τους δύο ιεραποστόλους που είχαν προσβληθεί από τον «Εμπολα» στη Σιέρα Λεόνε και είχαν επιστρέψει στην Ισπανία.

Ομως, η περίπτωση της Αμερικανίδας νοσοκόμας δεν είναι η μόνη περίπτωση «Εμπολα» στις ΗΠΑ καθώς από χτες ερευνάται η περίπτωση ενός ύποπτου κρούσματος έναντι ενός Λιβεριανού στη Μασαχουσέτη. Νέο ύποπτο κρούσμα ερευνάται από χτες και στο Βέλγιο.

Αργότερα χτες βράδυ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επρόκειτο να συναντηθεί με ανώτερα στελέχη της κυβέρνησής του για να συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης του συστήματος Υγείας των ΗΠΑ ώστε να αντιμετωπίσει κρούσματα του ιού «Εμπολα».

Στη Λιβερία πάντως η κατάσταση βαίνει από το κακό στο χειρότερο, καθώς ακόμη και στο κεντρικό νοσοκομείο JFK της πρωτεύουσας Μονρόβια πολλοί θάλαμοι ασθενών έχουν μεταβληθεί σε τόπο συγκέντρωσης μελλοθανάτων. Πολλοί νοσηλευόμενοι δεν έχουν νερό, τρόφιμα, φάρμακα, ή κρεβάτια. Αυτά τα προβλήματα προκάλεσαν χτες απεργία από τα συνδικάτα εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ